Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Οι Οικονομικές Εξαρτήσεις της Ρωσίας

Τα παρακάτω pie charts εμφανίζουν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς Ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, όπως δίνονται από την Energy Information Administration, που είναι η πηγή που χρησιμοποιούν τα περισσότερα μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα. Η Ρωσία είναι μία χώρα εθισμένη στις εξαγωγές πρώτων υλών, και επειδή είναι και μία στρατιωτική υπερδύναμη κινείται πολύ επιθετικά όταν απειλούνται οι εξαγωγές της, και άρα είναι καλό να ξέρουμε από ποιες χώρες είναι εξαρτημένη οικονομικά η Ρωσία.

1 Πετρέλαιο

Μεγαλύτερος εισαγωγέας Ρωσικού πετρελαίου, όπως βλέπετε, είναι η Κίνα, δεύτερη έρχεται η Γερμανία, τρίτη η Ολλανδία,  τέταρτη η Λευκορωσία, πέμπτη η Πολωνία, έκτη η Ιαπωνία και έβδομη η Ιταλία.

Εικόνα 1
2 Φυσικό Αέριο

Μεγαλύτερος εισαγωγέας Ρωσικού φυσικού αερίου είναι η Γερμανία, δεύτερη έρχεται η Τουρκία, τρίτη η Ιταλία, τέταρτη η Λευκορωσία, και πέμπτη η Ουκρανία.

Εικόνα 2
3 Άνθρακας

Μεγαλύτερος εισαγωγέας Ρωσικού άνθρακα είναι η Κίνα, δεύτερη η Νότια Κορέα, στην τρίτη θέση βρίσκονται μαζί η Αγγλία και η Ιαπωνία, στην τέταρτη θέση είναι η Γερμανία, και στην πέμπτη θέση η Ουκρανία.

Εικόνα 3Στον παρακάτω πίνακα από την EIA βλέπετε τα έσοδα της Ρωσίας από εξαγωγές πετρελαίου και από πωλήσεις πετρελαίου στο εσωτερικό της χώρας, και βλέπετε ότι 350 δις δολάρια προέρχονται από πωλήσεις στο εξωτερικό και μόλις 120 δις από πωλήσεις στο εσωτερικό.

Εικόνα 4


Στον επόμενο πίνακα βλέπετε τις εξαγωγές της Ρωσίας, και βλέπετε ότι στο σύνολο τους σχεδόν προέρχονται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όταν λέω πετρέλαιο εννοώ και τα πετρελαιοειδή κτλ. Τα πάντα μέσα.

Εικόνα 5
Το εντυπωσιακό είναι ότι το πετρέλαιο, που ήταν η βασική αιτία των πολέμων του 20ου αιώνα, εξακολουθεί και σήμερα να έχει τους μεγάλους τζίρους, παρόλο που ο πόλεμος που βλέπουμε αυτή την στιγμή να εξελίσσεται στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική έχει περισσότερο να κάνει με το φυσικό αέριο, και τα δίκτυα που προσπαθούν να κατασκευαστούν προς την Ευρώπη και την Ασία.

Γενικότερα πάντως, πίνακες όπως οι παραπάνω είναι πραγματικά το αντίδοτο για την κατρουλιά που μας πετάνε στο μυαλό μας οι κνίτες των Ελληνικών ΜΜΕ, γιατί αν ξέρεις τις οικονομικές σχέσεις μπορείς να αντιλαμβάνεσαι και την γεωπολιτική πραγματικότητα και να μην παρασύρεσαι από την κομμουνιστική και ναζιστική προπαγάνδα.

Επίσης να παρατηρήσω ότι από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η Ρωσία είναι οικονομικά εξαρτημένη από την Γερμανία κυρίως, την Κίνα και την Τουρκία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Λευκορωσία και την Ουκρανία, οι οποίες με την σειρά τους είναι, σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό, εξαρτημένες ενεργειακά από την Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου