Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Οι Πιθανές Συνδέσεις Ρωσίας-Ιράν

Η Ρωσία προσπαθεί να συνδεθεί εμπορικά με το Ιράν, και ο παρακάτω χάρτης του Stratfor εμφανίζει τις επιλογές της. Φαντάζομαι ότι η Ρωσία θέλει να αυξήσει την επιρροή της στο Ιράν, ώστε το Ιράν να μην είναι εξαρτημένο από την Τουρκία προκειμένου να φτάσει στην Ευρώπη. Δεν ξέρω αν στα σχέδια της Ρωσίας είναι και η κατασκευή αγωγών, αλλά ακόμη και αν δεν υπάρχουν αγωγοί, και απλά το Ιράν εξάγει και εισάγει από  Ευρώπη εμπορεύματα μέσω της Ρωσίας, θα έχει την Ρωσία μεγάλη ανάγκη. Ενδεχομένως να μπορούσε όμως η Ρωσία να στέλνει και κάποιες ποσότητες Ιρανικού αερίου στην Ευρώπη ώστε να αποφύγει το Ιράν την Τουρκία.


Ο χάρτης εμφανίζει τις πιθανές διαδρομές και τα προβλήματα τους. Η διαδρομή μέσω Αζερμπαϊτζάν έχει το πρόβλημα ότι οι σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν είναι εχθρικές. Να προσθέσω μάλιστα ότι οι Ισραηλινοί έχουν αμυντική συνεργασία με τους Αζέρους εναντίον των Ιρανών. Η άλλη επιλογή είναι μέσω της Αρμενίας και της Γεωργίας, αλλά αυτός ο δρόμος είναι κλειστός συνήθως τον χειμώνα. Επίσης υπάρχει το πρόβλημα ότι η Γεωργία δεν θα επιτρέψει στην Ρωσία να περάσει από τις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, τις οποίες οι Ρώσοι βοήθησαν να αυτονομηθούν στον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας το 2008.

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει ένα δίκτυο γύρω από την Κασπία, μέσω Καζακστάν και Τουρκμενιστάν, αλλά οι άλλες διαδρομές είναι πολύ συντομότερες.

Ένα άλλο πρόβλημα στα σχέδια της Ρωσίας είναι οι Μουσουλμανικοί πληθυσμοί που ζουν στον Καύκασο, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλες Μουσουλμανικές χώρες για σαμποτάζ. Πχ Τσετσενία, Νταγκεστάν κτλ.

Russia's Options for Connecting to Iran”, Ιανουάριος
https://www.stratfor.com/image/russias-options-connecting-iran

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου