Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Al-Sabirin : Η Νέα Οργάνωση του Ιράν στην Γάζα

Πάρα πολύ ωραίο άρθρο του Washington Institute για την al-Sabirin, την νέα οργάνωση που υποστηρίζει το Ιράν στην Γάζα. Να πω εγώ ότι στην Γάζα οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα το Ιράν να έχει, στα χαρτιά τουλάχιστον, ένα μειονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία. Ωστόσο το Ιράν είχε καταφέρει να πάρει με το μέρος του την Ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς μέχρι κάποιο σημείο. Ενώ τώρα μοιράζεται την επιρροή με την Τουρκία και το Κατάρ, κάτι που δυσαρεστεί και την Τουρκία και το Ιράν. Η Τουρκία προσπαθεί να υποστηρίξει τον ISIS στην Γάζα, ώστε να έχει μία εχθρική προς το Ιράν οργάνωση, και το Ιράν προσπαθεί να ενισχύσει στην al Sabirin, ώστε να έχει μία εχθρική προς την Τουρκία οργάνωση.Το άρθρο γράφει ότι το Ιράν είναι πλέον απογοητευμένο με την Χαμάς για διάφορους λόγους. Πρώτον, όπως γράφει το άρθρο, η Χαμάς δεν δέχτηκε να υποστηρίξει τον δικτάτορα της Συρίας, και σύμμαχο του Ιράν, Bashar Al Assad. Δεύτερον η Χαμάς δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς και με την Τουρκία, και μετέφερε μάλιστα το αρχηγείο της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη. Τέλος, γράφει το άρθρο, τον Ιούλιο του 2015, η Χαμάς προσπάθησε να ξαναπροσεγγίσει την Σαουδική Αραβία. Να θυμίσω ότι μέχρι το 2004 περίπου, η Σαουδική Αραβία ήταν η χώρα που υποστήριζε κυρίως την Χαμάς.

Το άρθρο αναφέρει ότι οι υπόλοιπες Ισλαμιστικές οργανώσεις της Γάζας κατηγορούν τον αρχηγό της al-Sabirin, τον πενηντάχρονο Hisham Salem, επειδή όπως ισχυρίζονται ασπάστηκε το Σιιτικό Ισλάμ, κάτι που ο ίδιος δεν αποδέχεται ούτε όμως και διαψεύδει στις συνεντεύξεις του. Υπάρχουν όμως όντως ενδείξεις, γράφει το άρθρο, ότι τα μέλη της al-Sabirin έχουν αρχίσει να διακινούν υλικό της Σιιτικής θεολογίας. Το logo επίσης της al-Sabirin μοιάζει πάρα πολύ με το logo της Σιιτικής Χεζμπολάχ, που δραστηριοποιείται στον Λίβανο και χρηματοδοτείται από το Ιράν. Επίσης η al-Sabirin, σε αντίθεση με την Χαμάς, κατηγόρησε ανοιχτά την Σαουδική Αραβία για τις επιθέσεις της στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το άρθρο γράφει ότι η al-Sabarin δυσκολεύεται να αυξήσει τα μέλη της στην Γάζα, γιατί οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι της Γάζας είναι επιφυλακτικοί απέναντι της. Η Χαμάς, σύμφωνα με το άρθρο, είναι διατεθειμένη να ανεχτεί την al-Sabirin, με την προϋπόθεση ότι η τελευταία δεν θα επιτίθεται στα μέλη του ISIS στην Γάζα, ότι δεν θα αμφισβητεί τον έλεγχο της Χαμάς στην Γάζα, και ότι δεν θα εκτοξεύει χωρίς άδεια ρουκέτες προς το Ισραήλ. Με λίγα λόγια η Χαμάς, που χρηματοδοτείται και από Τουρκία-Κατάρ, αλλά και από το Ιράν, προσπαθεί να ευχαριστήσει και το Ιράν και την Τουρκία, ανέχεται και τον ISIS και την al-Sabirin, αλλά διεκδικεί για τον εαυτό της τον έλεγχο της Γάζας. Το ότι απαγορεύει στην al-Sabirin να ρίχνει ρουκέτες στους Ισραηλινούς προφανώς δεν το κάνει από συμπόνια στους Ισραηλινούς, αλλά επειδή θέλει να έχει το αποκλειστικό προνόμιο προκειμένου να πουλάει τις υπηρεσίες της.

Κλείνοντας, το άρθρο ισχυρίζεται ότι το Ιράν είναι απογοητευμένο από την πρόοδο που έχει κάνει στην Γάζα η al-Sabirin, αλλά την θεωρεί χρήσιμη για να θυμίζει στην Χαμάς ότι το Ιράν έχει στην Γάζα μία εναλλακτική.

Για άρθρο βλέπε:
“Replacing Hamas: Iran's New Proxy Militia in Gaza”, του Σεπτεμβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου