Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Χάρτης Συμμαχιών Α Παγκοσμίου Πολέμου 1(1914-1918)

Με γκρι οι χώρες που ήταν στο πλευρό των συμμάχων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), και με ροζ οι χώρες που ήταν στο πλευρό της Γερμανίας. Η Ιταλία ήταν σύμμαχος της Γερμανίας μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά τελικά έμεινε ουδέτερη, και στην συνέχεια πήρε το μέρος των συμμάχων. Οι Ιταλοί στους παγκοσμίους πολέμους είναι λίγο μπερδεμένοι.


Οι Άγγλοι φοβόντουσαν ότι οι Γερμανοί θα φτάσουν μέσω της Αυστο-Ουγγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου, αλλά και ότι θα απειλήσουν την σημαντικότερη αποικία τους την Ινδία.

Οι Ρώσοι φοβόντουσαν ότι οι Γερμανοί και οι Οθωμανοί θα απειλήσουν το πετρέλαιο τους στην Μαύρη Θάλασσα, και ήθελαν επίσης να πετσοκόψουν τους Οθωμανούς στον Βόσπορο, για να αποκτήσουν πρόσβαση στις “ζεστές” θάλασσες.

Οι Γάλλοι ήθελαν να εκδικηθούν και να πάρουν πίσω τα εδάφη που έχασαν από τους Γερμανούς στον πόλεμο του 1870-1871 πχ Αλσατία-Λωρραίνη, και επίσης οι Άγγλοι τους είχαν υποσχεθεί εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε περίπτωση νίκης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου