Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

Μία Σουνιτική Συμμαχία?

Πολύ ωραίο άρθρο του Stratfor για την ανακωχή που προσπαθεί να πετύχει η Σαουδική Αραβία ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία, προκειμένου οι δύο χώρες να ενταχθούν στην Σουνιτική συμμαχία που προωθεί η Σαουδική Αραβία προκειμένου να αντιμετωπίσει την άνοδο του Ιράν. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος της Ανατολικής Μεσογείου στην Αίγυπτο (Zohr), και την πιθανότητα να εξάγει η Αίγυπτος φυσικό αέριο στην Τουρκία, αν φυσικά η Τουρκία τα βρει με την Κύπρο.

Αλλά πέρα από το φυσικό αέριο, το Stratfor γράφει ότι αν θέλουν η Αίγυπτος και η Τουρκία να ανήκουν στην ίδια συμμαχία που  προωθεί η Σαουδική Αραβία εναντίον του Ιράν, και η Σαουδική Αραβία πληρώνει καλά να προσθέσω εγώ, θα πρέπει σε κάποιο βαθμό να τα βρούνε και μεταξύ τους. Όπως βλέπετε από τον πίνακα του Stratfor η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τον μακράν μικρότερο πληθυσμό, αλλά και μακράν το υψηλότερο ΑΕΠ ανά κάτοικο.

Πίνακας 1 Σαουδική Αραβία – Τουρκία - Αίγυπτος

Υπάρχει όπως ξαναπεί μία δυσκολία στον συντονισμό, γιατί για την Σαουδική Αραβία το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Ιράν, για την Αίγυπτο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Τουρκία, και για την Τουρκία το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρωσία. Επομένως υπάρχει μία δυσκολία συντονισμού αφού οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Η ανακάλυψη όμως του κοιτάσματος Zohr τον Αύγουστο του 2015 ενδεχομένως να βοηθάει την λύση του μεγαλύτερου προβλήματος αυτής της τριάδας, που δεν είναι άλλο από το Αίγυπτος-Τουρκία.

Να θυμίσω ότι πρόσφατα η Τουρκία στήριξε την Σαουδική Αραβία στην κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν τον Ιανουάριο του 2015. Το Stratfor γράφει ότι ίσως η Τουρκία αναγκαστεί να δεχτεί την κυβέρνηση του Αμπτέλ Σίσι στην Αίγυπτο, με αντάλλαγμα μία πιο ήπια αντιμετώπιση των Ισλαμιστών της Αιγύπτου.

“A Sunni Alliance Creates Strange Bedfellows”, Ιανουάριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου