Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Η Ελλάδα Μπλοκάρει τον Nord Stream 2

Όπως θα διαβάσετε στο Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RT, η Ελλάδα είναι μέσα στις 9 χώρες της ΕΕ που προσπαθούν να μπλοκάρουν τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, μαζί με την Πολωνία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Τσεχία και την Σλοβακία. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος του Ρωσικού πρακτορείου “9 Χώρες Προσπαθούν να Θάψουν τον Nord Stream 2”. Το λέω για όσους πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλορωσικός και όχι φιλοτουρκικός.Το RT βέβαια γράφει ότι η Ελλάδα δεν υπέγραψε την επιστολή που έστειλαν οι υπόλοιπες χώρες. Επισήμως δηλαδή η Ελλάδα δεν στήριξε την προσπάθεια αυτών των χωρών να μπλοκάρουν τον Nord Stream 2, αλλά παρόλα αυτά το RT, που είναι από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά δίκτυα της Ρωσίας, και ελέγχεται πλήρως από τον Πούτιν, βάζει την Ελλάδα στο ίδιο τσουβάλι με αυτές τις χώρες. Άλλωστε το ίδιο θα διαβάσετε και στο Euractiv, που είναι ένα πολύ αξιόπιστο site σε θέματα ΕΕ. Βλέπε παρακάτω άρθρα.

Ενδεχομένως πράγματι να μην πρέπει να γίνει ο Nord Stream 2 γιατί θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση όμως. Εγώ εδώ μιλάω για την Ελληνική πολιτική. Όπως καταλαβαίνετε, αν οι Τούρκοι φέρουν έναν αγωγό στην Ελλάδα, είτε από την Ρωσία (Turk Stream), είτε από την Κασπία Θάλασσα και την Μέση Ανατολή (Southern Energy Corridor), ο μεγάλος ωφελημένος θα είναι η αριστερά που λυμαίνεται στην Ελλάδα τον τομέα της ενέργειας.

Αν βέβαια οι Τούρκοι φέρουν τελικά τον Southern Energy Corridor, θα υπάρξει σύγκρουση Τουρκίας-Ρωσίας, και θα είναι εμφανές ότι η αριστερά στηρίζει την Τουρκία. Αν όμως η Τουρκία αποφάσιζε να φέρει τον Turk Stream, τον Ρωσό-Τουρκικό αγωγό, η Τουρκία θα τα έσπαγε με τις ΗΠΑ, και θα είχε αγαστή συνεργασία με την Ρωσία. Γι’αυτό και βλέπατε όλη την αριστερά να προσεύχεται για τον Turk Stream, γιατί με αυτόν τον αγωγό θα μπορούσε να πλασάρεται ως φιλορωσική και όχι ως φιλοτουρκική. Ενώ από το 91 και μετά, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, η αριστερά είναι φιλοτουρκική και όχι φιλορωσική, και απλά πουλάει τον αντι-αμερικανισμό της ως αγάπη προς την Ρωσία, στηρίζοντας πχ την Ρωσία στην κόντρα της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Ουκρανία. Στην Ουκρανία όμως όπως έχω πει και η Τουρκία στήριξε την Ρωσία. Βλέπε “Τα Ρωσάκια και τα Τουρκάκια της Ελληνικής Δημοσιογραφίας

Το μεγάλο πλεονέκτημα των γερμανορωσικών αγωγών είναι η μεγάλη τους ασφάλεια, κάτι που προσπαθούν να “θεραπεύσουν” ο Ερντογάν και ο Τσίπρας, στέλνοντας στην Γερμανία εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Τα οφέλη για τον Τσίπρα και τον Ερντογάν από την αύξηση του ισλαμισμού στην Γερμανία είναι πολλά και διαφορετικά. Ένα κοινό συμφέρον όμως είναι να μειώσουν την ασφάλεια των γερμανορωσικών δικτύων, και να πιέσουν τους Γερμανούς να μην προχωρήσουν μαζί με τους Ρώσους τον Nord Stream 2. Ο Nord Stream 2 θα αυξήσει από τα 55 στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την ποσότητα του Ρωσικού αερίου που θα φτάνει ετησίως στην ΕΕ μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Μέτοχοι του Nord Stream 2 είναι με 51% η κρατική Ρωσική Gazprom, και το υπόλοιπο ποσοστό έχουν η Αγγλο-Ολλανδική Shell, οι Γερμανικές Ε.ΟΝ και BASF/Wintershall, η Γαλλική ENGIE, και η Αυστριακή OMV. Να προσθέσω ότι στην OMV το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών έχουν το Αυστριακό δημόσιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Γαλλική ENGIE ο μεγαλύτερος μέτοχος, και αυτός που ουσιαστικά ασκεί την διοίκηση, είναι το Γαλλικό δημόσιο με 35%.

Οι Γερμανικές E.ON και BASF/Wintershall είναι ιδιωτικές εταιρείες, γιατί στην Γερμανία τον τομέα της ενέργειας διαχειρίζεται ο ιδιωτικός τομέας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γερμανία νομίζω αποτελούν τις εξαιρέσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας είναι ιδιωτικές. Αυτό νομίζω ισχύει και για την Αυστραλία.

“Nine EU countries want to bury Nord Stream-2”, Δεκεμβρίου 2015
1η, 2η και 3η Παράγραφος
A group of Eastern European countries has sent a letter to the European Commission calling to block the Nord Stream-2 gas pipeline from Russia to Germany bypassing Ukraine. They say it goes against the EU’s energy diversification and security policies.
The countries against Gazprom’s deal with Berlin are headed by Slovakia and Poland who are believed to have initiated the campaign. They are supported by the Czech Republic, Hungary, Romania, Estonia, Latvia, Lithuania and Greece. Bulgaria was planning to sign the document, but walked away, according to the FT. The EU has confirmed receiving the letter. 
Greek Energy Minister Panos Skourletis said Athens did not sign a petition to block Nord Stream-2. He confirmed this to Russian Energy Minister Aleksandr Novak during a meeting on Wednesday according to the Ministry.

“EU leaders to clash over Nord Stream 2 at summit”, Δεκεμβρίου 2015
3η Παράγραφος
The countries whose energy ministers signed a letter to the Commission in which they oppose Nord Stream 2 are Poland, Slovakia, Hungary, Latvia, Lithuania, Estonia and Romania. Greece has also reportedly joined the initiative.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου