Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Η Συμφωνία Αιγύπτου-Κίνας για τα Γαλλικά Mistral

Η Αίγυπτος σκέφτεται να νοικιάσει (leasing) τα δύο Γαλλικά Mistral που αγόρασε από την Γαλλία στην Κίνα, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Egypt Ιindependent, με τίτλο “Egypt might lease Mistral warships to China: agency”, του Οκτωβρίου 2015. Ο Ολάντ είχε παγώσει την συμφωνία των Σαρκοζί-Πούτιν για την πώληση των Mistral στην Ρωσία μετά την κρίση της Ουκρανίας, ενώ όμως τα πλοία ήταν σχεδόν έτοιμα. Τα Mistral είναι η αφρόκρεμα του Γαλλικού Ναυτικού, και οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι αν τα διέθεταν το 2008, κατά την διάρκεια του πολέμου με την Γεωργία, θα είχαν καθαρίσει τον πόλεμο πολύ γρηγορότερα.

Η Ρωσία προκειμένου να μην χαλάσει τις σχέσεις της με την Γαλλία συμφώνησε να μην προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, ενώ είχε εξασφαλισμένη την νίκη. Η Ρωσία απαίτησε όμως να μην πουλήσει η Γαλλία τα Μιστράλ στην Πολωνία ή την Τουρκία. Η Αίγυπτος έχει ξαναβρεθεί κοντά στην Ρωσία, και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι είναι ορκισμένος εχθρός της Τουρκίας. Επομένως η πώληση των Mistral στην Αίγυπτο ήταν αποδεκτή από την Ρωσία.

Τα Μιστραλ πλήρωσε η Σαουδική Αραβία στα πλαίσια της στήριξης της Αιγύπτου και της δημιουργίας μίας Arab Force που προσπαθεί να δημιουργήσει, προκειμένου να υψώσει το ανάστημα της απέναντι στην Τουρκία και το Ιράν. Τα Mistral όμως είναι μίνι αεροπλανοφόρα και απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, και είναι πολύ δύσκολο για χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία να τα εντάξουν στο δυναμικό τους.

Εξετάζεται λοιπόν η πιθανότητα να νοικιαστούν τα Mistral στην Κίνα. Η Ρωσία δεν θα έχει αντίρρηση, και το ΝΑΤΟ δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την Γαλλία ότι πούλησε στην Κίνα τα Mistral παραβιάζοντας τις εσωτερικές συμφωνίες, γιατί η Γαλλία πούλησε τα Mistral στην Αίγυπτο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα καταλογήσουν ευθύνες στην Γαλλία, αλλά στα χαρτιά η Γαλλία θα είναι καθαρή.

Φαντάζομαι επίσης ότι στην τράμπα αυτή καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας, που προσπαθεί να γλείψει την Κίνα, αφού η Κίνα έχει παραδοσιακά πιο στενούς δεσμούς με το Ιράν παρά με την Σαουδική Αραβία. Να δούμε σε ποιον τυχερό θα καταλήξουν τελικά αυτά τα ταλαίπωρα Μιστράλ που αξίζουν περίπου 1.5 δις ευρώ.Egypt might lease Mistral warships to China: agency”, του Οκτωβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου