Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 2015 ο Αγωγός TAPI (Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδία)

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Natural Gas Asia, η Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, συμφώνησαν  να έχει η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν (TurkmenGas) το μεγαλύτερο ποσοστό στην κοινοπραξία που δημιούργησαν οι τέσσερις χώρες για την κατασκευή του TAPI. Αυτά όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού. . Η κοινοπραξία που ανέφερα έχει αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού, και όχι τα κοιτάσματα που θα τον τροφοδοτήσουν.

Ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτηθεί κυρίως από το τεράστιο κοίτασμα του Τουρκμενιστάν, το Galkynysh. Το Galkynysh, με αποθέματα 26 τρισεκατομμύρια κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο. Πρώτο είναι το South Pars/North Fields που μοιράζονται το Κατάρ και το Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Το άρθρο αναφέρει ότι το Τουρκμενιστάν συζητά με τις μεγάλες Ιαπωνικές εταιρείες την κοινή εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Μετά το πυρηνικό ατύχημα της Fukushima η Ιαπωνία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Ιαπωνία είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες στον κόσμο, και οι τιμές στις οποίες αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο επηρεάζουν άμεσα την ανταγωνιστικότητα της, το κόστος παραγωγής της, και τελικά τις τιμές στις οποίες πουλάει τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές.

Επίσης, αν κατασκευαστεί αυτός ο αγωγός, ενδεχομένως να μπορεί στο μέλλον να κατασκευαστεί και ένας δίδυμος αγωγός που θα στέλνει το πετρέλαιο του Καζακστάν στην Ινδία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Τον TAPI στηρίζουν οι ΗΠΑ. Ο TAPI δεν ενοχλεί την Ρωσία. Της Κίνας σίγουρα δεν της πολυαρέσει ο TAPI, αφού η Κίνα είναι αυτή που προς το παρόν ρουφάει το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν, και δεν την συμφέρει να διοχετευτεί αυτό το αέριο και προς την αντίπαλο της Ινδία. Αλλά την Κίνα την συμφέρει να υπάρξει μία τάξη και ασφάλεια στην περιοχή, γιατί από αυτήν την περιοχή θα περάσουν οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού που προωθεί η Κίνα. Οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού θα είναι μεγάλα δίκτυα υποδομών που θα φέρνουν στην Κίνα πρώτες ύλες και θα εξάγουν τα προϊόντα της. Επομένως τα συμφέροντα της είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της Ινδίας, του Πακιστάν και των ΗΠΑ στο θέμα του TAPI, και πιο μακριά από τα συμφέροντα των Αράβων και των Ιρανών που θέλουν να κάνουν το Αφγανιστάν μπάχαλο για να μην περάσουν αγωγοί προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Οι Άραβες του Περσικού Κόλπου και οι Ιρανοί στηρίζουν ομάδες Ισλαμιστών τρομοκρατών στο Αφγανιστάν. Το Πακιστάν, που έχει μεγάλη επιρροή στο Αφγανιστάν, χτυπάει πλέον αυτούς τους τρομοκράτες, τους οποίους στήριζε στο παρελθόν, γιατί το Πακιστάν έχει συμφέρον από την κατασκευή του TAPI. Και για να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε καλές τιμές για το ίδιο, και για να έχει έσοδα από transit fees, αλλά και για τα επενδυτικά έργα που θα συνοδεύουν το έργο. Ο αγωγός αυτός θα κοστίσει περίπου 10 δις δολάρια, και υποτίθεται ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2015. Αν δεν αρχίσουν να σκάνε βόμβες. Δεν υπάρχει μόνο η Συρία. Υπάρχει και το Αφγανιστάν. Το καλό είναι ότι στο θέμα του TAPI φαίνεται να είναι στην ίδια περίπου πλευρά οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Ο καθένας βέβαια για διαφορετικούς λόγους.

Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει τα κοιτάσματα πετρελαίου (μαύρο) και φυσικού αερίου (κόκκινο).Turkmenistan to Work With Japan to Further Develop Galkynysh”, του Οκτωβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου