Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Το Rebalancing των ΗΠΑ στην Περιοχή Asian Pacific

 Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί  πολύ έντονα στα γεωπολιτικά sites ο όρος “US Rebalancing to the Asia Pacific Region” ή “American Pivot to Asia”. Αυτός ο όρος αναφέρεται στην μεταφορά Αμερικανικών δυνάμεων από τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό στην Ασιατική πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού. Στον χάρτη θα παρατηρήσετε ότι οι μεγάλοι αντίπαλοι των ΗΠΑ βρίσκονται δυτικά και όχι στα ανατολικά των ΗΠΑ, όπου υπάρχει ο άξονας Κίνα-Ρωσία-Βόρεια Κορέα. Ανατολικά των ΗΠΑ βρίσκονται η Νορβηγία, η Αγγλία και η Γαλλία, χώρες που δεν θεωρούνται απειλή για της ΗΠΑ.

Με την ανακάλυψη των νέων μεθόδων παραγωγής, που επέτρεψαν την παραγωγή πετρελαίου και αερίου από σχιστολιθικά αποθέματα, οι ΗΠΑ αύξησαν ραγδαία την παραγωγή τους, αλλά και τις εισαγωγές τους από τον Καναδά και το Μεξικό, χώρες πολύ πλούσιες σε σχιστολιθικά αποθέματα. Κατά συνέπεια μειώθηκε η εξάρτηση των ΗΠΑ από τον Περσικό Κόλπο. Το αποτέλεσμα ήταν να μεγαλώσει στις ΗΠΑ και η μουρμούρα για τα τεράστια στρατιωτικά κόστη που συνεπάγεται η φύλαξη του Περσικού Κόλπου, αφού οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τις εισαγωγές τους από εκεί. Οι ΗΠΑ απαιτούν να αναλάβουν οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ ένα μέρος του κόστους φύλαξης του Περσικού, αλλά η Γερμανία τα έχει ψιλοβρεί με την Ρωσία, το ίδιο και η Ιταλία μέχρι πρόσφατα, και η Γαλλία και η Αγγλία είναι απρόθυμες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο σημερινό καθεστώς οικονομικής ύφεσης.

Αυτό αναγκάζει τις ΗΠΑ να παραμένουν εγκλωβισμένες στον Περσικό Κόλπο, που εξακολουθεί να φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο έλεγχος του Περσικού Κόλπου ήταν που χάρισε στους συμμάχους την νίκη στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τις δυνάμεις τους στον Περσικό, προσπαθώντας να δημιουργήσουν πιο ισχυρές συμμαχίες στην Ασιατική πλευρά του Ειρηνικού, όπου έχουν πολλούς συμμάχους, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και η Αυστραλία, ώστε να αντιμετωπίσουν την Κίνα και την Ρωσία. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που δεν υπάρχει Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Περσικό Κόλπο, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Stars and Stripes, με τίτλο “Admiral: Carrier gap in Persian Gulf hinders war effort”, Ιουλίου 2015. Το Star and Stripes εκδίδεται από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.

Οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τις δυνάμεις τους στον Περσικό Κόλπο, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν δείχνουν διατεθειμένες να αφήσουν το Περσικό Κόλπο να περάσει από τα χέρια του ΝΑΤΟ στα χέρια της Κίνας και της Ρωσίας.


“Admiral: Carrier gap in Persian Gulf hinders war effort”, Ιουλίου 2015Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου