Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Η Βασιλική Οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και η Al Qaeda

Λίγο παλιό άρθρο των New York Times, αλλά εξαιρετικό για να κατανοήσει κανείς τις διχόνοιες και την φαγωμάρα στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας των Σαούντ (Σαουδική Αραβία). Οι Σαούντ είναι οι απόγονοι του Muhammad ibn Saud, ο οποίος το 1744 ίδρυσε το πρώτο Σαουδαραβικό κράτος στην Αραβική χερσόνησο, διώχνοντας τους Οθωμανούς. Το κράτος αυτό διέλυσαν οι Οθωμανοί με την βοήθεια των Αιγυπτίων με τον πόλεμο του 1811-1817 (Ottoman-Saudi War 1811-1817).

Η γραφειοκρατία και οι διχόνοιες της βασιλικής οικογένειας έχουν μεγάλη σημασία για να καταλάβει κανείς το πως λειτουργεί η τρομοκρατία στην Σαουδική Αραβία. Έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε στην Al-Qaeda, αλλά μπορεί ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας να χρησιμοποιήσει τρομοκράτες εναντίον ενός άλλου μέλους, γιατί τα συμφέροντα δεν είναι πάντα ίδια.

Επίσης δεν πρέπει να φαντάζεστε τον Σαουδάραβα βασιλιά όπως έναν ηγέτη μίας κομμουνιστικής χώρας, που έχει την δύναμη να βγάζει από την μέση όποιον του φέρει αντίρρηση. Ο Σαουδάραβας βασιλιάς έχει να συνεννοηθεί με τα αδέλφια του, αφού η βασιλική οικογένεια αποτελείται από χιλιάδες μέλη. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο ιδρυτής του τρίτου Σαουδαραβικού κράτους το 1932, ο Abdulaziz ibn Saud, είχε περίπου 100 κότρες και 50 γιούς.

Θέλω να πω ότι δεν είναι εύκολο για τον Σαουδάραβα βασιλιά να βγάλει από την μέση τα αδέλφια και εξαδέλφια του, όχι για συναισθηματικούς λόγους, αλλά επειδή έχουν και αυτοί δύναμη, και μπορεί να παρασυρθούν σε κάποιον εμφύλιο πόλεμο. Επίσης υπάρχει μία πάρα πολύ δαιδαλώδης γραφειοκρατία, της οποίας τα τμήματα ελέγχονται από διαφορετικά μέλη της βασιλικής οικογένειας, και αυτό τους δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα να ασκούν βέτο, μη επιτρέποντας την εφαρμογή αποφάσεων του βασιλιά. Κάτι όπως αυτό που κάνει το Ελληνικό δημόσιο σε κάποιες αποφάσεις του Ελληνικού κοινοβουλίού ας πούμε.


Τα λέω αυτά επειδή είναι σημαντικό να έχεις μία αίσθηση του πως λειτουργεί η Σαουδική Αραβία, αν θες να καταλαβαίνεις και το πως λειτουργεί η Σαουδαραβική τρομοκρατιή οργάνωση Al Qaeda, την οποία δεν πρέπει να φανταζόμαστε σαν ένα συμπαγές πράγμα, εκτός από τις περιπτώσεις όπου τα συμφέροντα είναι κοινά. Τα διαφορετικά όμως συμφέροντα στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας είναι που επιτρέπουν στους Ιρανούς και στους Τούρκους να συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα κάποιες φορές, ή επιτρέπουν στην Αλ Κάιντα να χτυπάει στόχους στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας.

Ο τρόπος που χρηματοδοτούν οι πλούσιοι Σαουδάραβες τις τρομοκρατικές οργανώσεις γίνεται κυρίως μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων, ώστε να μην εκτίθενται. Βέβαια όλες οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν αυτές τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, και υπάρχουν και χιλιάδες άρθρα στις εφημερίδες, αλλά μπλέκεται κάπως το πράγμα, γιατί εκτός από το να προωθούν χρήματα σε τρομοκράτες, οι οργανώσεις αυτές ασκούν και πραγματικό φιλανθρωπικό έργο. Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούν και τα κράτη τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν πχ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χρηματοδοτήσει ως κυβέρνηση μία Αραβική τρομοκρατική οργάνωση, θα φροντίσει να κάνει το Ελληνικό κράτος μία δωρεά σε μία τέτοια οργάνωση, δήθεν για φιλανθρωπικό σκοπό. Το ίδιο πχ μπορεί να κάνει η Ρωσία με τους Κούρδους του PKK κτλ. Τα ποσά βέβαια που μπορεί να δώσει η Ελληνική αριστερά για την διεθνή τρομοκρατία είναι ασήμαντα σε σχέση με αυτά που δίνουν οι χώρες που έχουν πετρέλαιο.

Το θέμα όμως είναι ότι για να καταλάβουμε πως λειτουργεί η Αλ Κάιντα, και γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες αντιφάσεις στην λειτουργία της, πρέπει να καταλάβουμε τις οικονομικές συγκρούσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας. Είναι αυτή η σύγκρουση των οικονομικών συμφερόντων που δεν επιτρέπουν σε αυτό που λέμε Al Qaeda να έχει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως έχουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από σοσιαλιστικά κράτη και υπάγονται σε μία συγκεκριμένη κυβέρνηση.


Βλέπε επίσης “Η Σχέση του Σαουδάραβα Βασιλιά King Salman με την Al-Qaeda
http://iakovosal.blogspot.gr/2016/01/salman-king-salman-al-qaeda.html

Βλέπε επίσης “Η Δολοφονία του Σαουδάραβα Βασιλιά Faisal το 1975”

Για το άρθρο των New York Times βλεπε:
 “The Split in the Saudi Royal Family”, Σεπτέμβριος 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου