Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Τουρκία-Ρωσία (Συνέντευξη Ozdemir)

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Volkan Ozdemir στο Natural Gas Europe. Ο Ozdemir είναι ο επικεφαλής του Institute of Energy Markets and Policies, ενός Τουρκικού think tank που ασχολείται με θέματα ενέργειας. Ο Ozdemir ισχυρίζεται ότι για να μην καταλήξει ο Turk Stream σε έναν δεύτερο Blue Stream, που θα μεταφέρει μόνο 16 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, η Ρωσία θα πρέπει να δει την Τουρκία σαν κάτι παραπάνω από ένα διάδρομο φυσικού αερίου. Εννοεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να δει την Τουρκία σαν κάτι παραπάνω από την Ουκρανία. Η Ρωσία, συνεχίζει, θα πρέπει να δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα να πουλάει το Ρωσικό φυσικό αέριο που θα εισάγει, και όχι απλά να το προωθεί στις υπόλοιπες χώρες.

Αυτό που λέει είναι πολύ σημαντικό, γιατί συνήθως ακούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι ότι η Τουρκία ζητάει πολύ υψηλές εκπτώσεις, και η Ρωσία αρνείται να τις προσφέρει. Αυτό που λέει ο Ozdemier εκτός από την οικονομική, έχει και γεωπολιτική διάσταση. Γιατί αν η Τουρκία εισάγει το Ρωσικό φυσικό αέριο, και διαπραγματεύεται η ίδια τις τιμές στις οποίες θα το πουλάει σε άλλες χώρες, θα επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει αυτό που κάνει σήμερα η Ρωσία. Να τιμωρεί δηλαδή τις εχθρικές κυβερνήσεις με υψηλές τιμές, και να επιβραβεύει τις φιλικές κυβερνήσεις με χαμηλές τιμές.

Κατά την άποψη του, αν η Τουρκία επιτρέψει στην Ρωσία να χρησιμοποιήσει την Τουρκία απλά ως transit χώρα, όπως η Ρωσία επιθυμεί, προκειμένου να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ελλάδα, την Σερβία και τα Σκόπια, θα αυξηθεί η Ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια σε βάρος της Τουρκίας. Στην ερώτηση αν η Τουρκία θα ήταν διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στα Βαλκάνια ώστε η Ρωσία να κάνει κάποιες υποχωρήσεις την Συρία, απαντάει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η Ρωσία επιτρέψει στην Τουρκία να πουλάει, και όχι απλά να προωθεί, το Ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ρωσία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, συνεχίζει, και άρα με τα σημερινά δεδομένα ο Turk Stream θα εξελιχθεί σε ένα μικρό αγωγό Blue Stream 2.Για άρθρο βλέπε
“Turkish Stream to turn into a 1-line project unless concessions from Moscow, says Ozdemir”, Νοεμβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου