Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Επίθεση του ISIS στις ΗΠΑ?

Ο ISIS, σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, δεν ήταν πρωτίστως αντι-αμερικανικός, αλλά αντι-Σιιτικός. Ο λόγος είναι ότι μεγάλη επιρροή στον ISIS έχουν Τούρκοι, ενώ μεγάλοι επιρροή στην Αλ Κάιντα έχουν Σαουδάραβες. Και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι πολύ πιο συμβατά με αυτά των ΗΠΑ, τουλάχιστον σε σχέση με αυτά των Σαουδαράβων. Το πρόβλημα είναι ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράκ και την Συρία είναι πιο κοντά στα συμφέροντα των Κούρδων. των Ιρακινών Σιιτών, και των σοσιαλιστών Σουνιτών της Συρίας, και λιγότερο κοντά σε αυτά της Τουρκίας και του ISIS. Ως εκ τούτου οι ΗΠΑ υποστηρίζουν στην Συρία τους Κούρδους και τους σοσιαλιστές Σουνίτες Σύριους του Free Syria Army, και στο Ιράκ τους Ιρακινούς Σιίτες και τους Κούρδους.

Βλέπετε ότι αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις, και ο ISIS φαίνεται να πανηγυρίζει τις μαζικές εκτελέσεις που έγιναν χθες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Να δούμε αν όντως οι επιθέσεις έγιναν από τον ISIS, όπως έγιναν οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, ή αν έγιναν από συμπαθούντες του ISIS, όπως είχε γίνει με την επίθεση στο Charlie Hebdo, πάλι στο Παρίσι.

Εξάλλου η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ISIS και την Al Qaeda είναι κάπως θολή, γιατί σουνίτες μαχητές του ISIS μπορεί αύριο να πάνε στην Al Qaeda, και το αντίστροφο. Στο Ιράκ και την Συρία, όπου ο ISIS κυριαρχεί, είναι φαντάζομαι πιθανότερο να πάνε μέλη της Al Qaeda στον ISIS. Ενώ στην Αφρική, όπου η επιρροή της Τουρκίας είναι μικρότερη, και η Al Qaeda πολύ καλά οργανωμένη, ίσως να συμβαίνει το αντίθετο. Αν και πρόσφατα είδαμε ολόκληρη την τρομοκρατική οργάνωση της Νιγηρίας, την Boko Haram, να αλλάζει το όνομα της και να γίνεται το παρακλάδι του ISIS στην Νιγηρία.Για άρθρο βλέπε
http://www.ibtimes.com/islamic-state-california-after-san-bernardino-shooting-rumors-abound-online-about-2209035

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου