Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Το Politico για το Παζάρι Γερμανίας-Τουρκίας

Για όσους νομίζουν ότι τα τουρκάκια της Ελληνικής αριστεράς είναι φιλορωσάκια, μεταφράζω μερικά αποσπάσμαστα από ένα άρθρο του Politico, που είναι ένα από τα καλύτερα ενημερωτικά sites. Γράφει το άρθρο:

“…Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες ο Ερντογάν ήταν ανεπιθύμητος στην Ευρώπη, λόγω των αυταρχικών μεθόδων που χρησιμοποιεί στην Τουρκία. Λόγω της κρίσης στο μεταναστευτικό όμως αυτή η κατάσταση αλλάζει, και την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τον Ερντογάν όχι για να τον κριτικάρει, αλλά για να του ζητήσει την βοήθεια του. Η κρίση του μεταναστευτικού δείχνει να μετατρέπει τον Ερντογάν από ανεπιθύμητο σε συνέταιρο της ΕΕ.

Και συνεχίζει το άρθρο:

 “…Στην Γερμανία ο μηχανισμός αντιμετώπισης των προσφύγων καταρρέει. Οι Γερμανοί δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν είναι αναπόφευκτη. Το μόνο ερώτημα είναι το πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Κυριακή τον Ερντογάν, και στο τραπέζι βρίσκονται 3 δις ευρώ και το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ. Οι Γερμανοί είναι παραδοσιακά αντίθετοι στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, γιατί φοβούνται κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση των ήδη πολλών Τούρκων που ζουν στην Γερμανία. Παρόλα αυτά η Μέρκελ δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές στην διάθεση της. Η Γερμανία κατακλύζεται από τα κύματα των προσφύγων και χρειάζεται μία λύση τώρα. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τον Ερντογάν ότι σκοπίμως δεν ελέγχει τις ροές των μεταναστών προς την Ευρώπη, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την κατάσταση προς όφελος του, και φτάνει μάλιστα σε σημείο να τους παροτρύνει να πάνε στην Ευρώπη.....”

Συνεχίζω εγώ τώρα. Για όσους νομίζουν ότι τα τουρκάκια της αριστεράς αγαπούν την Ρωσία. Τους δείχνουν συνέχεια τον Λαφαζάνη να σκύβει μπροστά στον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, και τους μιλάνε συνέχεια για τον αγωγό που θα περνούσε μέσα από την Τουρκία (Turk Stream), και που όλα τα τουρκάκια της Ελληνικής δημοσιογραφίας ήλπιζαν ότι θα έφερνε την Ρωσία και την Τουρκία κοντά, ώστε να μην χρειάζεται να καρφώνονται. Για όσους επίσης δεν καταλαβαίνουν ποιους ευνοεί η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η Ελληνική αριστερά.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Politico είναι ένα από τα καλύτερα sites. Για να γίνεις συνδρομητής, και να έχεις πρόσβαση στα premioum άρθρα του, πρέπει να κάνεις συνδρομή τουλάχιστον για 5 άτομα, αξίας 6.500 ευρώ, γιατί απευθύνεται σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο και να το επιβεβαιώσετε. Μιλάω για το Politico Pro, που είναι η δυνατή υπηρεσία, γιατί έχει και το Brussels Influence με κάνα τετρακοσάρι, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το Pro. Το Politico Pro μάλιστα μπορείτε να το δοκιμάστε δωρεάν για μερικές μέρες, για να δείτε τι είναι, και μετά σταματάει αυτομάτως και σας ζητάει να γίνετε συνδρομητές. Που δυστυχώς δεν θα γίνεται βέβαια, εκτός και αν έχετε ξεχάσει σε καμία τσέπη κανένα εκατομμύριο. Συνεχίζει όμως να έρχεται το απλό newsletter του, που είναι κι αυτό πολύ καλό.

How Merkel and Europe came to embrace Erdoğan”, Οκτωβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου