Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Ελλάδα VS Nord Stream Μέρος 2

Ανέφερα στην προηγούμενη μου ανάρτηση, ότι μέσα στις 9 χώρες της ΕΕ που κατηγορεί το κρατικό Ρωσικό πρακτορείο RT ότι προσπαθούν να θάψουν τον Nord Stream 2, βρίσκεται και η Ελλάδα. Το RT μάλιστα αναφέρει ότι και η Βουλγαρία σκέφτεται να ενισχύσει την προσπάθεια αυτών των χωρών να μπλοκάρουν τον Nord Stream 2.

Όπως βλέπετε στον χάρτη, οι 10 αυτές χώρες είναι χώρες που θίγονται από τον Nord Stream 2, και ανήκουν σε τρεις κατηγορίες.


 Η πρώτη κατηγορία είναι οι χώρες που θίγονται επειδή θα χάσουν τις προμήθειες που σήμερα λαμβάνουν από το ρωσικό φυσικό αέριο που περνάει μέσα από αυτές, μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας (Belarus), προκειμένου να φτάσει στην Ιταλία, την Γερμανία και την Γαλλία.. Αυτές οι χώρες είναι η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν φυσικά και η Ουκρανία και η Λευκορωσία, αλλά αυτές οι χώρες δεν είναι χώρες της ΕΕ.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι χώρες που φοβούνται ότι ο Nord Stream 2 θα κάνει πιο δύσκολη την κατασκευή είτε του Turk Stream (Ρωσία-Τουρκία), είτε την κατασκευή του Southern Energy Corridor (Μέση Ανατολή + Κασπία Θάλλασα –Τουρκία-Ευρώπη), και επομένως θα χάσουν μελλοντικές προμήθειες. Αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα και Βουλγαρία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν φυσικά και τα Σκόπια, η Σερβία και το Μαροβούνιο, αλλά ούτε αυτές οι χώρες είναι μέλη της ΕΕ.

Η τρίτη κατηγορία είναι οι χώρες που φοβούνται ότι οι Γερμανορωσικοί αγωγοί φέρνουν πολύ κοντά την Γερμανία και την Ρωσία. Γιατί μία τέτοια συμφωνία ήταν που οδήγησε στην συμμαχία των Ναζί με τους Κομμουνιστές το 1939 (Molotov-Riebentrop Pact). Η συμμαχία των ναζί με τους κομμουνιστές βασιζόταν στο ότι οι Ρώσοι θα έδιναν πετρέλαιο στους ναζί, και οι ναζί θα έδιναν βιομηχανικά προϊόντα στους κομμουνιστές. Την συμφωνία αυτή έσπασαν δύο χρόνια αργότερα οι ναζί, προσπαθώντας να πάρουν το πετρέλαιο του Μπακού, γιατί το πετρέλαιο που τους έστελνε ο Στάλιν δεν ήταν αρκετό για να κινηθεί ο Γερμανικός στρατός που πολεμούσε σε τρεις ηπείρους.

Η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία, φοβούνται πάρα πολύ ότι η διάσπαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τα ενεργειακά θα οδηγήσει σε μία κατάσταση όπως αυτήν του 1939, και φοβούνται ότι οι Γερμανοί και οι Ρώσοι θα τους συνθλίψουν ξανά για να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στους Δυτικούς. Οι Γερμανοί από την άλλη πλευρά, που είναι υποχρεωμένοι να δίνουν όλο και περισσότερα χρήματα στις σοσιαλιστικές οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, θεωρούν ότι το φτηνό Ρωσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία τους, προκειμένου τα προϊόντα τους να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Εγώ δεν λέω ότι θα γίνει ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως γεωπολιτικά μπάχαλα όπως το σημερινό ήταν που οδήγησαν στους δύο προηγούμενους.

Για το άρθρο του Russia Today (RT) βλέπε
“EU leaders to clash over Nord Stream 2 at summit”, Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου