Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Καπιταλιστικές και Σοσιαλιστικές Χώρες

Ο παρακάτω χάρτης (εικόνα 1)
 του Αμερικανικού think tank Heritage Foundation απεικονίζει πόσο φιλελεύθερη (καπιταλιστική) η πόσο σοσιαλιστική είναι η οικονομία κάθε Ευρωπαϊκής χώρας. Όσο πιο πράσινο είναι το χρώμα τόσο πιο φιλελεύθερη είναι η οικονομία, και όσο πιο κόκκινο είναι τόσο πιο σοσιαλιστική είναι αυτή η χώρα. Βλέπετε ότι οι πιο καπιταλιστικές οικονομίες είναι αυτές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, με την Ελβετία να βρίσκεται στην πρώτη θέση, και οι πιο σοσιαλιστικές αυτές της Νότιας Ευρώπης. Η Ρωσία, η Ελλάδα, η Βοσνία και η Μολδαβία βρίσκονται στην δεύτερη από το τέλος θέση, με την Ουκρανία και την Λευκορωσία να βρίσκονται στην τελευταία θέση.
Στην εικόνα 2 βλέπετε τον παγκόσμιο χάρτη, με το Χονγκ Κονγκ, την Σιγκαπούρη, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ελβετία να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Αργεντινή, η Βολιβία και η Βενεζουέλα, κάποιες χώρες της Αφρικής, το Ιράν και κάποιες χώρες της Κεντρικής Ασίας, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, και φυσικά η Βόρεια Κορέα. Για την ακρίβεια στην τελευταία πεντάδα βρίσκονται η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Ζιμπάμπουε και η Ερυθραία.


Οι χάρτες αυτοί αφορούν σε ένα γκρουπάρισμα. Η αναλυτική βαθμολογία βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση, γιατί ακόμη και οι χώρες με το ίδιο χρώμα έχουν διαφορετική βαθμολογία.

Βαθμολογία
http://www.heritage.org/index/

Χάρτης ΑσίαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου