Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Τουρκία-Αίγυπτος (Ιανουάριος 2016)

Με την μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας, μετά την στήριξη της Τουρκίας προς την Σαουδική Αραβία στην πρόσφατη κόντρα της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, γίνεται μία προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά η Αίγυπτος και η Τουρκία. Η Τουρκία δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει τους σοσιαλιστές του Αιγύπτιου Στρατηγού Σίσι, αν ο Σίσι σταματήσει να κυνηγάει τους Ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία έχει την στήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ και του Ιράν.

Η Τουρκία σίγουρα θέλει το φυσικό αέριο της Αιγύπτου (Zohr) και του Ισραήλ (Leviathan), και θέλει να μειώσει τους εχθρούς της που είναι πλέον πάρα πολλοί, ειδικά μετά την κόντρα της με την Ρωσία. Όμως για να πάρει το φυσικό αέριο της Αιγύπτου και του Ισραήλ μέσα από την Κυπριακή ΑΟΖ, και για να ξεφορτωθεί αυτούς τους τρεις από το κεφάλι της η Τουρκία, θα πρέπει να λύσει το Κυπριακό, και να τα βρει με τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους.

Το Κυπριακό είναι πολύ δύσκολο θέμα, και για να τα βρει ο Ερντογάν με την Αίγυπτο ζητάει να σταματήσει να κυνηγάει ο Σίσι την Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάτι πολύ δύσκολο, και για να τα βρει με το Ισραήλ ζητάει να γίνει άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό ούτε από τους Ισραηλινούς ούτε από τους Αιγυπτίους.

Turkey agrees to recognize Sisi in exchange for Brotherhood pardon”, Ιανουάριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου