Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Πως ο ISIS ενώνει ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν

Πολύ ωραίo σχεδιάγραμμα από την Telegraph με τα κοινά συμφέρονται που έχουν στην Συρία οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν. Όπως βλέπετε το μόνο κοινό συμφέρον που έχουν και οι τρεις είναι η αντιμετώπιση του ISIS. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, έχουν στην Συρία κάποιου είδους κόντρα με την Τουρκία.Τις ΗΠΑ τις ενοχλεί ότι η Τουρκία χτυπάει τους Κούρδους της Συρίας.

Τους Ιρανούς και τους Ρώσους τους ενοχλεί ότι η Τουρκία προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της Συρίας, και αυτό συνιστά πρόβλημα και για τους δύο, γιατί μέσα από την Συρία μπορούν να περάσουν οι Αραβοτουρκικοί αγωγοί που θα στείλουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των Αράβων του Περσικού Κόλπου στην Ευρώπη.

Τους Ιρανούς τους ενοχλεί επίσης η Τουρκία στην Συρία, γιατί το μεγάλο τους όνειρο είναι η έξοδος στην Μεσόγειο Θάλασσα, ώστε να μπορούν να πουλάνε το πετρέλαιο και το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη, χωρίς να μπορεί η Τουρκία να τους εκβιάζει και να τους ζητάει τεράστιες εκπτώσεις, προκειμένου να το στείλει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Τώρα βέβαια, με τις τεράστιες Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία, που σφράγισαν την έξοδο προς την Μεσόγειο Θάλασσα, δεν είναι βέβαιο αν οι Ιρανοί θα μπορούν να φτάσουν στην Μεσόγειο, αν αφήσουν έξω από τα σχέδια τους την Gazprom.

Αυτή η συμμαχία βέβαια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν εναντίον του ISIS είναι μία πολύ περιορισμένη συμμαχία, αφού οι γεωπολιτικές επιδιώξεις των τριών χωρών είναι διαφορετικές. Όσο και αν ακούγεται περίεργο τα μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία. Αρκεί να δεχτεί η Ρωσία να παραδώσει την Ευρώπη στο ΝΑΤΟ, οπότε οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να παραδώσουν τις αγορές της ΕΕ στην Ρωσία. Με κάποιες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές στο θέμα των τιμών φυσικά. Δεν λέω ότι αυτό θα γίνει. Λέω ότι αν η Ρωσία ήταν διατεθειμένη, που μπορεί να μην είναι, να παραδώσει την Ευρώπη στο ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες που θα είχαν τα μεγαλύτερα περιθώρια συνεργασίας θα ήταν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Για το άρθρο της Telegraph βλέπε
Turkey shoots down unidentified aircraft near Syria border”, Οκτωβρίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου