Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Τουρκία (16.12.2015)

Ο Κεμαλικός βουλευτής της Τουρκίας Aykan Erdemir ανέβασε στο Twitter φωτογραφία που εμφανίζει ένα Τουρκικό τανκ να βομβαρδίζει Τούρκους πολίτες (Κούρδους) στο Diyarbakir του Τουρκικού Κουρδιστάν. Το σχόλιο του, όπως βλέπετε, είναι “πότε ήταν η τελευταία φορά που μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε τανκς εναντίον των πολιτών της?Εκτός από τους πολέμους της Τουρκίας με την Ρωσία, το Ιράν, την Συρία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, κάθε ένας από τους οποίους είναι φυσικά διαφορετικής έντασης, εκτός από την φουσκωμένη Τουρκική οικονομία που έχουν δημιουργήσει οι Ερντογάν-Νταβούτογλου, λόγω της επιθετικής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν, ας το πούμε λόγω του υπερβολικού τυπώματος χρήματος, η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της δύο εμφυλίους πολέμους που σιγοβράζουν, έναν ανάμεσα στους Τούρκους σοσιαλιστές και τους Τούρκους ισλαμιστές, και έναν ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους. Η Τουρκία αλλάζει πολίτευμα, και μετατρέπεται γρήγορα σε μία ισλαμική δικτατορία, και το ίδιο συμβαίνει και με την Ρωσία, την οποία ο Πούτιν γυρίζει πίσω στον σοσιαλιστικό ολοκληρωτισμό. Το ίδιο έχει συμβεί στην Ουγγαρία, μία χώρα της ΕΕ, και βλέπουμε αντίστοιχες προσπάθειες και στην Ελλάδα από τον Τσίπρα.

Το πρόβλημα με την Ρωσία και την Τουρκία όμως πολύ μεγάλο για την ΕΕ, γιατί η ΕΕ δεν διαθέτει στρατό. Στρατό διαθέτουν φυσικά τα μέλη της, αλλά αυτός ο στρατός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί η εξωτερική πολιτική αυτών των μελών παρουσιάζει μεγάλες διαφορές. Όσοι νομίζουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να καθαρίσουν αυτό το μπέρδεμα κάνουν λάθος, γιατί οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ περισσότερο για τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού εκεί βρίσκονται πλέον τα μεγάλα τους συμφέροντα, και λιγότερο για την Ευρώπη. Άλλωστε σε όλες αυτές τις συγκρούσεις της Ευρωπαϊκής Ηπείρου είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να επεμβαίνουν, γιατί έχουν συμμάχους σε όλες τις πλευρές των συγκρούσεων. Δεν ισχύει αυτό που ίσχυε στον Ψυχρό Πόλεμο, όπου ήταν το ΝΑΤΟ εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο μπερδεμένα.

Να θυμίσω επίσης ότι και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ πήραν ενεργό μέρος μόνο όταν η Ιαπωνία, που ήταν σύμμαχος της Γερμανίας, χτύπησε τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέχρι τότε οι ΗΠΑ είχαν επιλέξει να παράσχουν υποστήριξη στους συμμάχους τους χωρίς να εμπλακούν ενεργά, ώστε να μην κινδυνεύουν τα Αμερικανικά πλοία από τα Γερμανικά υποβρύχια. Και όχι μόνο γι’αυτό φυσικά, αλλά και για όλα τα οφέλη που μία χώρα απολαμβάνει όταν βρίσκεται μακριά από το μέτωπο. Όταν φυσικά υπάρχει η πολυτέλεια να είναι μία χώρα μακριά από το μέτωπο.


Βρίσκεται λοιπόν η ΕΕ χωρίς στρατό, να συνορεύει με δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις, από τις οποίες η μία είναι ισλαμική δικτατορία και η άλλη σοσιαλιστική δικτατορία. Και μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι είναι καλό για την Ελλάδα να καταρρεύσει η Τουρκία, αλλά υπάρχει και η φράση “το λαβωμένο λιοντάρι είναι πιο επικίνδυνο”. Άρα καλό είναι να μην έχουμε άποψη για το αν είναι καλό να καταρρεύσει η Τουρκία ή όχι, γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιος θα είναι οι επιπτώσεις. Είναι λογικό όλοι μέσα μας να νοιώθουμε μία κρυφή χαρά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα, αλλά καλό είναι να μην έχουμε άποψη αφού δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις επιπτώσεις μίας μεγάλης κρίσης στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου