Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Η Τουρκική Today’s Zaman για την κρίση Ρωσίας-Τουρκίας

Ωραίο άρθρο της Todays Zaman για το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας σήμερα. Η Todays Zaman είναι η αγγλική έκδοση της Zaman, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας, και υποστηρίζει τις απόψεις του Ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι Ισλαμιστής πολιτικός, με μεγάλη επιρροή στην Τουρκία. Ο Γκιουλέν είναι πρώην σύμμαχος και νυν εχθρός του Ερτογάν, θεωρείται πιο μετριοπαθής Ισλαμιστής από τον Ερντογάν, και ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Από τις μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας η Zaman είναι Γκιουλενική, η Χουριέτ είναι κεντροαριστερή και δεν έχει καλή σχέση με τους Ισλαμιστές, η Sabah είναι υπέρ των Ισλαμιστών του Ερντογάν, και η Sozcu είναι Κεμαλική και πιο εθνικιστική.Γράφει λοιπόν η Todays Zaman ότι οι Ρώσοι είχαν δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2013 ότι θα αυξήσουν την δυνατότητα μεταφοράς του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream (Ρωσία-Μαύρη Θάλασσα-Τουρκία) κατά 3 δις κυβικά μέτρα.  Βλέπε κόκκινη γραμμή. Τώρα όμως, γράφει το άρθρο, οι Ρώσοι αρνούνται να υλοποιήσουν αυτή τους την δέσμευση, και δηλώνουν ότι την επιπλέον ποσότητα θα την στείλουν στην Τουρκία όταν κατασκευαστεί ο αγωγός Turk Stream. Βλέπε πράσινη γραμμή. Αυτό που συμβαίνει, να προσθέσω εγώ, είναι ότι οι Ρώσοι θεωρούν ότι με τα 3 δις κυβικά μέτρα που θα έστελνε ο Blue Stream στην Τουρκία, η Ρωσία θα διευκόλυνε την Τουρκία να προωθήσει το δίκτυο South Caucasus-ΤΑΝΑ-ΤΑP, προς την Ευρώπη (Αζερμπαιτζάν-Γεωργία-Τουρκία-Ευρώπη). Γιατί μία από τις δυσκολίες του εγχειρήματος του Southern Energy Corridor είναι το ποιος θα τον γεμίσει, αλλά φυσικά και το ποιος θα καταναλώσει τις ποσότητες του, αφού και οι Southern Energy Corridor και ο Turk Stream είναι γεωπολιτικά και όχι οικονομικά projects.

Αυτός είναι ο λόγος που αρνούνται να πουλήσουν οι Ρώσοι επιπλέον αέριο στην Τουρκία αν δεν κατασκευαστεί ο Turk Stream. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι αν κατασκευαστεί ο Turk Stream θα θαφτεί ο Southern Energy Corridor που προωθούν η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, και άρα δεν θα υπάρχει πλέον κίνδυνος για την Gazprom στις αγορές της Ευρώπης. Το άρθρο γράφει ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι απειλούν τους Ρώσους ότι θα σταματήσουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Ρωσία, αλλά οι απειλές τους δεν γίνονται πιστευτές, γιατί η Τουρκία προμηθεύεται τα 30 από τα 50 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Ρωσία, και δεν μπορεί να βρει αντικαταστάτη. Να προσθέσω εγώ ότι το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και το Βόρειο Ιράκ δεν μπορούν ούτε για πλάκα να στείλουν αυτή την στιγμή στην Τουρκία επιπλέον 30 δις κυβικά μέτρα.

Το Κατάρ θα μπορούσε, αλλά το Καταριανό LNG που θα έφτανε στην Δυτική Τουρκία θα ήταν πολύ ακριβότερο από το φτηνό Ρωσικό άεριο. Επιπλέον δεν υπάρχει δίκτυο αυτή την στιγμή που να μεταφέρει αέριο από την Δυτική Τουρκία στην Κεντρική Τουρκία. Η Δυτική Τουρκία προμηθεύεται Ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας (αγωγός Trans-Balkan), και η Κεντρική και Ανατολική Τουρκία προμηθεύονται αέριο μέσω του Blue Stream (Ρωσία), του Ιράν, του Βορείου Ιράκ και του Αζερμπαϊτζάν.

Γράφει το άρθρο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθευτεί φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, αλλά οι Ρώσοι μπλοκάρουν αυτές τις προσπάθειες των Τούρκων. Είναι η γνωστή ιστορία, με το Ιράν και την Ρωσία να μπλοκάρουν τον υποθαλάσσιο αγωγό Trans-Caspian (μωβ γραμμή), που θα μετέφερε φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαιτζάν, και από εκεί στην Ρωσία, δήθεν για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και επειδή δεν έχει λυθεί το θέμα της ΑΟΖ. Το άρθρο αναφέρει ότι ο Ερντογάν θα επισκεφτεί το Τουρκμενιστάν την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, σήμερα δηλαδή, προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν.

“Gazprom turns down Turkey’s request for 3 bcm of gas via Blue Stream”, Οκτωβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου