Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

Η Σημερινή Επίθεση του ISIS εναντίον των Γάλλων στο Μάλι

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην σημασία των πρώτων υλών της Βόρειας Αφρικής για την Γαλλία. Ο Νίγηρας είναι μία κλασική περίπτωση, αφού είναι από εκεί που η κρατική Γαλλική εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προμηθεύεται κυρίως ουράνιο. Υπάρχει φυσικά και  η περίπτωση της Αλγερίας, της Λιβύης και της Νιγηρίας, από τις οποίες η Γαλλία προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις. Αναφέρω τις πιο χαρακτηριστικές.

Η επίθεση στο Μάλι της Αφρικής σήμερα είναι ουσιαστικά η δεύτερη επίθεση του ISIS στην Γαλλία μέσα σε λίγες μέρες, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Washington Post, παρόλο που η Γαλλία είχε διαφωνήσει με την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, δεν δίστασε να προβεί σε μία στρατιωτική επέμβαση εναντίον των Τζιχαντιστών στο Μάλι το 2013. Βλέπε “What Mali means to France”, του Νοεμβρίου 2015.

Η πρωτεύουσα του Μάλι, η Bamaco, γράφει η Washington Post, είναι το στρατηγείο της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της εναντίον των Τζιχαντιστών. Εκεί έγινε και η επίθεση σήμερα. Το άρθρο αναφέρει ότι ο ISIS δεν έχει ισχυρή παρουσία στο Μάλι, και την σημερινή επίθεση στο Μάλι την έκανε μία θυγατρική της Al Qaeda.

Βλέπε και το παρακάτω άρθρο των Financial Times, που γράφει ότι ένα μέρος της Al-Mourabitum, της θυγατρικής της Αλ Κάιντα που έκανε την επίθεση στο Μάλι, είχε δηλώσει ότι συμμαχεί με τον ISIS τον Μάιο του 2015.

7η Παράγραφος
Although part of al-Mourabitoun pledged allegiance to Isis in May, Virginia Comoli, of the International Institute for Strategic Studies in London, said the group’s main allegiance is more likely to lie with al-Qaeda’s regional affiliate, al-Qaeda in the Islamic Maghreb.

Να προσθέσω εγώ ότι η Γαλλία στην Αφρική αντιμετωπίζει και Σιίτες Ισλαμιστές, που υποστηρίζονται κυρίως από το Ιράν και την Κίνα, και Σουνίτες Ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Τορκία, αλλά και άλλες χώρες που έχουν ηγεσίες Σουνιτών Ισλαμιστών πχ Σουδάν. Επίσης έχω αναφέρει πολλές φορές ότι ο ISIS και η Αλ Κάιντα συχνά συνεργάζονται, όταν έχουν κοινά συμφέροντα, παρόλο που ο ISIS υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία, ενώ η Αλ Κάιντα είναι μία οργάνωση κυρίως Σαουδαραβικών συμφερόντων, και πολλές φορές σκοτώνονται και μεταξύ τους. Αλλά και το Ιράν συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα όπου έχουν κοινά συμφέροντα. Βλέπε “Η Συμμαχία Ιράν-Αλ Κάιντα”.


Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον άρθρο του μεγάλου Καναδικού περιοδικού Vice για την παρουσία της Γαλλίας στο Μάλι, και την σύγκρουση της με την Κίνα και τους Τζιχναντιστές είναι το “What Are the French Really Up to in Mali?”, του Ιανουαρίου 2013. Το άρθρο γράφει ότι η Γαλλία προμηθεύεται ουράνιο από τον Νίγηρα, σίδηρο από την Γουινέα και την Μαυριτανία, και βαμβάκι από την Burkina Faso και το Τσαντ. Το άρθρο γράφει ότι η Γαλλία απειλείται από την παρουσία της Κίνας στην περιοχή, και βρίσκεται σε πόλεμο με τους Τζιχαντιστές.

“What Are the French Really Up to in Mali?”, του Ιανουαρίου 2013
4η και 5η Παράγραφος
In “Françafrique,” colonial influences have translated into extensive economic holdings that a delicate French economy now requires. While the current intervention in Mali could easily be justified on humanitarian grounds, or—if you’re feeling all War on Terror about it—preventing al Qaeda from finding a new home, if Iraq taught us anything, it's that war is rarely fought without economic interests at play. And with the rampant fiscal invasion of Chinese entities threatening France’s traditionally dominant sphere of influence in Africa, the war in Mali helps reinvent French power in the region.
Just consider that French state-owned nuclear engineering company Areva has huge interests in neighbouring Niger (the number four producer of uranium, globally) and the nearby Central African Republic. Add to that Guinea and Mauritania’s valuable iron deposits and Burkina Faso and Chad’s major cotton resources, and you can do the math. If the contagion of militancy from an Islamist Malian territory spread across borders, it could legitimately threaten those vital interests.Να προσθέσω εγώ ότι το Ιράν, ένας σύμμαχος της Κίνας, ενδιαφέρεται για το ουράνιο της περιοχής όχι μόνο για να εξυπηρετήσει την Κίνα, αλλά και για το δικό του πρόγραμμα. Μέχρι πρόσφατα οι Σουνίτες Ισλαμιστές Άραβες που κυβερνούν τον Σουδάν συνεργάζονται με το Ιράν, αφού το Σουδάν ήταν πιο κοντά στο Ιράν παρά στην Σαουδική Αραβία. Κάτι που άλλαξε πολύ πρόσφατα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Σουδάν θα σταματήσει να βοηθάει το Ιράν εναντίον των Γάλλων στην Αφρική. Σημαίνει ότι το Σουδάν θα παίρνει το μέρος της Σαουδικής Αραβίας στις κόντρες της με το Ιράν στην Μέση Ανατολή. Παρόλο που είναι δεδομένο ότι οι Γάλλοι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή των συμμάχων τους Σαουδαράβων στο Σουδάν. Ο πρόεδρος του Σουδάν, ο Ισλαμιστής Αλ Μπάσιρ, έχει καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και δεν μπορεί να ταξιδέψει στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Επίσης παρόλο που αναφέρω το άρθρο του Vice, δεν πιστεύω ότι ο πόλεμος γίνεται για το βαμβάκι και τον σίδηρο. Τα πάντα παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά τα ενεργειακά αποθέματα είναι πάντα η μεγάλη προτεραιότητα. Να προσθέσω επίσης ότι οι Γάλλοι ήδη συνεργάζονται εναντίον του ISIS στην Συρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου