Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

ΗΠΑ VS Αγγλία

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του National Review. Το άρθρο αναφέρεται στην απόφαση των Άγγλων να χαρακτηρίσουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που δεν έχει δεχθεί να κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι η οργάνωση που στηρίζει η Τουρκία και το Κατάρ, και την οποία έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού στρέφεται πλέον και εναντίον τους.

Κάποτε βέβαια οι Σαουδάραβες στήριζαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα, προσπαθώντας να χτυπήσουν τους σοσιαλιστές Αιγύπτιους του Γκαμάλ Νάσερ, που στρέφονταν κατά της Σαουδικής Αραβίας. Σήμερα που η Τουρκία χρησιμοποιεί την Μουσουλμανική Αδελφότητα για να στραφεί εναντίον της Σαουδικής Αραβίας τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Και οι Ιρανοί αγκαλιάζουν εν μέρει την Μουσουλμανική Αδελφότητα λόγω της έχθρας της με την Σαουδική Αραβία. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται ιδεολογικά η μητέρα όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων Σουνιτών Ισλαμιστών, ακόμη και αυτών που έχουν αντίπαλα συμφέροντα, όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα. Ας πούμε ότι τα διδάγματα της είναι για τους Σουνίτες Ισλαμιστές ότι είναι ο Μαρξ για τους σοσιαλιστές.

Το άρθρο γράφει ότι τώρα που οι Άγγλοι έχουν διαφορετικά συμφέροντα από τις ΗΠΑ, αναγνώρισαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση, και κινήθηκαν πιο κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία. Να θυμίσω ότι οι Άγγλοι έκαναν πρόσφατα μία πολύ μεγάλη συμφωνία με τους Κινέζους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, αξίας 18 δις λιρών (25 δις ευρώ), κάτι που δυσαρέστησε πάρα πολύ τις ΗΠΑ. Βλέπε BBCHinkley Point nuclear agreement reached”, Οκτωβρίου 2015, και Reuters Βλέπε επίσης China's Xi seals nuclear power deal as part of $62 billion splurge in Britain”, Οκτωβρίου 2015. Επίσης, αν προχωρήσει η συμφωνία με τον Nord Stream 2, η Αγγλο-Ολλανδική Royal Dutch Shell θα συμμετάσχει στο έργο με ποσοστό 10%.

Αυτές οι δύο συμφωνίες αναμένεται να δώσουν ανάσα στους Άγγλους, οι οποίοι έχουν δει την παραγωγή τους από τα αποθέματα τους στην Βόρεια Θάλασσα να μειώνονται, αλλά και την Νορβηγία και την Ολλανδία να μην μπορούν να τους προμηθεύσουν με τις ποσότητες που χρειάζονται. Οι Άγγλοι είχαν στραφεί στο Κατάρ για ακριβό LNG, κάτι που φυσικά δεν βοηθάει την ανταγωνιστικότητα της Βρετανικής οικονομίας, και οι Καταριανοί ως αντάλλαγμα έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις την Αγγλία. Βλέπε Guardian “How much of London is owned by Qatar’s royal family”.Για την εξάρτηση της Αγγλίας από το Κατάρ βλέπε Financial Times “UK warned over dependence on Qatar gas”, Ιανουάριος 2012.Mε τις συμφωνίες με την Κίνα και την Ρωσία, οι Άγγλοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πιο αξιόπιστες και φτηνές πηγές ενέργειας, αφού το πυρηνικό εργοστάσιο που θα κατασκευάσουν με τους Κινέζους θα βρίσκεται στην Αγγλία, και το Ρωσικό φυσικό αέριο θα φτάνει στην Αγγλία μέσω Γερμανίας με αγωγούς. Υπάρχει και ο Nigel Farage στην Αγγλία, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Πούτιν. Υπάρχει και μεγάλη Ρωσική επιρροή λόγω των επενδύσεων των Ρώσων ολιγαρχών στο City του Λονδίνου. Οι ΗΠΑ αντιθέτως βασίζονται στο Κατάρ, αφού στο Κατάρ μετέφεραν από την Σαουδική Αραβία τις στρατιωτικές τους βάσεις το 2002, μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001.

Βέβαια ο νυν Βρετανός πρωθυπουργός, ο David Cameron, είναι κεντροδεξιός και αντι-Ρώσος, παρά τις συμφωνίες για το Ρωσικό αέριο. Αλλά παρόλα αυτά οι Άγγλοι, όπως και οι Γερμανοί, έχουν ανάγκη το φτηνό Ρωσικό αέριο, και είδατε πρόσφατα τους Άγγλους να χτυπούν τον ISIS στο πλευρό της Ρωσίας και της Γαλλίας. Έχω ξαναπεί ότι είναι διαφορετικό να χτυπάνε οι ΗΠΑ τον ISIS για να υποστηρίξουν τους Κούρδους, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, από το να συνεργάζονται οι Άγγλοι και οι Γάλλοι με τους Ρώσους. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι σύμμαχοι απλά τα συμφέροντα τους διαφέρουν στην Συρία και το Ιράκ, αλλά οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία στην κόντρα της με την Ρωσία.

 Το άρθρο λοιπόν κατηγορεί τον Ομπάμα για την ανοχή που δείχνει στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, παρόλο που το National Review είναι πολύ γνωστό Αμερικανικό περιοδικό. Το National Review είναι βέβαια φιλελεύθερο περιοδικό, και πολύ λιγότερο ανεκτικό από την αριστερά και την κεντροαριστερά στον Ισλαμισμό. Όταν λέω φιλελεύθερο εννοώ αυτό που στα ΜΜΕ ονομάζεται “συντηρητικό”. Το site έχει και δωρεάν υπηρεσία newsletterΟ Ομπάμα είναι η κεντροαριστερά των ΗΠΑ, όπως και ο Κλίντον κλπ. Αυτοί είναι πολύ περισσότερο ανεκτικοί στον Ισλαμισμό, ο οποίος πληρώνει και πολύ καλά, σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους πχ Μπους. Βλέπετε και τι γίνεται με τον Ντόναλντ Τραμπ τώρα στις ΗΠΑ, που ζητάει να μην δέχονται οι ΗΠΑ Μουσουλμάνους μετανάστες.

Και στην Αγγλία όμως θα ανοίξει μεγάλη κόντρα λόγω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, γιατί ο νέος αρχηγός της αριστεράς, ο Jeremy Corbyn, είναι πολύ φιλοισλαμιστής και αντιαμερικανός. Ο Jeremy Corbyn υποστηρίζει τους Ισλαμιστές με ρητορική όπως αυτήν που ακούσαμε πρόσφατα εδώ από τον Κώστα Ζουράρη, ο οποίος δήλωσε ότι οι Τζιχαντιστές είναι αγωνιστές της ελευθερίας ενώ οι Γάλλοι αποικιοκράτες. Αυτό είναι το στυλ της επιχειρηματολογίας. Ξέχασε βέβαια ο Ζουράρης να αναφέρει από ποιους υποστηρίζονται οι Τζιχαντιστές. Βλέπε

Ο Corbyn είναι ότι ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ, φουλ Ισλαμιστής, αλλά και φουλ αντι-Αμερικανός, και στις κόντρες Ρωσίας-ΗΠΑ υποστηρίζει Ρωσία, αλλά στις κόντρες της Ρωσίας με το Κατάρ και την Τουρκία υποστηρίζει την Τουρκία και το Κατάρ. Όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Ουκρανίας και των αγωγών Turk Stream και Southern Corridor. Το πρόβλημα για τον Corbyn είναι ότι το κόμμα του δεν είναι μπετόν αρμέ όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και έχει πολλούς βουλευτές που είναι φιλοδυτικοί. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν είναι μπετόν αρμέ με όλους τους βουλευτές φιλο-ισλαμιστές, αλλά περιορίζεται λόγω του αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο καθένας με τα προβλήματα του.

Φαντάζομαι ότι ένας ακόμη λόγος που οι Άγγλοι θα αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που θα δυσαρεστήσει το Κατάρ, είναι ότι οι Σαουδάραβες θα τους έταξαν να αγοράσουν όπλα. Οι Άγγλοι προμηθεύουν με όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τους Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Βλέπε Guardian “Britain urged to stop providing weapons to Saudi Arabia”, Οκτωβρίου 2015. Όχι δηλαδή ότι οι Σαουδάραβες δεν κάνουν επενδύσεις στην Αγγλία ώστε να συναγωνίζονται την επιρροή του Κατάρ, ούτε ότι οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα δεν μπορούν να προσφέρουν εκπτωσούλες και δωράκια στο πετρέλαιο.

“Breaking from the US the UK condemns the Muslim Brotherhood Calling it a Terrorist Organization”, Δεκεμβρίου 2015

China's Xi seals nuclear power deal as part of $62 billion splurge in Britain”, Οκτωβρίου 2015


“Hinkley Point nuclear agreement reached”, Οκτωβρίου 2015

“How much of London is owned by Qatar’s royal family”?

Britain urged to stop providing weapons to Saudi Arabia”, Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου