Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Κατάρ-Ιράν-Φυσικό Αέριο

Παρόλο που το Κατάρ και το Ιράν παράγουν ετησίως σχεδόν τις ίδιες ποσότητες φυσικού αερίου, 177 και 172 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αντίστοιχα, το μικρό Κατάρ εξάγει 123.5 δις κυβικά μέτρα ετησίως (103.4+20.1) και καταναλώνει τα υπόλοιπα στο εσωτερικό του, ενώ το μεγάλο Ιράν εξάγει μόλις 9.6 δις κυβικά μέτρα και καταναλώνει τα υπόλοιπα στο εσωτερικό του. Το Ιράν φιλοξενεί το 18.2% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου, ενώ το Κατάρ το 13.1%.


Το σύνολο σχεδόν των αποθεμάτων του Κατάρ, και περίπου τα 2/3 των αποθεμάτων του Ιράν, βρίσκονται στο θαλάσσιο κοίτασμα South Pars/North Fields που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα στις δύο χώρες, Επίσης βλέπετε ότι το Κατάρ εξάγει φυσικό αέριο κυρίως σε υγροποιημένη μορφή LNG (103.4 δις κυβ μέτρα), ενώ το λίγο αέριο που εξάγει το Ιράν, το εξάγει αποκλειστικά μέσω αγωγών κυρίως στην Τουρκία (9.6 δις κυβ μέτρα ετησίως). Το Ιράν διαθέτει 34 και το Κατάρ 24 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Από τα παραπάνω στοιχεία καταλαβαίνετε γιατί το Κατάρ έχει τόσο μεγάλη δύναμη, και μπορεί να αγοράζει τζιχαντιτές στα πεδία των μαχών και σοσιαλιστές στα κοινοβούλια της Ευρώπης, ενώ το Ιράν πασχίζει να καλύψει τις εσωτερικές του ανάγκες. Το Κατάρ έχει έναν μικρό ντόπιο πληθυσμό μικρότερο των 300 χιλιάδων κατοίκων, με τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια να είναι ξένοι που απλά εργάζονται στην χώρα, ενώ το Ιράν έχει έναν πληθυσμός 77 εκ κατοίκων. Αυτός είναι ο λόγος που το Κατάρ έχει τόσο μεγάλη δύναμη στην διπλωματία. Λόγω του κοινού τους κοιτάσματος οι σχέσεις Κατάρ και Ιράν δεν είναι τόσο εχθρικές όσο οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας Ιράν.

Και το Κατάρ και το Ιράν εξάγουν και πετρέλαιο. Αυτός είναι ο λόγος

Iran, Qatar in competition over world’s biggest gas field”, Δεκέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου