Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Το Κατάρ Κλείνει το Al Jazeera στις ΗΠΑ

Το Κατάρ άνοιξε παράρτημα του κρατικού καναλιού Al Jazeera στις ΗΠΑ, ξοδεύοντας αρχικά 500 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ένα κανάλι του Al Gore, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί Μπιλ Κλίντον (Democrats),  και ξόδεψε και άλλα 2 δις δολάρια για να προμοτάρει και να λειτουργήσει το κανάλι μέχρι σήμερα. Βλέπε Wall Street Journal.

Οι επενδύσεις αυτές ξεκίνησαν το 2013, με το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ τώρα η τιμή του πετρελαίου είναι κάτω από τα 30 δολάρια. Σήμερα το Κατάρ κλείνει το Al Jazeera στις ΗΠΑ. Το Al Jazeera έδωσε μεγάλη επιρροή στο Κατάρ στον Αραβικό κόσμο, στον πόλεμο της Τουρκίας και του Κατάρ από την μία πλευρά, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από την άλλη πλευρά, αλλά και του Ιράν. Οι Σαουδάραβες έφτιαξαν το Al Arabiya στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να απαντάνε στις επιθέσεις που τους έκαναν η Τουρκία και το Κατάρ μέσω του Al Jazeera.

Θεωρώ βέβαιο ότι μέσα στα 4 κανάλια που θέλει να ιδρύσει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ένα θα πάει στο Κατάρ.  Ο λόγος είναι ότι τα εμπορικά κανάλια δεν μπορούν να μην λαμβάνουν υπόψη τους την κερδοφορία, ενώ το Κατάρ, και χώρες όπως το Κατάρ, μπορούν και το κάνουν. Με τον νόμο για τα κανάλια που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ένα ενημερωτικό κανάλι να έχει το λιγότερο 400 υπαλλήλους και διάφορα άλλα περίεργα, μόνο χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούν να λειτουργήσουν κανάλι στην Ελλάδα, γιατί το βασικό τους μέλημα είναι η προώθηση των ενεργειακών τους συμφερόντων, και όχι η κερδοφορία του καναλιού. Το κόστος των Ελληνικών καναλιών θα φανεί στους Άραβες, τους Ρώσους και τους Ιρανούς πενταροδεκάρες.

Να πω ότι το Al Jazeera έδωσε στο Κατάρ μεγάλη επιρροή στον Μουσουλμανικό κόσμο, αλλά έκανε και πολλούς εχθρούς ειδικά στις χώρες με σοσιαλιστικά καθεστώτα που θεωρούσαν ότι το Κατάρ χρησιμοποιούσε το Al Jazeera για να φέρει στην εξουσία τους Ισλαμιστές που προωθούσαν η Τουρκία και το Κατάρ.

“Al Jazeera to Shut Down American News Channel”, Ιανουάριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου