Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Κίνα+Ιράν (Ιανουάριος 2016)

Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει την νέα σιδηροδρομική γραμμή που σύμφωνα με το Γερμανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle σχεδιάζει η Κίνα, προκειμένου να ενωθεί με το Ιράν, τον βασικό της σύμμαχο στην Μέση Ανατολή, μέσω του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, στα πλαίσια των Νέων Δρόμων του Μεταξιού που προωθεί η Κίνα. Η Κίνα έχει συμφωνήσει και με την Τουρκία την κατασκευή ανάλογων σιδηροδρομικών γραμμών.


Σημαντικό είναι ότι η γραμμή ξεκινάει από την Κινεζική επαρχία Xin Jiang, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την Κίνα, και στην οποία κυριαρχεί το Μουσουλμανικό στοιχείο με αυτονομιστικές μάλιστα τάσεις, και μπορεί να αξιοποιηθεί από Μουσουλμανικές χώρες που θίγονται από αυτά τα δίκτυα, πχ Άραβες του Κόλπου.

Και η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, αφού είναι γνωστό ότι έχει μεγάλη επιρροή στην Xin Jiang, στην οποία μάλιστα λειτουργεί η Ισλαμιστική οργάνωση East Turkestan Islamic Movement. “East Turkestan” αποκαλούν οι Τούρκοι εθνικιστές την Xin Jiang. Για να δημιουργήσει βέβαια η Τουρκία προβλήματα θα πρέπει να μην μείνει ικανοποιημένη από τις επενδύσεις της Κίνας στην Τουρκία. Οι Άραβες του Κόλπου όμως θίγονται έτσι κι αλλιώς από τους χερσαίους Νέους Δρόμους του Μεταξιού που προωθεί η Κίνα. Όπως άλλωστε θίγονται και οι Ρώσοι, που βλέπουν την επιρροή της Κίνας να αυξάνεται σε μία περιοχή που τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αποικία της Ρωσίας (Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

China seeking to link Iran to its New Silk Road”, Ιανουάριος 2016
http://www.dw.com/en/china-seeking-to-link-iran-to-its-new-silk-road/a-18917586

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου