Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Οι Μεγάλες Περικοπές της Σαουδικής Αραβίας

Οι Σαουδάραβες γλίτωσαν την Αραβική Άνοιξη λόγω των υψηλών κοινωνικών παροχών που προσφέρουν στους πολίτες τους. Οι ευχαριστημένοι πολίτες έκαναν πολύ δυσκολότερο για τους Ιρανούς να ενισχύσουν τους Σίιτες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και για την Τουρκία και το Κατάρ να στρέψουν μερίδα Σουνιτών Σαουδάραβων εναντίον του Σαουδάραβα βασιλιά.

Στην προσπάθεια τους να βγάλουν εκτός αγοράς τις Αμερικανικές εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθο, αλλά και για να γονατίσουν τους Ρώσους και τους Ιρανούς, οι οποίοι βασίζονται στα έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου, οι Σαουδάραβες έχουν αυξήσει την παραγωγή τους και έχουν ρίξει τις τιμές πετρελαίου πολύ χαμηλά. Την πίεση όμως των χαμηλών τιμών την υφίστανται και οι ίδιοι, γιατί μπορεί να κράτησαν το μερίδιο αγοράς τους, αλλά είδαν τα καθαρά τους έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου να μειώνονται κατά 23% στα 440 δισεκατομμύρια δολάρια, και το δημοσιονομικό τους έλλειμμα να φτάνει στα 100 δις δολάρια περίπου (βλέπε άρθρο CNBC).

Οι Financial Times έγραψαν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα των Σαουδαράβων τους επιτρέπουν να αντέξουν με αυτές τις τιμές το πολύ για 5 χρόνια, που σημαίνει ότι μπορούν να ρίξουν άλλες πέντε φορές εκατοστάρες για να κρατήσουν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλά, χωρίς να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες. Για να αντέξουν περισσότερο στον χρόνο οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να κάνουν μεγάλες περικοπές. Οι μεγάλες περικοπές θα δώσουν χρόνο στους Σαουδάραβες, θεωρητικά τουλάχιστον, αλλά θα δημιουργήσουν δυσαρεστημένους πολίτες, και αυτό θα κάνει την Σαουδική Αραβία πιο ευάλωτη στην Αραβική Άνοιξη.

“Saudis unveil radical austerity program”, Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου