Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Ομπάμα - Νετανιάχου

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Ομπάμα-Νετανιάχου είναι πολύ χειρότερες από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, αλλά και οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ επί Ομπάμα-Νετανιάχου έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο από την δεκαετία του 60 όταν ο Κένεντι δημιούργησε την στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ. Πριν λίγο καιρό οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Ισραηλινούς ότι υπέκλεψαν συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου για να υπονομεύσουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και τώρα οι Ισραηλινοί κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι υπέκλεψαν συνομιλίες του Νετανιάχου. Βλέπε παρακάτω άρθρα της Wall Street Journal.Να θυμίσω ότι ο Ομπάμα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που ζήτησε να δημιουργηθεί Παλαιστινιακό κράτος στα προ του πολέμου του 1967 σύνορα, σύνορα που οι Ισραηλινοί δεν θεωρούν ότι είναι “defensible”, ότι δηλαδή δεν εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του Ισραήλ, λόγω των στρατηγικών σημείων που δίνουν στους Άραβες.

Ο Ομπάμα ήταν επίσης αυτός που είχε ζητήσει να αποχωρήσει ο Αιγύπτιος σοσιαλιστής δικτάτορας Μουμπάρακ από την εξουσία, κάτι που άνοιξε τον δρόμο στον Ισλαμιστή προστατευόμενο της Τουρκίας και του Κατάρ Μοχάμεντ Μόρσι. Ο οποίος βέβαια στην συνέχεια ανατράπηκε από τους σοσιαλιστές Αιγύπτιους, με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Θυμάστε όμως τον εθνουσιασμό των κνιτών των ΜΜΕ μας όταν έπεφταν από την εξουσία της Αιγύπτου οι σοσιαλιστές και ανέβαιναν οι Ισλαμιστές κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

Να σας θυμίσω επίσης ότι οι κνίτες των Ελληνικών ΜΜΕ, που στάζουν φαρμάκι για τις ΗΠΑ, ούρλιαζαν υπέρ του Ομπάμα, και έλεγαν ότι αυτή είναι η δημοκρατική Αμερική. Ο λόγος ήταν ότι ο Ομπάμα ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που ζήτησε Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, κάτι πολύ σύνηθες στην αραβοκρατούμενη Ευρώπη, και αυτός που πήρε το μέρος της Τουρκίας και του Κατάρ στην Αίγυπτο. Ήταν η μόνη φορά που άκουσα τους κνίτες των ΜΜΕ να μιλάνε θετικά για Αμερικανό πρόεδρο. Στην συνέχεια βέβαια τα πράγματα στράβωσαν, γιατί οι ΗΠΑ ακολούθησαν μία πολύ φιλο-Ιρανική και φιλο-Κουρδική πολιτική, και απομακρύνθηκαν από την πολιτική της  Τουρκίας και του Κατάρ, κάτι που έκανε και την αγάπη της Ελληνικής αριστεράς για τον Ομπάμα να ξεφουσκώσει.

Israel Spied on Iran Nuclear Talks With U.S.”, Μάρτιος 2015

U.S. Spy Net on Israel Snares Congress”, Δεκέμβριος 2015

“Obama calls for Israel's return to pre-1967 borders”, Μάιος 2011

“Obama presses Hosni Mubarak to make 'right decision' and step down”, Φεβρουάριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου