Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Οι Ενεργειακές Ανάγκες των ΗΠΑ

Ο παρακάτω πίνακας εμφανίζει την συνολική ενεργειακή δαπάνη των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Τον πίνακα τον έχω πάρει από το άρθρο του Business Insider με τίτλο “Here's What Happens When US Energy Spending Passes 9% Of GDP”, του Ιουνίου 2011.

Εικόνα 1

Το ποσοστό αναφέρεται σε όλες τις μορφές ενέργειας πχ πυρηνική ενέργεια, πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο κλπ. Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) αναφέρεται στο άθροισμα των κερδών μίας χώρας. Για να είμαι πιο ακριβής αναφέρεται στο σύνολο της προστιθέμενης αξίας που παράγεται σε μία οικονομία. Αν πχ ένας άνθρωπος Α κόψει ξύλα, τα πουλήσει σε κάποιον άλλο άνθρωπο Β για 10 ευρώ, και ο Β κατασκευάσει ένα τραπέζι από τα ξύλα, και το πουλήσει σε έναν άνθρωπο Γ για 30 ευρώ, και αυτή η συναλλαγή είναι η μόνη συναλλαγή της οικονομίας, το ΑΕΠ της οικονομίας θα είναι 30 ευρώ.

Το ΑΕΠ στο παραπάνω παράδειγμα προκύπτει ως εξής. Τα 10 ευρώ του Α, ο οποίος έκοψε τα ξύλα, συν τα 20 επιπλέον ευρώ που κατάφερε να κερδίσει ο Β από την μετατροπή των ξύλων σε τραπέζι. Ο άνθρωπος Α δημιούργησε μία προστιθέμενη αξία 10 ευρώ, και ο άνθρωπος Β δημιούργησε μία προστιθέμενη αξία 20 ευρώ. Ουσιαστικά τα 30 ευρώ είναι το κέρδος του Α και του Β. Ας πούμε λοιπόν για απλοποίηση ότι το ΑΕΠ μίας χώρας είναι το άθροισμα των κερδών της οικονομίας της. Δεν είναι αυτός ο ορισμός, και ο υπολογισμός του ΑΕΠ είναι μία πολύ πολύπλοκη διαδικασία που δεν μας αφορά. Αρκεί να καταλαβαίνουμε περί τίνος περίπου πρόκειται. 

Βλέπετε ότι το 2008 η ενεργειακή δαπάνη των ΗΠΑ έφτασε περίπου στο 10% του Αμερικανικού ΑΕΠ, και το 2009 έπεσε στο 7.5%. Αν λάβουμε υπόψη μας το σημερινό ΑΕΠ των ΗΠΑ, που ανέρχεται σε περίπου 17 τρις δολάρια, προκύπτει ότι το Αμερικανικό δημόσιο, οι Αμερικανοί πολίτες, και οι Αμερικανικές εταιρείες, δαπάνησαν συνολικά περίπου 1.7 τρισεκατομμύρια δολάρια για ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια κλπ. Τεράστιο ποσό.

Ο βασικός λόγος της πτώσης του ποσοστού από το 2008 στο 2009 ήταν φαντάζομαι η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου το 2008, και η πτώση της το 2009, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα από το London School of Economics. Πιθανολογώ, χωρίς να είμαι σίγουρος.

Εικόνα 2Η τιμή του πετρελαίου δεν είναι φυσικά ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει αυτό το ποσοστό, αφού υπάρχουν και άλλες επιλογές. Επίσης οι αναπτυγμένες οικονομίες καταφέρνουν με το πέρασμα του χρόνου να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι με το πέρασμα του χρόνου από ένα βαρέλι πετρελαίου καταφέρουν να παράγουν περισσότερη ενέργεια.

Ο παρακάτω πίνακας της Wikipedia εμφανίζει τους επιμέρους τομείς της Αμερικανικής οικονομίας.

Εικόνα 3 Αμερικανικό ΑΕΠ ανά Τομέα

Βλέπετε για παράδειγμα ότι ο τομέας των λιανικών πωλήσεων (retail trade) στις ΗΠΑ αποτελεί το 6% του ΑΕΠ. Αν δηλαδή προσθέσουμε την προστιθέμενη αξία που παράγεται από όλες τις πωλήσεις λιανικής των ΗΠΑ, δεν καλύπτουμε την ενεργειακή δαπάνη των ΗΠΑ.

Ο λόγος που λέω τα παραπάνω είναι για να δείξω την σημασία της ενέργειας για τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, και της Γερμανίας, που είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, και είναι όπως είναι φυσικό και οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ενέργειας. Σκεφτείτε τις ΗΠΑ ως μία εταιρεία, που παράγει ετησίως προστιθέμενη αξία 17 τρις δολαρίων, και χρειάζεται ετησίως να δαπανά 1.7 τρις δολάρια για να κινεί τα αυτοκίνητα της, να θερμαίνει τα κτίρια της, να παράγει τα προϊόντα της κτλ. Σκεφτείτε τι επιρροή έχει στα κέρδη αυτής της εταιρείας, των ΗΠΑ στην πραγματικότητα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου από τα 50 στα 150 δολάρια.

Όσο ανεβαίνει το κόστος της ενέργειας, τόσο ανεβαίνουν και οι τιμές των προϊόντων αυτής της εταιρείας, και αν μία άλλη εταιρεία, ή  χώρα, έχει πρόσβαση σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας, μπορεί να πουλάει τα προϊόντα της φθηνότερα στις διεθνείς αγορές (ceteris paribus). Αυτό για μία χώρα μπορεί να είναι τεράστιο πρόβλημα, αλλά ακόμη μεγαλύτερο είναι το θέμα της εθνικής ασφάλειας. Γιατί πέρα από το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι πολύ σημαντικό, και μπορεί από μόνο του να προκαλέσει πολέμους, υπάρχει και το θέμα της εθνικής ασφάλειας, που σημαίνει ότι κάθε χώρα προσπαθεί να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση πολέμου θα έχει πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους.

Επίσης οι πρώτες ύλες υπάρχουν σε περιορισμένες ποσότητες. Για παράδειγμα η Γαλλική κρατική εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Areva τις τελευταίες δεκαετίες βασίζεται κυρίως στα κοιτάσματα ουρανίου του Νίγηρα. Τώρα που οι Κινέζοι και οι Ιρανοί κοντράρουν την Γαλλία, επειδή χρειάζονται ουράνιο για τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα, η Γαλλία μπορεί να χάσει κάποια από αυτά τα κοιτάσματα. Αλλά ακόμη και αν δεν τα χάσει, ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θα αναγκάσει την Areva να πληρώνει υψηλότερες τιμές στον Νίγηρα, και αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα της Γαλλικής οικονομίας.

Τα 2/3 των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που μαζί με τον άνθρακα, είναι οι πηγές πάνω στις οποίες βασίζονται οι περισσότερες χώρες, έχω ξαναπεί ότι βρίσκονται στην ζώνη Περσικός Κόλπος-Κασπία Θάλασσα-Δυτική Σιβηρία

Εικόνα 4


Για το άρθρο βλέπε
“Here's What Happens When US Energy Spending Passes 9% Of GDP”, Ιούνιος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου