Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

ΗΠΑ-Ρωσία-Γαλλία-Τουρκία

Την Κυριακή η Τουρκία ακύρωσε την 3.5 δις δολαρίων συμφωνία που είχε κάνει με την Κίνα για προμήθεια Κινεζικών αντιπυραυλικών συστημάτων. Η συμφωνία Τουρκίας-Κίνας είχε εξαγριώσει το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ακύρωση της συμφωνίας επειδή θέλει να αναπτύξει το δικό της αντιπυραυλικό σύστημα. Το πιθανότερο είναι ότι μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, και την πιθανότητα να βρεθεί η Τουρκία απέναντι στην Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Γαλλία στην Συρία, η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση για να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ και να εξασφαλίσει την υποστήριξη τους. Γιατί στην Συρία οι ΗΠΑ μοιάζουν να έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα με την Ρωσία παρά με την Τουρκία.

Η Τουρκία γενικότερα περιμένει πολλά από την Κίνα, και στο θέμα των επενδύσεων στα πλαίσια των Νέων Δρόμων του Μεταξιού προωθεί η Κίνα, και στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ώστε η Τουρκία να κατασκευάσει ένα τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο. Μετά από τα πυρηνικά εργοστάσια στο Ακούγιου και την Σινώπη της Τουρκίας. Οι Τούρκοι μάλιστα έχουν κάνει με τους Κινέζους κοινές αεροπορικές ασκήσεις, κάτι που εξοργίζει το ΝΑΤΟ, γιατί δίνει την δυνατότητα στους Κινέζους να δοκιμάζουν τις δυτικές τεχνολογίες στην πράξη. Η Τουρκία διαβεβαιώνει το ΝΑΤΟ ότι παίρνει όλα τα μέτρα ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ευαίσθητες Δυτικές τεχνολογίες.Και από την Ρωσία η Τουρκία περιμένει πολλά, τόσο στο θέμα του φυσικού αερίου, αλλά και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, αφού η κρατική Ρωσική Rosatom κατασκευάζει το αξίας 20 δις δολαρίων πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας. Στην Ουκρανία η Τουρκία πούλησε διακριτικά της ΗΠΑ, αφού τα συμφέροντα της ήταν πιο κοντά στην Ρωσία.

Η Τουρκία λοιπόν στηρίζει τις ΗΠΑ ανάλογα με το αν τα συμφέροντα τους συμπίπτουν, και νομίζω ότι στην Συρία οι ΗΠΑ ακολουθούν την ίδια στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, πληρώνοντας την με το ίδιο νόμισμα, αφού η Συρία είναι για τις ΗΠΑ πολύ λιγότερο σημαντική απ’όσο είναι για την Ρωσία και την Τουρκία.

Στην Συρία, και οι Ρώσοι, και οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί έχουν συμφέρον να χτυπήσουν τον ISIS. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Αλλιώς θα ήταν εύκολο να εξολοθρεύσουν τον ISIS. Πχ οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία για τον Southern Energy Corridor, ενώ οι Ρώσοι χτυπάνε αυτό το δίκτυο. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να τα βρουν με τους Ιρανούς, ενώ οι Γάλλοι, ως σύμμαχοι των Σαουδαράβων, είναι απέναντι από τους Ιρανούς, τους οποίους άλλωστε αντιμετωπίζουν και στην Βόρεια Αφρική για το ουράνιο του Νίγηρα.

Τις ΗΠΑ θα τις συνέφερε να βγούνε οι Ιρανοί στην Μεσόγειο, ενώ την Ρωσία δεν θα την συνέφερε. Οι ΗΠΑ κοντράρονται με την Κίνα στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, που είναι το πρώτο θέμα για τις ΗΠΑ, και οι Γάλλοι κοντράρονται με την Κίνα για τις πρώτες ύλες της Αφρικής, ενώ οι Ρώσοι είναι σύμμαχοι με την Κίνα. Οι Γάλλοι είναι σύμμαχοι με τους Σαουδάραβες, ενώ οι Σαουδάραβες είναι ο βασικός αντίπαλος της Ρωσίας στις αγορές πετρελαίου. Δεν θα συνεχίσω με τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Γαλλία, γιατί θα τελειώσω αύριο.

Επομένως, ενώ κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μία σχετική σύγκλιση στα συμφέροντα αυτών των τριών χωρών, αυτή η σύγκλιση δεν είναι εύκολο να καρποφορήσει λόγω των μεγάλων αποκλίσεων σε άλλα γεωγραφικά σημεία. Νομίζω ότι η ακύρωση των Κινεζικών αντιπυραυλικών συστημάτων κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Δεν λέω ότι αυτό είναι που θα κάνει την διαφορά, αλλά σίγουρα είναι ένα δωράκι στις ΗΠΑ.

Το αναφέρω κυρίως για να περιγράψω το κλίμα. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία προέβη σε αυτήν την ακύρωση, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και σύμπτωση, την στιγμή που η Γαλλία είναι τόσο αγριεμένη. Η Γαλλία μιλάει για πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Τι εννοεί δηλαδή ο Ολάντ όταν λέει ότι η Γαλλία είναι σε πόλεμο? Με ποιον ακριβώς είναι η Γαλλία σε πόλεμο?

Turkey cancels Chinese missiles defence system deal”, Νοεμβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου