Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Ερντογάν VS Πούτιν

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα παραιτηθεί, αν ο Πούτιν καταφέρει να αποδείξει ότι η Τουρκία εισάγει λαθραίο πετρέλαιο από τον ISIS. Έχει γραφτεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες ότι πετρέλαιο από τον ISIS αγοράζουν ακόμη και αντίπαλοι του ISIS, όπως ο Άσαντ πχ. Άλλωστε οι πωλήσεις αυτές γίνονται μέσω ατζέντηδων και όχι χέρι με χέρι. Επομένως ο αγοραστής μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ότι το πετρέλαιο ήταν του ISIS. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι και η Τουρκία αγοράζει λαθραίο πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που προέρχονται από τον ISIS.

Αλλά αν ο βασικός λόγος που τρώγονται η Τουρκία και η Ρωσία στην Συρία ήταν αυτό το πετρέλαιο, η Ρωσία θα έπρεπε να έχει ατράνταχτες αποδείξεις. Ο Πούτιν είπε ότι τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν το πετρέλαιο του ISIS στην Τουρκία είναι τόσο πολλά, ώστε σχηματίζουν σχεδόν έναν κινούμενο αγωγό πετρελαίου. Αν όμως ήταν έτσι η Ρωσία θα έπρεπε να έχει τεράστιο φωτογραφικό υλικό στην διάθεση της.

Εξάλλου, οι Financial Times, και όλες οι μεγάλες εφημερίδες του κόσμου, υπολογίζουν τα έσοδα από τις πετρελαιοπηγές που ελέγχει ο ISIS σε περίπου 1,5 με 2 εκ δολάρια την ημέρα, άρα σε ετήσια βάση ας πούμε περίπου 700 εκ δολάρια. Το ποσό αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό για μία τρομοκρατική οργάνωση, ενδεχομένως και για έναν επιχειρηματία όπως είναι ο γιος του Ερντογάν Μπιλάλ Ερντογάν, τον οποίο ο Πούτιν κατηγόρησε για συνεργασία με τον ISIS, αλλά είναι ψίχουλα σε επίπεδο εθνικών κρατών. To 2013, μόνο από εξαγωγές πετρελαίου, η Ρωσία εισέπραξε το ποσό των 415 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Forbes ““Russia's Oil Industry Is Doing Fine, Which Is Great News For The Kremlin”, Ιανουαρίου 2013.

Άρα, χωρίς να υποτιμώ την σημασία του λαθραίου πετρελαίου, ο λόγος που τρώγονται η Ρωσία και η Τουρκία στην Συρία δεν είναι άλλος από την τεράστια γεωστρατηγική σημασία της Συρίας. Η Συρία σε μεγάλο βαθμό καθορίζει αν θα περάσει ο Σουνιτικός αγωγός Κατάρ-Τουρκίας, αποφεύγοντας το Κουρδιστάν, και αν θα βγει στην Μεσόγειο ο Σιιτικός αγωγός Ιράν-Ιράκ, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Εκεί είναι το ψωμί. Όλα τα υπόλοιπα είναι κερασάκια στην τούρτα.Turkey’s Erdoğan Vows to Resign If Putin Proves ISIS Oil Claims”, Δεκεμβρίου 2015

Russia's Oil Industry Is Doing Fine, Which Is Great News For The Kremlin”, Ιανουαρίου 2013
http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2014/01/03/russias-oil-industry-is-doing-ok-which-is-good-news-for-the-kremlin/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου