Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Εθνική Τράπεζα και Αποκρατικοποιήσεις


Το Ελληνικό Δημόσιο κράτησε περίπου το 25% της Εθνικής Τράπεζας, που είναι μακράν η μεγαλύτερη τράπεζα του κλειστού Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως βλέπετε από το site της Εθνικής Τράπεζας διοικήτρια παραμένει η Λούκα Κατσέλη. https://www.nbg.gr/el/the-group/corporate-governance/board-of-directors

Η Κατσέλη είναι σύζυγος του πρώτου υπουργού οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γεράσιμου Αρσένη, που ως υπουργός οικονομικών χρεοκόπησε σχεδόν  την Ελλάδα μέσα σε μόλις μία τετραετία (1981-1985).

Πάντα τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας διόριζε το Ελληνικό δημόσιο. Όσο λοιπόν διοικητής της Εθνικής Τράπεζας είναι ένα σαπάκι της αριστεράς, για ποια ιδιωτική τράπεζα μιλάμε? Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Είναι ιδιωτική εταιρεία η ΔΕΗ, που μέχρι χθες ελεγχόταν από το ΠΑΣΟΚ, και σήμερα ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ? Ε μην τρελαθούμε κιόλας. Ιδιωτική δεν γίνεται μία εταιρεία επειδή συμμετέχουν και ιδιώτες στο κεφάλαιο της. Ιδιωτική γίνεται μία εταιρεία όταν την διοικούν ιδιώτες.

Όσο για τις υπόλοιπες τράπεζες, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, τις μετοχές των οποίων ξεπούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικές ήταν και πριν την χρεοκοπία. Δεν έβλαψε την αριστερά η πώληση των μετοχών τους. Το ξεπούλημα των μετοχών αυτών των τραπεζών έβλαψε τους πρώην μεγαλομετόχους τους, οι οποίοι είχαν θιγεί από το PSI και το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων, που είχε οδηγήσει αυτές τις τράπεζες στην χρεοκοπία και την κρατικοποίηση. Αυτοί οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ και λίγο οι Άραβες θα τους βοηθούσαν να ξαναπάρουν τις μετοχές όταν αυτές οι τράπεζες ιδιωτικοποιηθούν. Και δεν ξέρουμε καν αν τις πήραν ή όχι τις μετοχές, γιατί δεν ξέρουμε αν αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτά τα funds που αγόρασαν τις μετοχές στις χαμηλές τιμές.

Πρέπει κάποιος να μας πει ποια είναι αυτά τα funds. Είναι μεγάλα και σοβαρά funds είναι funds της διπλανής πόρτας? Από την άλλη βέβαια, εμένα δεν μου φαίνεται περίεργο ότι οι μετοχές πουλήθηκαν σε περίπου 1 λεπτό ανά μετοχή. Εσείς δηλαδή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πόσο θα δίνατε για να αγοράσετε τραπεζικές μετοχές?

Να κάνω και μία διόρωση. Είπα ότι για να είναι μία εταιρεία ιδιωτική δεν αρκεί να συμμετέχουν ιδιώτες σε αυτήν, αλλά θα πρέπει να διοικείται και από ιδιώτες. Αυτή είναι όντως μία αναγκαία προϋπόθεση αλλά δεν είναι αρκετή. Για να είναι ιδιωτική μία εταιρεία θα πρέπει να διοικείται από ιδιώτες, αλλά σε περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού. Γιατί σε πολλές σοσιαλιστικές χώρες η πολιτική νομενκλατούρα δίνει τις εταιρείες σε φίλους της, ώστε να έχουν μεν τον νομικό μανδύα της ιδιωτικής εταιρείας, αλλά νομοθετεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι εταιρείες αυτές να μην υπόκεινται σε ελεύθερο και διεθνή ανταγωνισμό.

Στην συνέχεια οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών δίνουν στους πολιτικούς τους φίλους τα ποσοστά τους μαύρα. Αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα κατά κόρον. Για παράδειγμα οι κατασκευαστικές εταιρείες ανήκαν σε φίλους των Ελλήνων πολιτικών, και οι Έλληνες πολιτικοί μέσω της νομοθεσίας διασφάλιζαν ότι οι εταιρείες αυτές θα είναι εκτός διεθνούς συναγωνισμού. Με τις υπερτιμολογήσεις στα έργα καλύπτονταν οι αμοιβές της πολιτικής μας νομενκλατούρας, τις οποίες πλήρωνε φυσικά ο Έλληνας φορολογούμενος. Και στις τράπεζες, αυτές που ήταν ιδιωτικές υποτίθεται, το ίδιο ακριβώς συνέβαινε. Η νομοθεσία έβαζε πολλούς περιορισμούς στις ξένες τράπεζες, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη Ελληνική τράπεζα να είναι η Εθνική, την οποία διοικούσε απευθείας η πολιτική μας νομενκλατούρα, η οποία διόριζε πάντα τον διοικητή της (σήμερα Λούκα Κατσέλη).

Αλλά και στις μικρότερες τράπεζες οι μεγαλομέτοχοι, πχ Λάτσης στην Εurobank, Βαρδινογιάννης στην Πειραιώς, Κωστόπουλος στην Alpha Bank, αναγνώριζαν ως συνεταίρους τους Έλληνες πολιτικούς. Χωρίς να έχω κάποια απόδειξη θεωρώ βέβαιο ότι αυτές οι τράπεζες έδιναν πολλά δάνεια μετά από υπόδειξη της εκάστοτε κυβέρνησης.

Επομένως οι μεγάλοι τομείς της Ελληνικής οικονομίας, πχ ενέργεια, τράπεζες και κατασκευές δεν ανήκαν ποτέ στον ιδιωτικό τομέα. Είτε ελέγχονταν άμεσα από την πολιτική μας νομενκλατούρα πχ ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Εθνική Τράπεζα κλπ, είτε ελέγχονταν έμμεσα από αυτήν πχ Eurobank, κατασκευαστικές εταιρείες κλπ. Τρανταχτό παράδειγμα είναι και αυτό των  ΜΜΕ, αφού τα ιδιωτικά υποτίθεται κανάλια λειτουργούν με προσωρινές άδειες από τότε που ιδρύθηκαν, πριν 25 περίπου χρόνια, ώστε να μπορεί η πολιτική μας νομενκλατούρα να τα απειλεί με κλείσιμο αν τολμήσουν να ασκήσουν κριτική.

Ακούτε τώρα όλες τις σοσιαλιστάρες των ΜΜΕ να παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως φιλελεύθερο, επειδή πούλησε τις μετοχές των τραπεζών, όπως έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση, ενώ η ουσία θα ήταν να ανοίξει το τραπεζικό σύστημα στον διεθνή ανταγωνισμό, ώστε να μην ελέγχεται από την πολιτική μας νομενκλατούρα. Αυτό θα ήταν φιλελεύθερη πολιτική. Και βλέπετε ότι αυτά δεν τα λένε ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Άδωνις, ούτε ο Τζήμερος, που είναι υποτίθεται οι φιλελεύθεροι πολιτικοί. Που να τα πεις αυτά? Δεν θα ξαναεμφανιστείς στην tv άμα τα πεις.

 Για τράπεζες βλέπε και “Η Αλήθεια για τις Ελληνικές Τράπεζες”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου