Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Η Σχέση Γαλλίας-ΗΠΑ στην Συρία

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Los Angeles Times, οι Γάλλοι ζητούν να συνεργαστούν στην Συρία οι ΗΠΑ και η Ρωσία εναντίον του ISIS, αλλά οι ΗΠΑ ζητούν να δεσμευτεί πρώτα η Ρωσία ότι θα συναινέσει στην απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.Ουσιαστικά οι ΗΠΑ ζητούν από την Ρωσία να δεσμευτεί ότι παίρνει αποστάσεις από το Ιράν, γιατί οι Ρώσοι και οι Ιρανοί κοντράρονται ήδη για το θέμα του Άσαντ. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί στην πραγματικότητα ήδη κοντράρονται για τον έλεγχο των παραλίων της Συρίας που μπορούν να οδηγήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ιράν στην Ευρώπη. Αν λοιπόν οι Ρώσοι συμφωνήσουν να πέσει ο Άσαντ, ο Άσαντ θα πέσει, οι Ρώσοι θα πληγώσουν τις σχέσεις τους με τους Ιρανούς, και θα παραμείνουν στην Συρία ως η δύναμη που θα εγγυηθεί στην Τουρκία και τους Άραβες του Κόλπου ότι οι Ιρανοί δεν θα στείλουν το πετρέλαιο και φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη μέσω της Συρίας.

Μία τέτοια δέσμευση της Ρωσίας θα ήταν αξιόπιστη, γιατί και οι Τούρκοι και οι Άραβες γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να στείλει το Ιράν το πετρέλαιο και φυσικό του αέριο στην Ευρώπη, χτυπώντας τις κρατικές Ρωσικές Gazprom και Rosneft. Αν όμως οι Ρώσοι δεσμευτούν να επιτρέψουν την απομάκρυνση του Άσαντ, χωρίς προηγουμένως να έχουν βρει μία λύση με τους Ιρανούς, οι Ιρανοί ως αντίποινα μπορούν να στείλουν το πετρέλαιο και το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ενώ η προτεραιότητα τους είναι να τα στείλουν στην Κίνα μέσω του διαδρόμου Πακιστάν-Κίνας που προωθεί η Κίνα. Επομένως για το κοντινό τουλάχιστον μέλλον, οι Ρώσοι μπορούν να ζητήσουν από τους Ιρανούς να μην ασχολούνται με την Ευρώπη. Και αν οι Ρώσοι τα έχουν καλά με τους Ιρανούς, και κάποια στιγμή οι Ιρανοί στείλουν πετρέλαιο οι φυσικό αέριο στην Μεσόγειο μέσω Συρίας, οι Ρώσοι μπορούν να ελπίζουν ότι οι Ιρανοί θα επιλέξουν την Gazprom για να συνεργαστούν, όπως είχαν συμφωνήσει ότι θα κάνουν οι Ρώσοι και οι Ιρανοί, με αποτέλεσμα να τους την πέσουν οι Άραβες και οι Τούρκοι.


Αν όμως, θεωρητικά μιλώντας πάντα, οι Ρώσοι δεσμεύονταν να επιτρέψουν την αποχώρηση του Άσαντ από την Συρία, για την ακρίβεια δεσμεύονταν να μην έχει το Ιράν τον έλεγχο της Συρίας, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να χτυπήσουν τον ISIS, γιατί η αντίδραση της Τουρκίας και των Αράβων θα ήταν πολύ ηπιότερη αν δεν υπήρχε η επιρροή του Ιράν στην Συρία. Επομένως θα μπορούσαν οι Τούρκοι και οι Άραβες να συμμαζέψουν τους Ισλαμιστές που υποστηρίζουν στην Συρία.

Αλλά σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χτυπήσουν τον ISIS πριν οι Ρώσοι προβούν σε κάποια τέτοια δέσμευση. Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα χτυπάνε τον ISIS για να υποστηρίξουν τους Κούρδους της Συρίας, που είναι μία κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας. Αλλά αυτή η κόντρα δεν αφορά τόσο πολύ την Ρωσία και το Ιράν. Θα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Ρωσία εναντίον του ISIS στην Συρία πριν την αποχώρηση του Άσαντ. Σε αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ ουσιαστικά θα συντάσσονταν με την Ρωσία εναντίον της Τουρκίας. Μα είναι δυνατόν να κάνουν κάτι τέτοιο οι ΗΠΑ, την στιγμή που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ? Αν έκαναν κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να έσπρωχναν την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας, ενώ η Ρωσία και η Τουρκία είναι δύο φυσικοί αντίπαλοι. Θα πάθαιναν δηλαδή οι ΗΠΑ ότι έπαθαν με το Ιράν και την Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια λόγια της κόντρας τους με το Ιράν.

Είναι δύσκολο να βρεθεί λύση στην Συρία. Αν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί συνεργαστούν με τους Ρώσους, χωρίς η Ρωσία να δεσμευτεί ότι θα φύγει ο Άσαντ, θα πληγωθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τους Άραβες. Αν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι συνεργαστούν εναντίον του ISIS αφού οι Ρώσοι δεσμευτούν ότι θα φύγει ο Άσαντ, θα πληγωθούν οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν. Είναι πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Οι Γάλλοι εκ του ασφαλούς ζητούν να συνεργαστούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία χωρίς καμία προϋπόθεση, γιατί οι Γάλλοι έχουν έτσι κι αλλιώς με την Τουρκία πολύ προβληματικές σχέσεις. Επίσης, οι Σαουδάραβες σύμμαχοι των Γάλλων, μόνο ωφελημένοι θα είναι αν οι Γάλλοι χτυπήσουν τους Ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην Συρία, γιατί μπορεί οι Σαουδάραβες και οι Τούρκοι να στρέφονται από κοινού κατά του Άσαντ, αλλά οι Ισλαμιστές της Τουρκίας χτυπάνε και την Σαουδική Αραβία. Άλλωστε οι Γάλλοι είναι από τους πρώτους που ζητούν την απομάκρυνση του Άσαντ, άρα οι φίλοι τους οι Άραβες δεν νομίζω να έχουν παράπονο.

Το λαθραίο πετρέλαιο που εισάγει η Τουρκία από τις πετρελαιοπηγές του ISIS, μέρος του οποίου εξάγεται από το Ceyhan της Τουρκίας, πλήττει και την Σαουδική Αραβία. Επίσης ο Ερντογάν, ως ένας ισλαμιστής αυτή τη φορά Γκαμάλ Νάσερ, ζητάει να αναλάβει την αρχηγία του Σουνιτικού Ισλαμικού Κόσμου, έναν ρόλο που είχαν οι Σαουδάραβες μέχρι το 2003 και την άνοδο των Ισλαμιστών στην εξουσία της Τουρκίας.

Κοιτάσματα Πετρελαίου (μαύρο) και Φυσικού Αερίου (Κόκκινο)France seeks U.S.-Russia unity in coalition against Islamic State”, του Νοεμβρίου 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου