Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Γιατί ο Πούτιν Αποκάλεσε τα Σκόπια "Μακεδονία" και την Κατεχόμενη Κύπρο "Βόρεια Κύπρο"

Το παρακάτω άρθρο της Ημερησίας, με τίτλο “Ο Πούτιν «χάρισε» στους Σκοπιανούς το «Μακεδονία» και στους Τούρκους το Βόρεια Κύπρος”, του Δεκεμβρίου 2014, κατηγορεί τον Πούτιν, επειδή λέει χάρισε στους Σκοπιανούς το όνομα “Μακεδονία”, και στους Τούρκους το “Βόρεια Κύπρο” στα κατεχόμενα. Θέλω λίγο να εξηγήσω τι συμβαίνει με το θέμα και τις θέσεις της Ρωσίας στο Σκοπιανό και την Κύπρο. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα κοινά συμφέροντα Ρωσίας-Ελλάδας.

Όπως έχω πει πολλές φορές η Τουρκία αγοράζει από την Ρωσία τα 30 από τα 50 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που καταναλώνει ετησίως, μέσω των αγωγών Trans-Balkan (Ρωσία-Ουκρανία-Μολδαβία-Ρουμανία-Βουλγαρία) και Blue Stream (Ρωσία-Μαύρη Θάλασσα-Τουρκία). Η μισή ποσότητα φτάνει στην Τουρκία μέσω της Ουκρανίας, και η άλλη μισή μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Άλλα 10 δις κυβικά μέτρα η Τουρκία προμηθεύεται από το Ιράν. Τα υπόλοιπα τα προμηθεύεται σε μορφή LNG από Αλγερία, Κατάρ κλπ.

Η Τουρκία σίγουρα αγοράζει και πετρέλαιο από την Ρωσία, αν και στον τομέα του πετρελαίου η Τουρκία έχει και άλλες επιλογές. Κάτι που δεν συμβαίνει με το φυσικό αέριο, αφού η Τουρκία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φτηνό Ρωσικό αέριο με ακριβό LNG από το Κατάρ. Άλλωστε όπως έχω ξαναπεί δεν υπάρχει δίκτυο που να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Δυτική στην Κεντρική και Ανατολική Τουρκία. Αυτό το τεράστιο πρόβλημα η Τουρκία φιλοδοξεί να το θεραπεύσει με την κατασκευή του αγωγού TANAP, που θα συνδέσει την Ανατολική με την Δυτική Τουρκία. Αν βέβαια το δίκτυο περάσει από τους Κούρδους, αν η Τουρκική οικονομία δεν καταρρεύσει κλπ κλπ. Ωστόσο τον Μάρτιο του 2015 η κατασκευή του TANAP ξεκίνησε, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια. Τα εγκαίνια του TANAP προκάλεσαν τεράστιες αναταράξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.

Χάρτης 1 Trans-Balkan-Blue Stream
Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι είναι δεδομένο ότι η Τουρκία είναι για την Ρωσία απείρως σημαντικότερη από την Ελλάδα. Αν η Τουρκία αποφάσιζε να επιτρέψει μόνο στο Ρωσικό φυσικό αέριο να περάσει από την Τουρκία, η ΕΕ δεν θα είχε άλλη λύση εξίσου ικανοποιητική με την Gazprom. Η μόνη εναλλακτική θα ήταν ένας αγωγός East Med, είτε στην μορφή Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, είτε στην μορφή Αίγυπτος-Κύπρος-Ελλάδα, αλλά αν έχεις την Τουρκία και την Ρωσία απέναντι σου άντε να βγάλεις άκρη.

Το πρόβλημα για την Ρωσία είναι ότι η Τουρκία είναι ο μεγάλος της αντίπαλος τους τελευταίους αιώνες. Η Τουρκία φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ανεξάρτητο από την Ρωσία ενεργειακό κόμβο προς την Ευρώπη. Αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες πηγές φυσικού αέριου, ώστε να μην είναι εξαρτημένη από την μεγάλο της αντίπαλο Ρωσία.

Θέλω να πω ότι η Ρωσία μας θεωρεί συμμάχους όχι επειδή μας προτιμά για σύμμαχο από την Τουρκία, αλλά επειδή είναι πολύ δύσκολη μία συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας. Επειδή ακριβώς πρόκειται για τις δύο μεγάλες δυνάμεις που παραδοσιακά συγκρούονται για τον έλεγχο της περιοχής. Είναι όμως δεδομένο ότι αν η Τουρκία δεσμευόταν με κάποιο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο ότι θα εισάγει μόνο Ρωσικό φυσικό αέριο, και κυρίως ότι μόνο Ρωσικό αέριο θα εξάγει προς την Ευρώπη, η Ρωσία θα έκανε τα στραβά μάτια στις όποιες κόντρες Ελλάδας-Τουρκίας. Και θα ήταν και τελείως ανόητη η Ρωσία να μην το κάνει αυτό. Περιμένουμε δηλαδή η Ρωσία να μην κοιτάξει τα συμφέροντα της, αλλά τα συμφέροντα της Ελλάδας? Κάθε χώρα κοιτάζει πρώτα και πάνω απ’όλα τα συμφέροντα της. Αν περιμένουμε από τους συμμάχους μας να βάζουν τα δικά μας συμφέροντα πάνω από τα δικά τους δεν θα έχουμε κανέναν σύμμαχο.

Άλλωστε και η Ελλάδα, από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και μετά, κινείται ανάμεσα στους Ρώσους και τους Άραβες, αλλά και τους Τούρκους. Δεν είναι θέλω να πω η Ελλάδα ο πιστός σύμμαχος της Ρωσίας όπως μπορεί να νομίζουν κάποιοι. Και πολύ καλά κάνει και η Ελλάδα.

Να δούμε τώρα τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην Ρωσία. Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει την Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας στο εσωτερικό της ΕΕ. Σημαντικό είναι αυτό, δεν λέω όχι, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας. Η Ελλάδα μπορεί να γκρινιάζει κλπ, αλλά σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της ΕΕ. Εδώ δεν μπορεί να την αλλάξει ο Ούγγρος Πρόεδρος Βίκτορ Ορμπάν, που είναι τσιράκι του Πούτιν, θα την αλλάξει ο Τσίπρας που είναι κολλητός του Ερντογάν?

Τι άλλο μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην Ρωσία? Την προώθηση του αγωγού Turk Stream (Ρωσία-Μαύρη Θάλασσα-Τουρκία-Ελλάδα)? Μα αυτός ο αγωγός θα γίνει μόνο αν το θελήσει η Τουρκία. Άρα στην Τουρκία βασίζονται οι Ρώσοι πρωτίστως και όχι στην Ελλάδα. Και υπάρχει και η λύση του South Stream αν η Ρωσία τα βρει με την ΕΕ (Ρωσία-Μαύρη Θάλασσα-Βουλγαρία).

Τι άλλο μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην Ρωσία? Την προώθηση του αγωγού πετρελαίου Burgas-Αλεξανρδούπολη? Σημαντικό έργο, το προώθησε η Ελλάδα, αλλά το μπλόκαρε η Βουλγαρία. Μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο του United Press International, με τίτλο “Bulgaria backs out of Russian pipe”, του Μαρτίου 2013. Στην Ελλάδα υπάρχει ο μύθος ότι η Ελλάδα σταμάτησε τον Burgas-Αλεξανδρούπολη, ενώ στην πραγματικότητα ήταν η Βουλγαρία που τον σταμάτησε, υπό την πίεση της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Αλλά ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν συγκρίνεται με τους αγωγούς φυσικού αερίου. Όταν το φυσικό αέριο φτάνει με αγωγούς είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθεί από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Γιατί το LNG πρέπει πρώτα να υγροποιηθεί στην χώρα που το εξάγει, να επανέλθει στην αρχική του μορφή στην χώρα που το εισάγει, και αυτή είναι μία πολύ ακριβή διαδικασία και αυξάνει πολύ το κόστος του αερίου. Συν ότι τα πλοία που μεταφέρουν το LNG κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα παραδοσιακά τάνκερς που μεταφέρουν πετρέλαιο, και η μεταφορά του LNG κοστίζει πολύ  περισσότερο από την μεταφορά του πετρελαίου. Συν ότι η κατασκευή αγωγών συνοδεύεται πάντα από μακροχρόνια συμβόλαια. Αν τα συμβόλαια αυτά σπάσουν, επιφέρουν στην πλευρά που έχει αθετήσει τους όρους μεγάλες οικονομικές κυρώσεις στα διεθνή δικαστήρια.

Τι άλλο μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην Ρωσία? Βάσεις στην Κρήτη θα πει κάποιος. Να διώξει η Ελλάδα τις ΗΠΑ από την Σούδα , ή να πει στις ΗΠΑ, όπως έκανε ο Καμμένος, να πάνε στην Κάρπαθο, προκειμένου η Ελλάδα να φέρει την Ρωσία στην Κρήτη. Λέγοντας στις ΗΠΑ να πάνε στην Κάρπαθο, η Ελλάδα θα τις έδιωχνε διακριτικά από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα βέβαια την πρόταση του Καμμένου στις ΗΠΑ οι δημοσιογράφοι την παρουσίασαν σαν να τους πρότεινε ο Καμμένος δεύτερη βάση. Βλέπε “Η Ιστορία της Ελλάδας σε 5 λεπτά”.

Αν όμως η Ελλάδα έφευγε από το ΝΑΤΟ, χωρίς η Τουρκία και η Ρωσία να τα έχουν βρει, η Ελλάδα θα έπρεπε να δαπανά τεράστια ποσά για την άμυνα της. Γι’αυτό άλλωστε και οι κομμουνιστίες δεν τόλμησαν το 1981 να βγάλουν την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, όπως είχαν δεσμευτεί να κάνουν προεκλογικά. Και για να ροκανίζουν φυσικά τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων της ΕΕ. Γι’αυτό και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τόσο μεγάλο σαματά με τον αγωγό Turk Stream, που θα μετέφερε 63 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Γιατί αν τα έβρισκε η Ρωσία με την Τουρκία, η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραμονή στην ΕΕ, αλλά και την απελευθέρωση του τομέα ενέργειας που επιβάλει το Third Energy Package της ΕΕ. Αν τα έβρισκε η Ρωσία και η Τουρκία δεν θα χρειαζόταν να γίνει η Ελλάδα επαρχία της Τουρκίας για να μην φοβάται την Τουρκία. Βλέπετε όμως ότι οι Ρώσοι πλακώθηκαν με τους Τούρκους, και οι κομμουνιστές προσπαθούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία Τουρκική επαρχία. Βλέπε “Τα Ρωσάκια και τα Τουρκάκια της Ελληνικής δημοσιογραφίας”.

Επομένως για να έδινε η Ελλάδα βάσεις στην Ρωσία, θα έπρεπε να τα έχει βρει η Ρωσία με την Τουρκία. Αλλά οφείλω να πω ότι η Ρωσία έχει ήδη ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στην Συρία. Νομίζω ότι τώρα έχει και αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο. Άστε που η Ελληνική αριστερά τα έχει πολύ καλύτερα με την Τουρκία και το Κατάρ παρά με την Ρωσία. Μέχρι το 1991 βέβαια οι Ρώσοι έστελναν μεγάλα δωράκια στο ΚΚΕ, και τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Τα πράγματα έχουν όμως αλλάξει πάρα πολύ.

Συμπέρασμα 1ο: Η Ελλάδα είναι για την Ρωσία πολύ λιγότερο σημαντική από την Τουρκία. Αλλά επειδή η Ρωσία και η Τουρκία είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν πραγματικοί σύμμαχοι, η Ελλάδα είναι για την Ρωσία πάρα πολύ σημαντική.

Επομένως θεωρείται δεδομένο ότι αν η Τουρκία δεχόταν να μπλοκάρει την ροή του φυσικού αερίου του Ιράν, του Κατάρ, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιρακινού Κουρδιστάν προς την Ευρώπη, η Ρωσία όχι μόνο θα αναγνώριζε τα κατεχόμενα ως “Βόρεια Κύπρο”, αλλά δεν θα έπαιρνε καν θέση στις όποιες κόντρες Τουρκίας-Ελλάδας. Και θα ήταν παράλογο να κάνει κάτι διαφορετικό η Ρωσία. Όταν μάλιστα έγινε ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας το 2008, με την Ρωσία να στηρίζει, και να κερδίζει τελικά, την αυτονόμηση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, υπήρχε ένα παζάρι ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία.

Χάρτης 2 Αμπχαζία-Νότιας Οσετία
Η Ρωσία πρότεινε στην Τουρκία να αναγνωρίσει την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη, και η Ρωσία να αναγνωρίσει την κατεχόμενη Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία “Βόρεια Κύπρος”. Είχε βγει μάλιστα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ο Λαβρόφ να το διαψεύσει, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρου του κρατικού Ρωσικού RT, με τίτλο “Russia wont bargain Abkhazia for North CyprusLavrov”, του Οκτωβρίου 2009. Είναι όμως δεδομένο ότι αν η Τουρκία συμφωνούσε η Ρωσία θα αναγνώριζε την κατεχόμενη Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος, γιατί αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της. Η Ρωσία βέβαια δεν ζητούσε την απλή αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από την Τουρκία. Η Ρωσία ζητούσε να δεσμευτεί η Τουρκία ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τον ενεργειακό άξονα (Καζακστάν+Τουρκμενιστάν+Αζερμπαιτζάν) – Γεωργία –Τουρκία. Αυτό εννοούμε όταν λέμε αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από την Τουρκία. Αυτό μάλλον εννοεί η Ρωσία. Αλλά για την  Τουρκία η Γεωργία είναι πολύ σημαντικότερη από την κατεχόμενη Κύπρο.

Χάρτης 3 Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος


Τα παραπάνω όμως δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Ρωσία είναι φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας. Γιατί η Ελλάδα θα έχει πάντα με την Τουρκία δυσκολότερες σχέσεις από αυτές που θα έχει με την Ρωσία. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν χιλιόμετρα κοινών συνόρων, υπάρχει το θέμα της Θράκης, υπάρχει το θέμα της ΑΟΖ κλπ. Επομένως όσο και να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα είναι πάντα πιο εύκολες. Αν τώρα οι κομμουνιστές κάνουν την Ελλάδα μία Τουρκική επαρχία, και αντί το ευρώ φέρουν και την Τούρκικη λίρα, ε τότε πράγματι μπορεί οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να γίνουν πιο εύκολες από τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Αν κατεβάσουμε και την Ελληνική σημαία και υψώσουμε την Τουρκική, και βάλουμε όλοι και μία μπούρκα στην μούρη, ε τότε οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνουν τέλειες. Ούτε ΝΑΤΟ θα χρειαζόμαστε, ούτε όπλα, ούτε τίποτα. Μόνο το οθωμανικό.

Να πω για τα Σκόπια τώρα. Από τα Σκόπια η Τουρκία πάλι μπορεί να περάσει δίκτυο προς την Ιταλία. Επομένως υπάρχει μία κόντρα Τουρκίας-Αλβανίας από την μία πλευρά, και Ρωσίας από την άλλη, για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στα Σκόπια. Ο πληθυσμός των Σκοπίων αποτελείται και από Χριστιανούς και από Μουσουλμάνους. Γι’αυτό και η Ρωσία και η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.

“Republic of Macedonia–Russia relations”
Russia recognized Macedonia as an independent state on 4 August 1992, about one year after Macedonia's declaration of independence from Yugoslavia. The Russian Federation by that move became the first major power in the world to recognize Macedonia under its constitutional name Republic of Macedonia,by which it is recognized today by 131 states.The establishment of full diplomatic relations between the two states took place on 31 January 1994.

Μας πειράζει δηλαδή που η Ρωσία λέει τα Σκόπια “Μακεδονία”? Μα όλες οι χώρες του κόσμου αποκαλούν τα Σκόπια “Μακεδονία”. Εκτός φυσικά από τις συνόδους που συμμετέχει η Ελλάδα, όπου λόγω του κύρους της Ελλάδας, λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας σε όλες τις μεγάλες συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Ευρωζώνη, τα Σκόπια προσκαλούνται ως “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας-FYROM”. Αν και ακόμη και αυτό έσπασε, αφού κατά το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν έγινε η σύνοδος για το πως θα αντιμετωπιστεί ο ISIS, o Ομπάμα προσκάλεσε τα Σκόπια ως Μακεδονία, παρόλο που ήξερε ότι θα συμμετείχε στην σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αυτό έδειξε και την εκτίμηση του Ομπάμα στον Τσίπρα. Βλέπε “Ομπάμα-Τσίπρας-Σκόπια”.

Επομένως μας πειράζει που μαζί με όλο τον κόσμο, και η Ρωσία αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία? Την στιγμή μάλιστα που η Ρωσία χρειάζεται τόσο πολύ τα Σκόπια? Πρέπει να είμαστε ηλίθιοι για να περιμένουμε από την Ρωσία να βάζει τα Ελληνικά πριν από τα Ρωσικά συμφέροντα. Εμείς δηλαδή δεν πρέπει να προχωρήσουμε τον Southern Energy Corridor που προωθούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Τουρκία, που είναι σύμφωνος με τα συμφέροντα μας, επειδή δεν συμφέρει την Ρωσία? Πρέπει να τον προχωρήσουμε. Αντίστοιχα και η Ρωσία έχει δικαίωμα να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα πριν από τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Άρα είναι γελοίο να κατηγορούν τα Τουρκάκια της Ελληνικής αριστεράς την Ρωσία, επειδή αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία, και επειδή η Ρωσία θα αναγνώριζε τα κατεχόμενα ως “Βόρεια Κύπρο”, αν η Τουρκία δεχόταν να μπλοκάρει την ροή του φυσικού αερίου του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν,  του Ιρακινού Κουρδιστάν και του Τουρκμενιστάν προς την Ευρώπη. Αν η Τουρκία δεχόταν να το κάνει αυτό, με την αναγνώριση των κατεχομένων ως ανεξάρτητο κράτος, η Ρωσία και η Τουρκία θα διασφάλιζαν ότι δεν θα περνούσε ο East Med προς την Ευρώπη.

Επίσης, η Ρωσία και η Τουρκία θα στήριζαν μαζί την Χαμάς στην Γάζα και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ώστε να βάλουν ταφόπλακα στον East Med. Από την άλλη βέβαια αν γινόταν αυτό, οι ΗΠΑ θα πατούσαν με όλη τους την δύναμη πάνω στο Ισραήλ, και θα αναβαθμιζόταν για τις ΗΠΑ πάρα πολύ το Ισραήλ σε σχέση με την Τουρκία. Το θέλει αυτό η Τουρκία? Η Τουρκία βέβαια θα μπορούσε να ελπίζει ότι με την βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν θα μπορούσε να μπει μέσα στο Ισραήλ και να τελειώσει το θέμα. Ειδικά τώρα που οι ΗΠΑ έχουν αποσύρει πολλές δυνάμεις από την Μέση Ανατολή, λόγω της μείωσης των εισαγωγών τους σε πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο, ενώ οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους.

Αλλά είναι πολλά τα αν. Το σημαντικό είναι να μην είμαστε ηλίθιοι και να καταλαβαίνουμε ότι κάθε χώρα οφείλει να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα. Και κυρίως να μην είμαστε ηλίθιοι και δεν αναγνωρίζουμε ότι την Ελλάδα την συμφέρει να ανήκει στην ΕΕ, και όχι να βρεθεί με ανοιχτά τα πόδια να είναι το πουτανάκι της Τουρκίας όπως θέλουν οι κομμουνιστές.

Χάρτης 4 Κοιτάσματα Πετρελάιου (μαύρο) και Φυσικού Αερίου (κόκκινο) στην Περιοχή


Σχετικά Άρθρα


“Ο Πούτιν «χάρισε» στους Σκοπιανούς το «Μακεδονία» και στους Τούρκους το Βόρεια Κύπρος”, Οκτωβρίου 2015
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113412223

Russia Rejects Trade-Off With Turkey On Recognition Of Abkhazia, South Ossetia, Northern Cyprus”, Νοεμβρίου 2015


“International recognition of Abkhazia and South Ossetia”,

Russia won’t bargain Abkhazia for North Cyprus – Lavrov”, του Οκτωβρίου 2009

Bulgaria backs out of Russian pipe”, του Μαρτίου 2013

“Republic of Macedonia–Russia relations”
Russia recognized Macedonia as an independent state on 4 August 1992, about one year after Macedonia's declaration of independence from Yugoslavia. The Russian Federation by that move became the first major power in the world to recognize Macedonia under its constitutional name Republic of Macedonia,by which it is recognized today by 131 states.The establishment of full diplomatic relations between the two states took place on 31 January 1994.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου