Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Οι Μεγαλύτεροι Εξαγωγείς Φυσικού Αερίου : Ινδονησία VS Μαλαισία

Μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα η Ιαπωνία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, καταναλώνοντας σχεδόν 90 από τους 240 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου που παράγονται ετησίως (βλέπε THE GREAT LNG RACE: WHO WILL BE THE WINNER?”, Οκτωβρίου 2015).

Οι 5 μεγαλύτεροι εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι κατά σειρά το Κατάρ, η Μαλαισία, η Αυστραλία, η Νιγηρία και η Ινδονησία (βλέπε  “Major exporting countries of LNG in 2014”. 

Πίνακας 1

Στα αμέσως επόμενα χρόνια θεωρείται βέβαιο ότι η Αυστραλία θα ξεπεράσει το Κατάρ και θα καταλάβει την πρώτη θέση. Να προσθέσω ότι η λίστα με τους μεγαλύτερους εξαγωγείς είναι πάντα διαφορετική από την λίστα με τους μεγαλύτερους παραγωγούς, γιατί το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο εκτός από το να εξάγονται μπορούν και να καταναλώνονται στο εσωτερικό των χωρών πχ ΗΠΑ. Βλέπετε ότι το Κατάρ, η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Αυστραλία βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, κοντά στην Ιαπωνία, και είναι ανταγωνιστές στην αγορά του φυσικού αερίου. Η Νότια Κορέα και η Ταιβάν είναι επίσης μεγάλοι καταναλωτές LNG αφού δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγούς φυσικού αερίου.

Χάρτης 1 Κατάρ, Αυστραλία, Ινδονησία, Μαλαισία


Το Κατάρ, η Ινδονησία, η Νιγηρία και η Μαλαισία είναι Μουσουλμανικές χώρες, και σκοτώνονται μεταξύ τους για τις εξαγωγές τους. Γι’αυτό υπάρχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα τρομοκρατίας στην Ινδονησία, την Μαλαισία και την Νιγηρία. Η Ινδονησία είναι μάλιστα η μεγαλύτερη Μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, με 250 περίπου εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Μουσουλμάνοι. Η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν συν τις άλλοις και διαφορές για τα σύνορα και τις ΑΟΖ τους.

Η Ινδονησία, μαζί με τις Φιλιππίνες, ήταν από τους βασικούς λόγους που οι Ιάπωνες χτύπησαν τους Αμερικανούς στο Περλ Χάρμπορ το 1941. Όταν οι Ιάπωνες εισέβαλλαν στην Γαλλική Ινδοκίνα τον Σεπτέμβριο του 1940, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας χειροτέρευσαν, και οι ΗΠΑ έλαβαν διάφορα μέτρα εναντίον της Ιαπωνίας, με αποκορύφωμα την απαγόρευση εξαγωγών Αμερικανικού πετρελαίου στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του 1941. Η Γαλλική Ινδοκίνα είναι το σημερινό Βιετνάμ, Καμπότζη και Λάος, και τότε ήταν αποικία της Γαλλίας. Η Γαλλία όμως ήταν υπό Ναζιστική κατοχή από τον Μάιο του 1940. Οι Ιάπωνες άρπαξαν λοιπόν την ευκαιρία της νίκης των συμμάχων τους Γερμανών επί των Γάλλων, και αμέσως μετά εισέβαλλαν στην Ινδοκίνα.

Χάρτης Γαλλικής Ινδοκίνας

Οι ΗΠΑ ήταν ο βασικός προμηθευτής των Ιαπώνων σε πετρέλαιο, και μετά το εμπάργκο οι Ιάπωνες αποφάσισαν να εισβάλουν στην Ινδονησία, που είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε πετρέλαιο. Η Ινδονησία ήταν τότε πολύ πλουσιότερη, αφού πολλά από τα μεγάλα σημερινά κοιτάσματα δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί. Η Ινδονησία ήταν εκείνη την περίοδο αποικία της Ολλανδίας, που ήταν επίσης υπό Ναζιστική κατοχή από τον Μάιο του 1940. Θεωρώντας βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν την Ιαπωνία σε περίπτωση εισβολής στην Ινδονησία και της Φιλιππίνες, οι Ιάπωνες διέλυσαν τον Αμερικανικό στόλο στον Ειρηνικό Ωκεανό, με την επιχείρηση αστραπή στο Περλ Χάρμπορ τον Δεκέμβριο του 1941. Τον Μάρτιο του 1942 οι Ιάπωνες εισέβαλαν στην Ινδονησία, την οποία και κράτησαν μέχρι το τέλος του πολέμου. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ οι ΗΠΑ μπήκαν και επισήμως στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά πολύ πιο ακίνδυνες για τους Ιάπωνες.

Να γυρίσω στο θέμα όμως, και να πω ότι η Αυστραλία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Αυστραλία ζει ένα πολύ μικρό ποσοστό Μουσουλμάνων, και επομένως οι Μουσουλμανικές χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο δεν μπορούν να δημιουργήσουν τρομοκρατικά δίκτυα Ισλαμιστών. Η Αυστραλία ακολουθεί και πάρα πολύ σκληρή πολιτική απέναντι στους λαθρομετανάστες.


“Major exporting countries of LNG in 2014 (in billion cubic meters)”


“THE GREAT LNG RACE: WHO WILL BE THE WINNER?”, Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου