Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Νότια Κορέα + Ιαπωνία

Οι Κορεάτες δεν συγχώρησαν ποτέ στους Ιάπωνες την βάρβαρη κατοχή της Κορέας κατά την διάρκεια ολόκληρου σχεδόν του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Οι Βορεοκορεάτες δεν χρειάστηκε να τους το συγχωρήσουν ποτέ, γιατί ήταν σύμμαχοι της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας. Για τους Νοτιοκορεάτες όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί πρόκειται για δύο από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Άλλωστε και οι δύο έχουν διαφορές με την Κίνα.

Ένα από τα αγκάθια ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ότι οι Ιάπωνες ανάγκαζαν τις γυναίκες της Κορέας να εργάζονται στους οίκους ανοχής του στρατού. Οι Ιάπωνες και οι Νοτιοκορεάτες βρήκαν μία λύση στο θέμα των comfort women, που σημαίνει ότι θα προχωρήσουν σε σύσφιξη των σχέσεων τους (βλέπε Los Angeles Times). Αυτό είναι μία νίκη για τις ΗΠΑ, αφού πρόκειται για δύο συμμάχους τους, και μία ήττα για την Κίνα.

Εκτός από τις comfort zones μυρίζει όμως και λίγο ΑΟΖ. Στην περιοχή αυτή τρώγονται για τις ΑΟΖ τους όλοι με όλους. Πως γίνεται η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να τρώγονται μόνο για τις comfort women? Και πράγματι τρώγονται όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Wall Street Journal. Άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι οίκοι ανοχής συνδέονται με την ΑΟΖ, και αφού βρέθηκε μία λύση για τους οίκους ανοχής ίσως να βρεθεί και μία λύση για τις ΑΟΖ.

“Gesture of healing': South Korea and Japan reconcile on World War II sex slaves”, Δεκεμβρίου 2015

“South Korea Denounces Japan's Renewed Claim on Disputed Liancourt Rocks”, Απριλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου