Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Ο Ενεργειακός Άξονας Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Natural Gas Europe για τον ενεργειακό άξονα Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ. Το άρθρο αναφέρετε στα 4 μεγάλα κοιτάσματα των 3 χωρών, που βρίσκονται όλα στην ίδια σχεδόν περιοχή, με το μεγαλύτερο Αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr να απέχει από το μεγαλύτερο Κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη 90 χιλιόμετρα, και το μεγαλύτερο Κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη να απέχει από το μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Leviathan 7 χιλιόμετρα, και να βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Tamar. Βλέπε τον χάρτη του άρθρου (εικόνα 1).Το άρθρο δίνει επίσης έναν πίνακα με το ύψος των αποθεμάτων των 4 κοιτασμάτων, που ανέρχονται σε περίπου 2 τρις κυβικά μέτρα (Zohr 850 δις κυβ μέτρα, Leviathan 620 δις κυβικά μέτρα, Tamar 280 δις κυβ μέτρα και Αφροδίτη 140 δις κυβικά μέτρα), και αναφέρει ότι εξακολουθούν να γίνονται έρευνες, και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθούν και νέα κοιτάσματα. Βλέπε εικόνα 2.Το άρθρο γράφει ότι η Αίγυπτος εξήγαγε στο παρελθόν φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις LNG που διαθέτει στην Damietta και το Idku (βλέπε χάρτη), αλλά οι αυξημένες ανάγκες στο εσωτερικό της την μετέτρεψαν σε εισαγωγέα αερίου. Πριν την ανακάλυψη του τεράστιου Αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr από την Ιταλική ENI τον Αύγουστο του 2015, τα σχέδια που εξέταζαν οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι ήταν ή να εξάγουν φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μέσω κάποιου υποθαλάσσιου αγωγού, είτε να προωθήσουν τον αγωγό East Med (Ισράηλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ευρωπαϊκή Ένωση), είτε να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο LNG στο Βασιλικό της Κύπρο, προκειμένου να εξάγεται το φυσικό αέριο των δύο χωρών, το κόστος του οποίου όμως υπολογίζεται σε περίπου 6 δις δολάρια. Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να εξάγουν οι Κύπριοι και οι Ισραηλινοί το φυσικό τους αέριο στην Τουρκία. Δύο είναι οι χώρες που μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μία είναι η Αίγυπτος και η άλλη η Τουρκία. Η άλλη λύση είναι η Ευρώπη μέσω του East Med.

Το άρθρο γράφει ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να συνεργαστούν η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ, και να εξάγουν το φυσικό αέριο των τριών χωρών στην Ευρώπη μέσω των εγκαταστάσεων LNG της Αιγύπτου.

Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις κάποια άλλη χώρα θίγεται. Σε κάποιες περιπτώσεις θίγεται η Ρωσία, σε κάποιες η Τουρκία, σε κάποιες οι Άραβες του Κόλπου, σε κάποιες οι Άραβες της Βόρειας Αφρικής, σε κάποιες οι Ιρανοί, σε κάποιες όλοι αυτοί μαζί. Άρα η όποια λύση, εκτός από οικονομικά βιώσιμη, θα πρέπει να είναι και στρατιωτικά βιώσιμη, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχει όσο γίνεται λιγότερους από τους παραπάνω απέναντι της, ώστε να μπορεί να υποστηριχτεί και στρατιωτικά αν χρειαστεί.

Egypt: the catalyst for a new eastern mediterranean gas hub”? Δεκεμβρίου 2015
http://www.naturalgaseurope.com/egypt-catalyst-for-east-mediterranean-gas-hub-26842?utm_source=Natural+Gas+Europe+Newsletter&utm_campaign=afa169c0b0-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_c95c702d4c-afa169c0b0-307785513

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου