Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015

Οι Εισαγωγές Πετρελαίου των ΗΠΑ και οι Εξαγωγές προς την ΕΕ

Ο παρακάτω χάρτης του Stratfor εμφανίζει τις εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα. Στις αρχές του διαγράμματος η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην κορυφή (σομόν), αλλά στο τέλος του διαγράμματος στην κορυφή βρίσκεται με διαφορά ο Καναδάς (μπορντό), με την Σαουδική Αραβία και το Μεξικό να συναγωνίζονται για την δεύτερη θέση.


Οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου το 1973, μετά το εμπάργκο που επέβαλλαν οι Άραβες στις ΗΠΑ λόγω της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου του 1973 ανάμεσα στην Αιγύπτου και την Συρία με το Ισραήλ. Έχει σημασία ότι οι Ισραηλινοί ήταν στενοί σύμμαχοι των Ιρανών μέχρι την άνοδο των Ισλαμιστών στην εξουσία του Ιράν. Αυτό εξηγεί την έχθρα των Αράβων του Κόλπου προς το Ισραήλ εκείνη την περίοδο, παρόλο που οι Άραβες του Κόλπου μάλλον είχαν μεγαλύτερη έχθρα προς τους φτωχούς σε πετρέλαιο Άραβες της Αίγυπτο και της Συρίας, που διεκδικούσαν μερίδιο από το πετρέλαιο του Κόλπου.

Εκτός από τις ΗΠΑ, οι Άραβες επέβαλλαν επίσης εμπάργκο στην Ολλανδία και την Πορτογαλία, που ήταν οι μόνες δύο Ευρωπαϊκές χώρες που επέτρεψαν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους, προκειμένου να προμηθεύσουν τους Ισραηλινούς με πυρομαχικά κατά την διάρκεια του πολέμου του 1973. Οι Άραβες επέβαλλαν εμπάργκο και στην Νότια Αφρική, που εκείνη την εποχή ήταν σύμμαχος του Ισραήλ και βοήθησε τους Ισραηλινούς.

Τώρα οι ΗΠΑ επιτρέπουν την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κυρίως λόγω της πίεσης της ΕΕ, ώστε να υπάρχει μία εναλλακτική σε μία ενδεχόμενη κρίση με την Ρωσία. Το κόστος του Αμερικανικού πετρελαίου και αερίου φυσικά θα είναι υψηλότερο από αυτό του Ρωσικού. Αλλά φαντάζομαι μιλάμε για μία ώρα ανάγκης και ένα μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις.

“Lifting Oil Ban Great for Renewable Energy”, Δεκεμβρίου 2015
https://www.stratfor.com/image/lifting-oil-ban-great-renewable-energy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου