Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Ρωσία+Ιαπωνία+LNG

Σύμφωνα με το κρατικό Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα επόμενα χρόνια η Ρωσία μπορεί να καλύψει το 100% των αναγκών της Ιαπωνίας σε φυσικό αέριο. Βλέπε “Russia is capable of meeting all Japan’s demands for LNG”, του Νοεμβρίου 2015. Όπως βλέπετε στην εικόνα 1, η Ρωσία καλύπτει μόνο το 10% των εισαγωγών της Ιαπωνίας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG (στοιχεία 2013 από την Energy Information Administration).

Εικόνα 1


Όπως βλέπετε στην εικόνα 2 από την Energy Information Administration, το 89% της Ρωσικής παραγωγής φυσικού αερίου προέρχεται από τα πλούσια κοιτάσματα της Δυτικής Σιβηρίας, αλλά ένα 4% προέρχεται από τα Ρωσικά κοιτάσματα που βρίσκονται κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Ιαπωνία.

Εικόνα 2 


Η Ιαπωνία, που είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά μπροστά από την Γερμανία, έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου μετά το πυρηνικό ατύχημα της Fukushima το 2011. Όπως βλέπετε στην εικόνα 1, η Ιαπωνία καλύπτει τις ανάγκες της σε LNG κυρίως από το Κατάρ, την Μαλαισία και την Αυστραλία, αλλά γεωγραφικά η Ρωσία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ιαπωνία. Τα LNG carriers που μεταφέρουν το LNG κοστίζουν πολύ ακριβά, και η μεταφορά του LNG είναι πολύ ακριβότερη από την μεταφορά του πετρελαίου με τα παραδοσιακά tankers. Η Ρωσία έχει το γεωγραφικό πλεονέκτημα, αλλά και το μειονέκτημα ότι δεν ασχολείται ιδιαίτερα με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το άρθρο αναφέρει ότι η Ρωσία προτείνει μία σειρά projects στις μεγάλες Ιαπωνικές εταιρείες.

Αν η Ρωσία στραφεί στην Ιαπωνία, εκτός από το Κατάρ, θα χτυπήσει και τους συμμάχους της Ιρανούς. Αν και η πρώτη φιλοδοξία των Ιρανών είναι να εξάγουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Κίνα μέσω του αξίας 45 δις δολαρίων οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) που προωθεί η Κίνα. Αλλά αποκλείεται να μην τους ενδιαφέρει η Ιαπωνική αγορά. Μπορεί να μην τους ενδιαφέρει για το άμεσο μέλλον, αλλά σίγουρα τους ενδιαφέρει. Το Ιράν είναι η 2η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου, πίσω μόνο από την Ρωσία. Το Κατάρ, η Μαλαισία και η Αυστραλία θα είναι οι παίκτες που θα ζημιωθούν άμεσα.

Το καλό για τους Ιάπωνες είναι ότι σε εκείνο το γεωγραφικό σημείο, ανάμεσα στην Ρωσία και την Ιαπωνία, δεν υπάρχουν Ισλαμιστές που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Άραβες ή οι Ιρανοί. Υπάρχει βέβαια και η διαφορά Ρωσίας-Ιαπωνίας για την ΑΟΖ τους και τα Kuril Islands (πορτοκαλί Χ), αλλά αν οι δύο χώρες τα βρούνε στο φυσικό αέριο όλα λύνονται. Η κόντρα για τα Kuril Islands είναι η αιτία που οι Ιάπωνες και οι Ρώσοι δεν υπέγραψαν ποτέ επίσημη ανακωχή μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ιάπωνες είχαν τον έλεγχο των Kuril, και όλου σχεδόν του Δυτικού Ειρηνικού, αλλά οι Ρώσοι έσπευσαν να τα καταλάβουν μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εικόνα 3


Russia is capable of meeting all Japan’s demands for LNG”, Νοεμβρίου 2015

Japan’s LNG Imports by Source

Russian Oil and Gas ProductionΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου