Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Οι Χαμηλές Τιμές Πετρελαίου Ευνοούν τον ISIS

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του CNBC, ενός από τα μεγαλύτερα Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ. Το άρθρο γράφει ότι η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου στα 35 δολάρια το βαρέλι ευνοεί τον ISIS, κάτι που είναι πολύ λογικό. Δεν θα περιγράψω τι λέει το άρθρο, γιατί χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα ώστε να είναι δυσνόητο αυτό που θέλει να πει. Να πω όμως την ουσία αυτού που λέει.

Από τις πετρελαιοπηγές που έχει στον έλεγχο του ο ISIS εισπράττει περίπου 700 εκ δολάρια ετησίως, και αυτό είναι πολύ μικρό ποσό για έναν πόλεμο ανάμεσα στην Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που είναι οι χώρες που κυρίως πολεμούν στο Ιράκ και την Συρία, πίσω από τους Σουνίτες Σύριους και Ιρακινούς, πίσω από τους Σιίτες Ιρακινούς, και πίσω από τους Αλαουίτες Σύριους. Ο βασικός υποστηρικτής του ISIS είναι η Τουρκία, με την Σαουδική Αραβία να υποστηρίζει άλλες ομάδες Σουνιτών Ισλαμιστών, και το Ιράν να υποστηρίζει τους Σιίτες Ιρακινούς και τους Αλαουίτες Σύριους κυρίως.


Η Τουρκία όμως δεν έχει έσοδα από πωλήσεις πετρελαίου, και οι χαμηλές τιμές την ευνοούν πάρα πολύ, ενώ το Ιράν και η Σαουδική Αραβία βασίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου. Το άρθρο γράφει ότι έτσι κι αλλιώς οι εγκαταστάσεις πετρελαίου του ISIS έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων, των Αμερικανών και των Γάλλων, και τα έσοδα του από το πετρέλαιο έχουν μειωθεί. Το πετρέλαιο εννοείται ότι δεν είναι το μόνο έσοδο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Υπάρχουν οι απαγωγές, τα ναρκωτικά, η πορνεία, η ληστείες, κλπ, και κυρίως οι δωρεές από κράτη που κατά καιρούς εξυπηρετούν αυτές οι οργανώσεις.

Για την Τουρκία, σαν χώρα, το να καλύψει τις απώλειες στα έσοδα του ISIS λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου είναι ψίχουλα, αφού είναι ένα ποσοστό των 700 εκ δολαρίων, ενώ για την Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αλλά και για την Ρωσία, που εισπράττουν δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις πετρελαίου, η πτώση της τιμής είναι τεράστιο χτύπημα. Επομένως είναι αυτονόητο ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι κάτι θετικό για τον ISIS. Τουλάχιστον για τον ISIS του Ιράκ και της Συρίας.

Ωραίο άρθρο, γραμμένο με πολύ διπλωματικό τρόπο όπως πάντα, ώστε να μην καταλαβαίνεις τίποτα.
  
“Will low oil prices crush ISIS? Answer is not what you think”, Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου