Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Η Δικαστική Κόντρα της Gazprom με την BOTAS

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Financial Times, με τίτλο “Turkey initiates legal action against Russias Gazprom”, Οκτωβρίου 2015, η Τουρκική κρατική εταιρεία ενέργεια BOTAS θα πάει την κρατική Ρωσική Gazprom στα δικαστήρια για το θέμα των τιμών του Ρωσικού φυσικού αερίου.

Τον Δεκέμβριο του 2014 οι Ερντογάν και Πούτιν ανακοίνωσαν από την Τουρκία την κατασκευή του Ρωσο-Τουρκικού αγωγού Turk Stream. Ο Πούτιν, μετά από ισχυρές πιέσεις του Ερντογάν, παραχώρησε στην Τουρκία εκπτώσεις 10.25% στις τιμές του Ρωσικού φυσικού αερίου. Οι εκπτώσεις μάλιστα θα ξεκινούσαν από το 2015, και θα αφορούσαν και το Ρωσικό φυσικό αέριο που η Τουρκία εισάγει ήδη μέσω της Ουκρανίας (Trans-Balkan) αλλά και μέσω της Μαύρης Θάλασσας (Blue Stream). Οι εκπτώσεις όμως αυτές συμφωνήθηκαν προφορικά και όχι με επίσημα συμφωνητικά.

Στην συνέχεια οι σχέσεις των δύο χωρών πάγωσαν, γιατί η Τουρκία φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ένα ανεξάρτητο από την Ρωσία ενεργειακό κόμβο, και ως προτεραιότητα έχει τον Southern Energy Corridor. Κάτι που η αλήθεια είναι οι Τούρκοι αξιωματούχου δηλώνουν ξεκάθαρα. H Ρωσία επίσης προχώρησε στην συμφωνία για τον Nord Stream 2 (Ρωσία-Βαλτική Θάλασσα-Γερμανία), ο οποίος θα διπλασιάσει την ποσότητα Ρωσικού φυσικού αερίου που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας. O Turk Stream θα είχε δυνατότητα μεταφοράς 63 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ενώ ο Nord Stream 2 θα μπορεί να μεταφέρει στην Γερμανία ακόμη 55 δις κυβ μέτρα. Η Ρωσία επίσης αρνήθηκε να αυξήσει κατά 3 δις κυβικά μέτρα την δυνατότητα μεταφοράς του Blue Stream, όπως ο Πούτιν είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν ότι θα κάνει. Ο Πούτιν προφανώς θεωρεί, και σωστά νομίζω, ότι η αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς του Blue Stream θα διευκολύνει την κατασκευή του Southern Energy Corridor, τον οποίο η Τουρκία δυσκολεύεται να γεμίσει.

Για να μην πολυλογώ όμως οι σχέσεις των δύο μεγάλων αντιπάλων από την εποχή της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας χειροτέρευσαν. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι της περιοχής εδώ και αιώνες. Αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και μετά, λόγω της συνεργασίας τους στον τομέα του φυσικού αερίου, η Ρωσία και η Τουρκία κατάφεραν να έρθουν κάπως πιο κοντά. Χωρίς ποτέ να γίνουν πραγματικοί σύμμαχοι.

Μετά την πρόσφατη χειροτέρευση των σχέσεων τους, και μόλις η Ρωσία αποβίβασε τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία, η Τουρκία απείλησε ότι θα σταματήσει να προμηθεύεται Ρωσικό φυσικό αέριο. Μία μπλόφα που κανένας αναλυτής δεν πήρε στα σοβαρά, αφού είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φτηνό Ρωσικό αέριο. Το Ιράν δεν είναι σε θέση να προμηθεύσει την Τουρκία με αντίστοιχες ποσότητες, και ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας, ο οποίος θα έδινε στην Τουρκία μία εναλλακτική στο Ρωσικό φυσικό αέριο, ναυάγησε όταν ο δικτάτορας της Συρίας Bashar al Assad αρνήθηκε να επιτρέψει να περάσει ο αγωγός μέσα από την Συρία, προκειμένου να μην θίξει τα συμφέροντα των συμμάχων του Ρώσων και Ιρανών.

Χάρτης 1 Αγωγός Κατάρ-Τουρκία


Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ο πόλεμος της Συρίας. Το επιχείρημα της Τουρκίας και των Αράβων είναι ότι ο Άσαντ είναι Αλαουίτης, ένα παρακλάδι του Σιιτικού Ισλάμ, ενώ η πλειοψηφία της Συρίας αποτελείται από Σουνίτες Μουσουλμάνους. Και ελπίζουν οι Τούρκοι και οι Άραβες ότι με εκλογές θα πάρουν τον έλεγχο της Συρίας. Δεν λένε βέβαια αυτό, αλλά ισχυρίζονται ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Συρία. Το να ακούς βέβαια τους Τούρκους και τους Άραβες να μιλάνε για δημοκρατία είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό. Εξάλλου στο σημείο που έχει αποβιβαστεί ο Ρωσικός στρατός, στα παράλια της Συρίας, οι Αλαουίτες αποτελούν την πλειοψηφία. Αν και δεν νομίζω ότι αυτό το κομμάτι είναι αρκετό για την Ρωσία. Με αυτό το κομμάτι η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει το Ιράν να βγάλει πετρέλαιο και αέριο στην Μεσόγειο αν δεν συνεργαστεί με την Gazprom, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τους Αραβό-Τουρκικούς αγωγούς. Φαντάζομαι ότι οι Ρώσοι ελπίζουν ότι αυτό θα το αναλάβουν οι Ιρανοί. Με την υποστήριξη τους φυσικά.

Χάρτης 2 Οι Εθνο-Θρησκευτικοί Διαχωρισμοί στην Συρία το 1976 (Ανοιχτό Πράσινο οι Αλαουίτες, σκούρο πράσιον οι Δρούζοι, ροζ οι Κουρδοι, σομόν οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, και άσπρο αραιοκατοικημένες ή ακατοίκητες περιοχές).

 Χάρτης 3 Η Συρία Σήμερα (με γαλανό στα παράλια οι δυνάμεις του Άσαντ, με πιο σκούρο μπλε ο Free Syria Army, με μωβ ο ISIS, και με σκούρο πράσινο στα βόρεια οι Κούρδοι).


Αυτή ήταν η πραγματική αιτία του πολέμου στην Συρία. Το ΝΑΤΟ δεν πήγε ποτέ στην Συρία. Το ΝΑΤΟ στήριξε κάποιους μη Ισλαμιστές Μουσουλμάνους (Free Syrian Army), οι οποίοι στρέφονταν κατά του Άσαντ, αλλά αυτές οι δυνάμεις είναι πολύ μικρές μπροστά στους Σουνίτες Ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τους Άραβες του Κόλπου από την μία πλευρά, και στους Αλαουίτες σοσιαλιστές και τους Σιίτες Ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Συρία και το Ιράν από την άλλη. Και δεν πρέπει να επιτρέπετε στους κομμουνιστές να σας καλλιεργούν το μίσος για την Ευρώπη και την Δύση. Ούτε πρέπει να τους επιτρέπετε να σας γεμίζουν με τύψεις, λέγοντας σας ότι η Δύση ευθύνεται για τους πολέμους και τους λαθρομετανάστες, και άρα είστε υποχρεωμένοι να γεμίσετε την Ευρώπη με λαθρομετανάστες. Αυτό μόνο τους κομμουνιστές βολεύει.

Ο πόλεμος στην Συρία και το Ιράκ είναι πρωτίστως Μουσουλμανικός πόλεμος, και οφείλουν οι Μουσουλμανικές χώρες, που είναι πάρα πολλές, να βοηθήσουν τους αδελφούς τους Μουσουλμάνους που βρίσκονται σε ανάγκη. Η βόρεια πλευρά της Μεσογείου ανήκε παραδοσιακά στους Χριστιανούς, και η νότια πλευρά της ανήκε στους Μουσουλμάνους. Και έτσι πρέπει να παραμείνει η κατάσταση. Και δεν το λέω αυτό τόσο για την θρησκευτική διάσταση του θέματος. Το λέω κυρίως γιατί το θέμα έχει μεγάλες πολιτισμικές και εθνικές προεκτάσεις. Δείτε τι έγινε στην Θράκη από το 81 και μετά. Οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Θράκης μετατράπηκαν σε Τούρκους Ισλαμιστές. Αυτή είναι η εθνική διάσταση του θέματος. Επίσης, ο Χριστιανισμός έχει εκδημοκρατιστεί. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με το Ισλάμ ο Χριστιανισμός. Αν δεν ασχολείσαι με τον Χριστιανισμό δεν ασχολείται πλέον και ο Χριστιανισμός μαζί σου. Το Ισλάμ όμως μπορεί να έρθει να σε βρει και από μόνο του.

Έκανα μία τεράστια παρένθεση, αλλά οι παρενθέσεις είναι η καλύτερη μου. Να συνεχίσω όμως με την κόντρα Gazprom-BOTAS. Λίγες μέρες μετά την μπλόφα του Ερντογάν περί διακοπής της αγοράς Ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έσπευσε να δηλώσει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προμηθεύεται κανονικά Ρωσικό φυσικό αέριο. Η Τουρκία όμως αποφάσισε να ακολουθήσει μία άλλη οδό, και πάει τώρα το θέμα στα διεθνή δικαστήρια, προκειμένου να υποχρεώσει την Gazrpom να πουλάει στην Τουρκία το φυσικό της αέριο σε χαμηλότερες τιμές. Δεν ξέρω ποια θα είναι η επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Ίσως ότι η Gazprom χρεώνει στην Τουρκία υψηλότερες τιμές από αυτές που χρεώνει στην Γερμανία? Ίσως η Τουρκία να επικαλεστεί τις προφορικές δεσμεύσεις του Πούτιν για παροχή εκπτώσεων? Πραγματικά δεν γνωρίζω. Gazprom VS BOTAS λοιπόν και στα διεθνή δικαστήρια εκτός από τα πεδία των μαχών. Εκτός από παραλλαγή τώρα και με κοστούμι και γραβάτα.  

Για το άρθρο των Financial Times βλέπε
Turkey initiates legal action against Russias Gazprom”, Οκτωβρίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου