Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Η Κόντρα Ρωσίας-Ιράν στην Αρμενία

Πολύ ωραίο άρθρο του Stratfor, με τίτλο “Russia Tightens Its Hold on Armenia”, του Νοεμβρίου 2015, σχετικά με την κοντρίτσα της Ρωσίας και του Ιράν με την Αρμενία. Η Αρμενία είναι πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, και εξακολουθεί να είναι βασικός σύμμαχος της Ρωσίας. Στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, που τελείωσε το 1994, η Τουρκία στήριξε το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία την Αρμενία. Και το Ιράν ήταν σύμμαχος της Αρμενίας, αλλά η Ρωσία ήταν ο βασικός της σύμμαχος.

Μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και την διαφαινόμενη άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του από τις δυτικές χώρες, το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει πιο ισχυρούς δεσμούς με την Αρμενία. Ο λόγος, όπως γράφει το άρθρο, είναι ότι το Ιράν φιλοδοξεί να βγάλει μέσω της Αρμενίας το πετρέλαιο του στα λιμάνια Batumi και Poti της Γεωργίας στην Μαύρη Θάλασσα. Το άρθρο γράφει ότι το Ιράν θα μπορούσε να στείλει το πετρέλαιο του στην Ευρώπη και μέσω της Τουρκίας, αλλά αυτή την στιγμή υπάρχουν προβλήματα λόγω των διαφορών της Τουρκίας και του Ιράν στην Συρία. Φαντάζομαι και λόγω των μεγάλων ποσοστών που ζητάει η Τουρκία.

Το Ιράν και η Αρμενία, γράφει το άρθρο, συζητούσαν την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου αξίας 3.7 δις δολαρίων, η οποία θα συνέδεε το Ιράν και την Αρμενία, αλλά η Ρωσία χρησιμοποίησε την επιρροή της και μπλόκαρε το έργο. Λόγω της μεγάλης αντίδρασης της Ρωσίας, το Ιράν εξετάζει την κατασκευή μίας σιδηροδρομικής γραμμής Ιράν-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας.

Το άρθρο γράφει ότι η σιδηροδρομική γραμμή Ιράν-Αρμενίας δεν είναι το μόνο έργο που μπλόκαρε η Ρωσία. Τον Αύγουστο του 2015 η Αρμενία και το Ιράν συμφώνησαν να κατασκευάσουν μία γραμμή που θα έστελνε ηλεκτρικό ρεύμα από το Ιράν στην Αρμενία, αλλά η Gazprom έσπευσε και αγόρασε στην Αρμενία τα δικαιώματα εξαγωγής αυτού του ηλεκτρικού ρεύματος από την Αρμενία. Στο εσωτερικό της Αρμενίας οι Ρωσικές Gazprom και Tashir ελέγχουν την δίκτυα διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, τον Ιούνιο του 2015, η Gazprom αγόρασε τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Αρμενία με το Ιράν. Επομἐνως ότι φυσικό αέριο στέλνει το Ιράν στην Αρμενία μέσω αυτού του αγωγού θα ελέγχεται από την Gazprom.

Χάρτης 1 Ιράν-Αρμενία


Να προσθέσω εγώ ότι αν η Αρμενία τολμήσει να αγνοήσει την Ρωσία, η Ρωσία μπορεί να αποσύρει την προστασία της από την Αρμενία. Αν συμβεί αυτό το Αζερμπαϊτζάν, που από το 1994 μέχρι σήμερα έχει φτιάξει έναν πολύ ισχυρότερο στρατό από αυτόν της Αρμενίας, λόγω των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα διεκδικήσει αμέσως την περιοχή Nagorno-Karabach που έχασε.

Από αυτό το παράδειγμα βλέπουμε γιατί οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να συρθούν σε μία συμφωνία με το Ιράν, παρόλο που το Ιράν τους ξεβράκωσε στις διαπραγματεύσεις, και παρά τα τεράστια προβλήματα που αυτή η συμφωνία δημιούργησε στους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν μετέτρεπε δύο φυσικούς αντιπάλους σε συμμάχους, αφού και το Ιράν και η Ρωσία βασίζονται στις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν οι δυτικές χώρες εξακολουθήσουν να μην επιτρέπουν τις εισαγωγές Ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το Ιράν δεν θα χρειαστεί την Αρμενία για να εξάγει πετρέλαιο στην Ευρώπη. Δεν λέω βέβαια ότι η κόντρα στην Αρμενία είναι αρκετή για να χαλάσει τις σχέσεις Ρωσίας-Ιράν. Αλλά είναι ενδεικτική του πως μπορεί να εξελιχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών στο μέλλον.

Να μην ξεχνάμε ότι οι Ιρανοί ξύνουν και λίγο το κεφάλι τους με την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Συρία, και της σύσφιξης των σχέσεων Ρωσίας-Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Γιατί ναι μεν οι Ρωσικές δυνάμεις διευκολύνουν πολύ τους Ιρανούς εναντίον των Τούρκων και των Ισραηλινών, αλλά από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι σφραγίζουν τα παράλια της Συρίας και του Λιβάνου, και οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν να βγάλουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο χωρίς την έγκριση της Ρωσίας.

Χάρτης 2 Συρία-Λίβανος

  
Επίσης, μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ιράν θα βγει στην αγορά και θα μειώσει πάρα πολύ τις τιμές, κάτι που είναι πολύ καλό για τους μεγάλους εισαγωγείς ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα και Ιαπωνία.

Αν αγνοήσουμε τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας στους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, που είναι πολύ βαριές, η απόφαση αυτή ήταν σωστή. Σωστή όταν εξετάζεται από την πλευρά των ΗΠΑ εννοώ. Είναι εύκολο να κριτικάρεις τις ΗΠΑ, αλλά ο άξονας Περσικός Κόλπος-Κασπία Θάλασσα-Δυτική Σιβηρία φιλοξενεί πάνω από τα 2/3 των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε αυτόν τον άξονα δρουν οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες παγκοσμίως, που δεν είναι άλλοι από την Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Ρωσία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο κλαμπ προστέθηκε και η Τουρκία, που κινείται πλέον με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Είναι εύκολο να κινηθείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον? Δεν είναι.

Χάρτης 3 Περσικός Κόλπος – Κασπία Θάλασσα – Δυτική Σιβηρία

 Για το άρθρο βλέπε:
 “Russia Tightens Its Hold on Armenia”, του Νοεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου