Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Ο Φόρος Περιουσίας και η Γερμανική Bundesbank

Αυτός ο Χατζηνικολάου ρε παιδιά πραγματικά δεν παίζεται. Θα μπει λέει φόρος περιουσίας επειδή το ζητάει η Bundesbank. Η Bundesbank είναι σαν να λέμε η Τράπεζα της Ελλάδας, ένας ανεξάρτητος δημόσιος οργανισμός, που ασχολείται μόνο με την νομισματική πολιτική (την σταθερότητα των τιμών κτλ). Όλη η ιστορία είναι ότι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Έχουν πει δηλαδή οι Ευρωπαίου ότι αυτά τα 300 δις που μας χρωστάτε δεν θα τα πάρουμε ποτέ, κάποια στιγμή θα διαγραφούν, δώστε μας τουλάχιστον τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, που είχαν υπολογιστεί αρχικά σε 50 δις, τελικά θα είναι πολύ λιγότερα.

Συζητούσε ήδη η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, να μπει ένας φόρος περιουσίας, ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν κάποιες αποκρατικοποιήσεις. Ένας μία κι έξω φόρος, που θα αντικαθιστούσε τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Από το τότε αν θυμάστε είχε ακουστεί ότι η Bundesbank ζητάει αυτόν τον φόρο. Προφανώς κάποιος από την Bundesbank είχε πει ότι αν δεν θέλετε να κάνετε αποκρατικοποιήσεις βάλτε ένα φόρο περιουσίας στους ιδιώτες, και φροντίστε να είναι στο ίδιο ύψος με τα έσοδα που θα είχατε από τις αποκρατικοποιήσεις. Απ’ότι έχω ακούσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε στις διαπραγματεύσεις να ακυρώσει 16 από τις 25 αποκρατικοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί, και όπως είναι αναμενόμενο αυτά τα έσοδα να καλυφθούν με επιπλέον φόρους. Όχι επειδή το λέει η Bundesbank αλλά επειδή δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.


Και βγαίνει ο Χατζηνικολάου, για να βγάλει λάδι τον ΣΥΡΙΖΑ, και λέει ότι είναι πρόταση της Bundesbank, της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας δηλαδή. Είναι σαν να λέμε να βγει ο Στουρνάρας και να πει “αφού δεν θέλετε να κάνετε αποκρατικοποιήσεις βάλτε επιπλέον φόρους”. Το αυτονόητο δηλαδή. Είναι μία πρόταση χωρίς καμία αξία, γιατί ο Στουρνάρας δεν έχει το δικαίωμα να μπει στο Ελληνικό κοινοβούλιο και να νομοθετήσει. Αλλά έχει μια χαρά το δικαίωμα να πει για παράδειγμα “αντικαταστήστε το 1.5 δις ευρώ που χάσατε από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με φόρους”. Δεν σημαίνει ότι αυτή θα ήταν μία απόφαση του Στουρνάρα.  Θα έλεγε απλά το αυτονόητο. Ο μεγάλος Χατζηνικολάου όμως, για να βγάλει λάδι τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει στο πρωτοσέλιδο “οι δανειστές ζητούν φόρου περιουσίας”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου