Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Ισραήλ + Κουρδιστάν (Ιανουάριος 2016)

Η Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, κάτι όχι πρωτοφανές για το Ισραήλ, αφού και ο Νετανιάχουν έχει ταχθεί υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Οι Ισραηλινοί βέβαια δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στην Τουρκία, γιατί αυτό είναι κόντρα στα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης, αλλά μπορούν να το ζητήσουν για το Κουρδιστάν της Συρίας και του Ιράκ, που είναι κάτι συμβατό και με τα συμφέροντα των Δυτικών.

Όλες σχεδόν οι δυτικές χώρες θέλουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, αλλά καμία από αυτές δεν τολμάει να το πει ανοιχτά, γιατί φοβούνται μην χαλάσουν την σχέση τους με τις χώρες που περιλαμβάνουν τα τμήματα του Κουρδιστάν (Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Ιράν).Το Ισραήλ αντιθέτως δεν έχει διπλωματικιές σχέσεις με το Ιράν, την Συρία και το Ιράκ, και έχει πολύ εχθρικές σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό σημαίνιει ότι το κόστος του να τάσσεται υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους είναι πολύ μικρό για το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί μάλιστα αγοράζουν πετρέλαιο που εξάγουν οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ από την Τουρκία (Ceyhan), γιατί και πάλι δεν φοβούνται μήπως χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ που θίγεται και διεκδικεί προμήθειες. Και τους Κούρδους ενισχύουν οι Ισραηλινοί, και όλο και καμιά εκπτωσούλα θα τσιμπάνε φαντάζομαι.
“Justice minister calls for an independent Kurdistan”, Ιανουάριος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου