Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

(Γαλλία+Γερμανία) VS (ΣΥΡΙΖΑ+ISIS)

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο από το κρατικό Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle, με τίτλο German army could deploy 1,200 soldiers to Syria”, Νοεμβρίου 2015, η Γερμανία έχει αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα να βοηθήσει την Γαλλία και την Ρωσία εναντίον του ISIS στην Συρία. Επειδή μπορεί κάποιος να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την διαπραγματευτική ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη θέλω να το εξηγήσω.

Δύο ήταν οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, και την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο τομέα. Ο πρώτος είναι η Γαλλία, που λόγω της κόντρας της με την Γερμανία έχει συμφέρον να βοηθάει την Ελλάδα, προκειμένου να ζητάει η ίδια περισσότερα χρήματα από τους Βορειοευρωπαίους, αλλά και να αυξάνει την ισχύ της στο εσωτερικό της ΕΕ. Είδατε τι έγινε όταν ήρθε ο Ολάντ στην Ελλάδα. Ολόκληρο πανηγύρι έστησε ο Τσίπρας. Ο δεύτερος σύμμαχος του Τσίπρα είναι ο Ερντογάν, ο οποίος μαζί με τον Τσίπρα στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Γερμανία.

Θεωρώ όμως δεδομένο ότι για να δεσμευτεί η Γερμανία ότι θα στείλει πλοία και αεροσκάφη στην Συρία, θα ζήτησε την υποστήριξη της Γαλλίας στο μεταναστευτικό. Άλλωστε η Γαλλία μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι υιοθέτησε μία πολύ σκληρή στάση στο μεταναστευτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε στο Eurogroup την απειλή για αποπομπή της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν. Ο Ντάισελμπλουμ από τον Μάρτιο του 2015 είχε δηλώσει ότι αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις απειλές του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και ανοίξει τα σύνορα στέλνοντας κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη θα πρέπει να αποβληθεί από την Ζώνη Σένγκεν, και τώρα επανέρχεται δριμύτερος. Βλέπε  “If Greece opens borders, it should leave Schengen, says Dijsselbloem”, Μαρτίου 2015.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι τώρα τόλμησαν τα Σκόπια να υψώσουν τον φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα. Πολύ καιρό το μελετάνε αλλά τώρα το προχωράνε με μεγάλη αποφασιστικότητα. Η Τουρκία και η Αλβανία έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν το μεγάλο Μουσουλμανικό τμήμα του πληθυσμού των Σκοπίων, και να δημιουργήσουν αστάθεια στο εσωτερικό των Σκοπίων. Επομένως δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι τόσο απλό για τα Σκόπια να υψώσουν φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, αν ξέρουν ότι θα δεχτούν αντίποινα από Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία.  

Ούτε είναι τυχαίο ότι τώρα συμφώνησαν η ΕΕ και η Τουρκία στα ανταλλάγματα που θα λάβει η Τουρκία για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Βλέπε  “EU leaders to sign agreement with Turkey over migrant flow”, Νοεμβρίου 2015. Προφανώς ο Ερντογάν βλέπει ότι αποδυναμώνεται ο σύμμαχος του Τσίπρας, και προσπαθεί να κλείσει άμεσα την συμφωνία με την ΕΕ, με όσο μεγαλύτερα οφέλη μπορεί πριν μειωθεί η διαπραγματευτική του ισχύς λόγω πίεσης της Γαλλίας προς την Ελλάδα.

Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν παραδοσιακά κακές σχέσεις. Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι κάτι πολύ παραπάνω. Ότι και να πω είναι λίγο για το πόσο αρνητικά επηρεάζει την διαπραγματευτική ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση της Γαλλίας και της Τουρκίας, των δύο συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως είναι πάρα πολύ καλό για την Ελλάδα, γιατί μπορεί να σταματήσει η ανθελληνική πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που θα πέφτει δαχτυλάκι και από την Γαλλία ίσως αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, και αυτό θα είναι βάλσαμο για την Ελλάδα. Όχι ότι λύνει το πρόβλημα αφού ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην Ελλάδα πάνω από 700 χιλιάδες μετανάστες. Αλλά όλα έδειχναν ότι φέτος και του χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ερντογάν θα έφερναν δύο εκατομμύρια μετανάστες. Επομένως αν την βγάλουμε με 800 χιλίαδες θα πρέπει να κάνουμε πάρτυ.

“If Greece opens borders, it should leave Schengen, says Dijsselbloem”, Μαρτίου 2015

“German army could deploy 1,200 soldiers to Syria”, Νοεμβρίου 2015

Macedonia reinforces fence at Greek border 'to control migrant inflow”, Νοέμβριος 2015

“EU leaders to sign agreement with Turkey over migrant flow”, Νοεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου