Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Μία Σύγκριση του Ψυχρού Πολέμου 1 με τον Ψυχρό Πόλεμο 2

Πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή τον Ψυχρό Πόλεμο 2 (Cold War 2). Ο Ψυχρός Πόλεμος 1 (Cold War 1) ήταν αυτός που ξέσπασε αμέσως μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Μόλις οι ΗΠΑ και οι Σοβιετικοί έβγαλαν από την μέση τον πρώην σύμμαχο των Σοβιετικών, τον Χίτλερ, ξεκίνησαν έναν πόλεμο μεταξύ τους. Αυτός ο πόλεμος δεν πήρε τελικά ποτέ την μορφή μίας άμεσης σύγκρουσης ανάμεσα στον Αμερικανό και τον Σοβιετικό στρατό. Ήταν όμως οπωσδήποτε ένας πόλεμος, γιατί κάθε πλευρά υποστήριζε τους συμμάχους της σε πολέμους που ξεσπούσαν σε  διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ανέβασε εχθές τον χάρτη του Baghdad Pact, που ήταν μία αντι-Σοβιετική συμμαχία που κατάφεραν να δημιουργήσουν το 1955 οι Άγγλοι με τους Τούρκους, τους Ιρακινούς, τους Ιρανούς και τους Πακιστανούς, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα τείχος ανάμεσα στην πλούσια σε πετρέλαιο Σοβιετική Ένωση και τον Περσικό Κόλπο, στον οποίο βασιζόταν το κατά πολύ φτωχότερο σε πετρέλαιο ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη ανησυχία των Νατοϊκών κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου 1 ήταν μην τυχόν οι Σοβιετικοί καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο του πετρελαίου του Περσικού Κόλπου υπό τον έλεγχο τους. Το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου παραμένει στρατηγικής σημασίας ακόμη και σήμερα, αλλά η σημασία του έχει κάπως μειωθεί λόγω κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί σε άλλα σημεία του πλανήτη, αλλά και λόγω της προόδου της τεχνολογίας που επέτρεψε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο.

Χάρτης 1 Baghdad Pact (CENTO) 1955

  

Σήμερα, με τον Ψυχρό Πόλεμο 2, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του Ψυχρού Πολέμου 1, αλλά και πολύ ίδια. Σήμερα είναι οι Ρώσοι αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα “τείχος” ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Περσικό Κόλπο, με σκοπό να σταματήσουν τους Αραβο-Τουρκικούς Αγωγούς, πχ Κατάρ-Τουρκία, από το να στείλουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Περσικού στην Ευρώπη. Γιατί κάτι τέτοιο θα πλήγωνε τις κρατικές Rosneft και Gazprom που βασίζονται κυρίως στην Ευρώπη για τις πωλήσεις τους. Ενώ αντιθέτως, κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου 1 οι Σοβιετικοί δεν πουλούσαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα μέλη του ΝΑΤΟ. Σήμερα αντιθέτως οι Ρώσοι βασίζονται για τις πωλήσεις τους κυρίως στα μέλη του ΝΑΤΟ πχ Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία.

Το “τείχος” που προσπαθούν να χτίσουν οι Ρώσοι είναι παρόμοιο με αυτό που προσπαθούσαν να χτίσουν οι Νατοϊκοί το 1955, και πρόκειται για το τείχος “Ιράν-Ιράκ-Συρία”.

Σήμερα υπάρχει μία επιπλέον επιπλοκή, γιατί το Ιράν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ως “διάδρομο” αυτό που για την Ρωσία είναι “τείχος”. Αυτό το “τείχος” ή ο “διάδρομος”, που για την Ρωσία είναι κυρίως τείχος, και για το Ιράν είναι και τείχος και διάδρομος, δεν είναι άλλο από τον άξονα Ιράν-Ιράκ-Συρία. Το Ιράν ελπίζει μέσω αυτού του διαδρόμου να βγει στην Μεσόγειο Θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο το Ιράν μπορεί να αποφύγει τις βάρβαρες εκπτώσεις που απαιτούν οι Τούρκοι προκειμένου να στείλουν το πετρέλαιο και το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη.

Η Ρωσία προφανώς δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στο Ιράν να χρησιμοποιήσει αυτό το τείχος ως διάδρομο, αν το Ιράν δεν χρησιμοποιήσει την Gazprom σε αυτή την διαδικασία. Ενδεχομένως λοιπόν η Ρωσία χρειάζεται και ένα δεύτερο τείχος, εκτός από το τείχος Ιράν-Ιράκ-Συρία, που εκτός από τους Άραβες και τους Τούρκους θα σταματήσει τους Ιράνους από το να βγουν στην Μεσόγειο. Το τείχος αυτό η Ρωσία το έφτιαξε ήδη, με τις τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις που κατέβασε στην Συρία πρόσφατα, αλλά και με την ενίσχυση της συμμαχίας της με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

 Ο Ψυχρός Πόλεμος 2 στην Μέση Ανατολή είναι σχεδόν ο ίδιος με τον Ψυχρό Πόλεμο 1, με την διαφορά ότι πολλά πράγματα είναι αντεστραμμένα.

Χάρτης 2 Μέση ΑνατολήΧάρτης 3 Κοιτάσματα Πετρελαίου (μαύρο) και Φυσικού Αερίου (κόκκινο) στην Μέση ΑνατολήΒλέπε επίσης “Ποιος Ευθύνεται για τον Πόλεμο και τους Μετανάστες”

και “Ο Χάρτης του Baghdad Pact
http://iakovosal.blogspot.gr/2015/11/baghdad-pact-cento.html

2 σχόλια:

  1. η Αμερική είναι μια αγία δύναμη βγαλμένή απτο παράδεισο και ο κακος πουτιν εξα υλωνει τους αγγελους των( τζιχαντιστες)Αμερικανών και των Τούρκων. α ρε πουλημενο τομαρι η Αμερική δεν έχει ιστορία έχει ποινικο μητρώο. ώπου έχει βάλει τα διαβολοποδαρια της έχει φέρει εμφυλιους και μετά θανάτους. πουτιν γαμα όλα τα κατακαθια της ανθρωποτητας ειμαστε μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η Αμερική είναι μια αγία δύναμη βγαλμένή απτο παράδεισο και ο κακος πουτιν εξα υλωνει τους αγγελους των( τζιχαντιστες)Αμερικανών και των Τούρκων. α ρε πουλημενο τομαρι η Αμερική δεν έχει ιστορία έχει ποινικο μητρώο. ώπου έχει βάλει τα διαβολοποδαρια της έχει φέρει εμφυλιους και μετά θανάτους. πουτιν γαμα όλα τα κατακαθια της ανθρωποτητας ειμαστε μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή