Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Τουρκία-Ισραήλ (Today’s Zaman)

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Todays Zaman, της Αγγλικής έκδοσης της Zaman, μίας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας. Η εφημερίδα γράφει ότι είναι πολύ δύσκολο να τα βρουν η Τουρκία με το Ισραήλ, γιατί οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να πάνε κόντρα στους Ρώσους αν θέλουν να μην ανακατεύονται οι Ρώσοι όταν χτυπάνε στην Συρία τα όπλα που στέλνουν οι Ιρανοί στην Χεζμπολάχ στον Νότιο Λϊβανο.

Το άρθρο γράφει ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα μπορούσαν να τα βρούνε στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά πριν οι Τούρκοι ρίξουν το Ρωσικό αεροσκάφος, αλλά μετά από αυτό το περιστατικό κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον. Οι Ισραηλινοί εννοούν ότι όσο η Τουρκία και η Ρωσία είχαν λειτουργικές σχέσεις, μέχρι και πριν την πτώση του αεροσκάφους, η συνεργασία αυτή ίσως να μπορούσε να προχωρήσει λόγω των ποσοστών που οι Ισραηλινοί έχουν δώσει στους Ρώσους. Εγώ νομίζω ότι και πάλι οι Ρώσοι θα είχαν πρόβλημα. Οι Ρώσοι ήθελαν τα ποσοστά για να εξάγουν στην Αίγυπτο πριν ανακαλυφθεί το Zohr.

Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται επίσης, γράφει το άρθρο, ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν πραγματικά να αποκατασταθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για το Ισραηλινό φυσικό αέριο. Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί έχουν απόλυτο δίκιο, και στην παρούσα φάση χρειάζονται την Ρωσία πολύ περισσότερο απ’όσο χρειάζονται την Τουρκία. Οι Τούρκοι βέβαια μπορούν να προσπαθήσουν να τα βρουν με τους σοσιαλιστές Αιγύπτιους του Σίσι, και να πάρουν το αέριο της Αιγύπτου μέσω της Κύπρου. Η Κύπρος είναι σύμμαχος και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, και άρα δεν έχει πρόβλημα, αρκεί να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά και το Αίγυπτος-Τουρκία είναι προβληματικό δίδυμο. Αλλά αν οι Αιγύπτιοι σοσιαλιστές θέλουν να εξάγουν το αέριο τους στην Τουρκία ίσως να κάνουν μία προσπάθεια να τα βρούνε με τους Τούρκους Ισλαμιστές. Αν φυσικά οι Τούρκοι Ισλαμιστές υποσχεθούν στους Αιγύπτιους σοσιαλιστές ότι θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Αιγύπτιους Ισλαμιστές. Αλλά με σοσιαλιστές χαλιφάτο δεν γίνεται. Ή μήπως γίνεται?

Οι Ισραηλινοί νομίζω ότι χρειάζονται τους Ρώσους περισσότερο απ’όσο τους χρειάζονται οι Αιγύπτιοι.

Turkish-Israeli normalization may not go beyond rhetoric” Δεκέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου