Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Οι Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Συρία

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι βοηθάει τους Σουνίτες Σύριους που δεν ανήκουν στον ISIS, τον λεγόμενο Free Syrian Army, ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και επιτίθεται στον σύμμαχο της Ρωσίας και του Ιράν, τον Basar al Assad. Αυτός όμως είναι ένα παραμύθι της Ρωσίας. Οι Σύριοι του Free Syrian Army είναι είτε σοσιαλιστές Μουσουλμάνοι που θέλουν την ανατροπή του Άσαντ, είτε μετριοπαθείς Ισλαμιστές που επίσης θέλουν την ανατροπή του Άσαντ, αλλά θεωρούν φανατικούς τους Τζιχαντιστές του ISIS.

Ο Free Syria Army έχει χτυπηθεί από την Ρωσία και το Ιράν, επειδή στρέφεται κατά του Άσαντ, αλλά αυτό παραδόξως εξυπηρετεί την Τουρκία και τους Άραβες του Περσικού, οι οποίοι βλέπουν τον Free Syrian Armey ανταγωνιστικά, και θέλουν τα μέλη του Free Syrian Army να ενταχθούν στις ομάδες Τζιχαντιστών που υποστηρίζουν αυτοί, ώστε να ελέγχονται από αυτούς και όχι από τους Δυτικούς πχ ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία κλπ.

Να θυμίσω ότι αρχικά στην Συρία οι Ρώσοι στρέφονταν αποκλειστικά σχεδόν κατά του Free Syrian Army, και όχι κατά του ISIS, γιατί αυτό εξυπηρετούσε και τον Bashar al Assad, αλλά όπως είπα εξυπηρετούσε έμμεσα και την Τουρκία και τους Άραβες, αφού η διάλυση του Free Syrian Army θα τροφοδοτούσε με νέα μέλη τις ομάδες που αυτοί υποστηρίζουν. Μόνο τις ΗΠΑ δεν εξυπηρετούσαν οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στον Free Syrian Army, άρα οι βομβαρδισμοί αυτοί δεν δημιουργούσαν εντάσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Στον παρακάτω χάρτη από την Washington Post βλέπετε με κόκκινο τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας, πριν την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, και βλέπετε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία στρέφονται εναντίον των περιοχών που ελέγχονται από τον Free Syrian Army, και σπανίως εναντίον του ISIS. Με μπλε βλέπετε τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που στρέφονται πάντα εναντίον του ISIS.

Χάρτης 1 Βομβαρδισμοί Ρωσίας και ΗΠΑ στην Συρία

Στο παρακάτω άρθρο του πρακτορείου Reuters θα διαβάσετε ότι οι μαχητές του Free Syrian Army δηλώνουν ότι η Ρωσία ψευδώς ισχυρίζεται ότι τους έχει βοηθήσει. Είναι προφανώς ότι η Ρωσία ψεύδεται, γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ η Ρωσία να τους υποστηρίξει την στιγμή που στρέφονται κατά του συμμάχου της Bashar al Assad. Απλά παραθέτω και το άρθρο των Reuters επειδή λόγω ψεκασμού στην Ελλάδα το αυτονόητο δεν θεωρείται αυτονόητο.

Προφανώς μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας οι Ρώσοι χτυπάνε και στόχους πιο φιλικούς στον ISIS, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που οι Ρώσοι βλέπουν τον Free Syrian Army, ο οποίος μαζί με τους Κούρδους, υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είχαν απόλυτο δίκιο, μέχρι πριν την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας τουλάχιστον, όταν κατηγορούσαν τους Ρώσους ότι χτυπούν κυρίως τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Free Syrian Army και όχι τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία ISIS. Οπωσδήποτε τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει μετά την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους, κυρίως όμως ως προς την συμπεριφορά της Ρωσίας προς τον ISIS, και όχι ως προς την συμπεριφορά της Ρωσίας προς τον Free Syrian Army.

“Free Syrian Army rebels deny Russian support”, Δεκεμβρίου 2015

“Mapped: Russian vs. U.S. airstrikes in Syria”, Οκτωβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου