Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Εξαγωγές Όπλων VS Εξαγωγές Πετρελαίου

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε τα έσοδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων (New York Times), με τα έσοδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων πετρελαίου (Statista). Βλέπετε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές όπλων είναι ψίχουλα σε σύγκριση με τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Στις εξαγωγές όπλων στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, με 36 δις δολάρια το 2014, ενώ στην πρώτη θέση στις εξαγωγές πετρελαίου βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, με 246 δις δολάρια το 2014.

Επίσης οι χώρες που εξάγουν όπλα θεωρούν ότι σου κάνουν χάρη όταν σου πουλάνε όπλα, και το κάνουν μόνο όταν είσαι σύμμαχος τους. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ πουλούσαν όπλα στην Τουρκία και το Ισραήλ, αλλά δεν πουλούσαν καθόλου όπλα στους Άραβες συμμάχους των Ρώσων. Ακόμη και στους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί πουλούσαν όπλα χαμηλότερης τεχνολογίας ώστε να μην τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των Ισραηλινών και των Τούρκων που ήταν οι πιο στενοί τους σύμμαχοι. Αλλά και οι Ρώσοι δεν θα σου πουλήσουν όπλα αν δεν είσαι σύμμαχος τους κ.ο.κ. Αντιθέτως οι εξαγωγείς πετρελαίου εξάγουν σε όποιον είναι διατεθειμένος να αγοράσει χωρίς κανέναν περιορισμό ή κριτήριο.

Στην παρακάτω λίστα βλέπετε τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων (Βλέπε New York TimesU.S. Foreign Arms Deals Increased Nearly $10 Billion in 2014”, Δεκέμβριος 2015)

ΗΠΑ                36 Δισεκατομμύρια Δολάρια
Ρωσία              10 Δισεκατομμύρια Δολάρια
Σουηδία            5.5 Δισεκατομμύρια Δολάρια
Γαλλία             4.4 Δισεκατομμύρια Δολάρια
Κινα                2.2 Δισεκατομμύρια Δολάρια

Στην παρακάτω εικόνα από την Statista βλέπετε τα έσοδα από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου του ΟΠΕΚ (βλέπε Statista OPEC* net oil export revenue streams in 2014, by member country in billion U.S. dollars

Εικόνα 1
Η λίστα της Statista περιλαμβάνει μόνο τα μέλη του ΟΠΕΚ. Επομένως δεν συμπεριλαμβάνει την Ρωσία, τον Καναδά, το Μεξικό, και την Νορβηγία που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Δεν περιλαμβάνει επίσης το Ιράν που είναι μέλος του ΟΠΕΚ.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τα μέλη του ΟΠΕΚ

Χάρτης του Διεθνούς Καρτέλ Πετρελαίου (ΟΠΕΚ)Ο ΟΠΕΚ είναι το διεθνές καρτέλ πετρελαίου, και σε αυτό συμμετέχουν όλες σχεδόν οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, προκειμένου να συντονίζουν την παραγωγή τους, και μειώνοντας την να ανεβάζουν τις τιμές. Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο για τα μέλη του ΟΠΕΚ να συνεργαστούν, γιατί κάθε χώρα έχει το κίνητρο να συμφωνήσει μείωση της παραγωγής της, αλλά να μην το κάνει στην πράξη, αποσπώντας μερίδιο αγοράς από τις χώρες που όντως θα μειώσουν την παραγωγή τους. Λέγεται ότι ένας από τους λόγους που ο Σαντάμ Χουσέιν εισέβαλλε στο Κουβέιτ το 1991 και πήρε τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ ήταν επειδή το Κουβέιτ δεν τηρούσε τις συμφωνίες του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Δεν είναι και τυχαίο ότι φεύγοντας από το Κουβέιτ ο Σαντάμ Χουσέιν έβαλε φωτιά στις πετρελαιοπηγές. Φωτιές που έσβησαν μετά από πολλούς μήνες, καταστρέφοντας τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

Βλέπετε λοιπόν ότι οι εξαγωγές των όπλων είναι ψίχουλα μπροστά στις εξαγωγές του πετρελαίου, και ο λόγος που έχετε την αντίθετη άποψη είναι επειδή οι κνίτες των ΜΜΕ τα παίρνουν είτε από τους Ρώσους είτε από τους Άραβες, είτε από τους Ιρανούς, και δεν θέλουν να γνωρίζετε για τον τρόπο που κινούνται αυτές οι χώρες, ώστε να βάζετε στο στόχαστρο σας τις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων.

***Σημείωση :Σύμφωνα με το CNBC το μεικτό έσοδο της Σαουδικής Αραβίας από τις πωλήσεις πετρελαίου ήταν $444 δις για το 2015, και ήταν μάλιστα 23% χαμηλότερο από το έσοδο του 2014.
Βλέπε:
“Saudis unveil radical austerity program”, Δεκέμβριος 2015
http://www.cnbc.com/2015/12/29/saudis-unveil-radical-austerity-programme.html

Για άρθρα βλέπε
U.S. Foreign Arms Deals Increased Nearly $10 Billion in 2014”, Δεκεμβρίου 2015

“OPEC* net oil export revenue streams in 2014, by member country (in billion U.S. dollars)”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου