Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Οι Πρώτες Σπίθες της Αραβικής Άνοιξης

Πολύ ωραίο άρθρο από την Telegraph, γραμμένο το 2006, που αναφέρεται στην σύγκρουση του τότε Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ bin Tourki με τον κουνιάδο του και προκάτοχο του bin Sultan. Ο bin Turki ζητούσε από τις ΗΠΑ να ακολουθηθεί μία πιο διπλωματική οδός απέναντι στο Ιράν, ενώ ο επί 22 χρόνια προκάτοχος του bin Sultan επισκεπτόταν πολύ συχνά τις ΗΠΑ, χωρίς να τον ενημερώνει, και ζητούσε από τους Αμερικανούς διπλωμάτες πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί από την θέση του ο bin Turki μετά από μόλις 18 μήνες. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι ο Πρίγκιπας bin Sultan είχε αναστατωθεί από τις φήμες που ήθελαν τους Σιίτες Ιρακινούς να ζητάνε την επέμβαση του Ιράν στο Ιράκ, και ανέφερε στους Αμερικανούς ότι η Σαουδική Αραβία είχε την πρόθεση να επέμβει για να προστατεύσει την Σουνιτική μειονότητα των Ιρακινών.

Γραμμένο το 2006 το άρθρο, ουσιαστικά αποτελεί τον προάγγελο της Αραβικής Άνοιξης στην Συρία και το Ιράκ λίγα χρόνια αργότερα. Πολύ καλό άρθρο αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο, γιατί όχι μόνο εμφανίζει τις διχόνοιες στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, που έχει μεγάλη σημασία για το πως λειτουργεί η Al Qaeda, αλλά παρουσιάζει και τα πρώτα σημάδια της Αραβικής Άνοιξης που ακολούθησε.

“Saudis dispute strategy on Iran”, Δεκέμβριος 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου