Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Τα Δίκτυα της Τουρκίας

Πολύ ωραίος χάρτης από το Business Insider, με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας. Με πράσινη γραμμή βλέπετε τους αγωγούς πετρελαίου, με διακεκομμένη πράσινη τους υπό εξέταση αγωγούς πετρελαίου, με κόκκινη γραμμή τους αγωγούς φυσικού αερίου, και με διακεκομμένη κόκκινη τους υπό εξέταση αγωγούς φυσικού αερίου. Όπως βλέπετε στον χάρτη οι βασικές γραμμές πετρελαίου έρχονται από το Ιρακινό Κουρδιστάν (Ερμπίλ, Κιρκούκ) στο λιμάνι Ceyhan, και από το Αζερμπαϊτζάν στο Ceyhan μέσω Γεωργίας. Οι δύο βασικές γραμμές φυσικού αερίου έρχονται από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν στο Ερζερούμ της Τουρκίας, και οι άλλες δύο έρχονται από την Ρωσία (Blue Stream και Trans-Balkan).


Το άρθρο γράφει ότι το δυτικό τμήμα της Τουρκίας τροφοδοτείται μόνο από τον Ρωσικό αγωγό Trans-Balkan, και η Τουρκία ανησυχεί μήπως σε περίπτωση κρίσης η Ρωσία σταματήσει την τροφοδοσία φυσικού αερίου. Γι’αυτό, γράφει το άρθρο, η Τουρκία κινείται για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, προωθώντας ταυτόχρονα τον αγωγό TANAP που θα συνδέσει την Ανατολική με την Δυτική Τουρκία. Στον χάρτη βλέπετε και τον αγωγό πετρελαίου Ρωσίας-Τουρκίας (Σαμσούντα-Ceyhan), που προς το παρόν έχει μείνει στα χαρτιά. Πριν τα σπάσουν οι Τούρκοι με τους Ισραηλινούς, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί συζητούσαν την κατασκευή αγωγών Ρωσίας-Τουρκίας-Ισραήλ, που θα έβγαζε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ή και τα δύο, δεν θυμάμαι ακριβώς, στο λιμάνι του Ισραήλ Eilat στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να στέλνουν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί Ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ασία.

Με αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι θα πουλούσαν στην Ασία, κάτι που θα κάλυπτε το τεράστιο κόστος των αγωγών, αφού ένα μέρος τους θα ήταν υποθαλάσσιο, και οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί θα εξασφάλιζαν μία αξιόπιστη πηγή τροφοδοσίας, κερδίζοντας ταυτόχρονα εκπτώσεις και προμήθειες. Στην συνέχεια αρπάχτηκαν οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί και το σχέδιο ναυάγησε.

Να προσθέσω όμως ότι δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα σταματήσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία όπως γράφει το άρθρο. Πιο πιθανό θεωρώ να ψάχνει η Τουρκία τρόπο για αντίποινα, αφού η Ρωσία ήδη μποϋκοτάρει πολλά Τουρκικά προϊόντα, ενώ η Τουρκία δεν μπορεί να μποϋκοτάρει το φτηνό ρωσικό αέριο γιατί οι εναλλακτικές είναι πολύ ακριβότερες.

Turkey mounts charm offensive among regional energy producers amid dispute with Russia”, Δεκεμβρίου 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου