Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Ο Ρόλος της Γαλλίας στον Πόλεμο Αγγλίας-Αργεντινής για τα Νησιά Falklands

Πολύ ωραίος χάρτης του Stratfor για τα απομεινάρια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Όπως γράφει το άρθρο, με αυτά τα σχεδόν ακατοίκητα νησάκια οι Άγγλοι και οι σύμμαχοι τους μπορούν να έχουν κάποιες βάσεις στον Νότιο Ατλαντικό, και ταυτόχρονα να διεκδικούν και ένα τμήμα της Ανταρκτικής, που είναι το τελευταίο ανεξερεύνητο κομμάτι της γης. Σημαντικότερα νησιά νομίζω τα Falklands, τα οποία οι Άγγλοι ελέγχουν από το 1833, και τα οποία οι Αργεντινοί δεν έχουν πάψει ποτέ να διεκδικούν. Το 1982 η Αργεντινή κατέλαβε τα νησιά, αλλά στον πόλεμο που ακολούθησε οι Άγγλοι ξαναπήραν τον έλεγχο τους.

Χάρτης 1 Βρετανικά Εδάφη στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό


Σημαντικός ο ρόλος των Γάλλων σε εκείνο τον πόλεμο, αφού με τους Γαλλικούς πυραύλους Exocet οι Αργεντινοί βύθισαν το Sheffield, ένα πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού, και το εμπορικό Atlantic Conveyor, ένα Βρετανικό εμπορικό πλοίο που είχε επιτάξει το Βρετανικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του πολέμου.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του BBC, με τίτλο “How France helped both sides in the Falklands War”, του Μαρτίου 2012, ο Φρανσουά Μιτεράν, που ήταν ένας αριστερός Γάλλος πρόεδρος, υποστήριξε την Αγγλία, και της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει τα Γαλλικά λιμάνια, αλλά μία ομάδα Γάλλων τεχνικών βρισκόταν στην Αργεντινή και υποστήριζε τους Αργεντινούς, ενώ ο Γάλλος πρέσβης στην Αγγλία χαρακτήριζε την Μάργκαρετ Θάτσερ ιμπεριαλίστρια.

Να προσθέσω εγώ ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Αγγλίας στον Βόρειο Ατλαντικό σίγουρα ενοχλούσε την Γαλλία, που είχε άλλωστε αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ το 1966. Η Γαλλία θα μπορούσε με την Αργεντινή, ενδεχομένως και την Βραζιλία, να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στον Νότιο Ατλαντικό.

Χάρτης 2 Βόρειος και Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός


Εξάλλου όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη και η Γαλλία έχει διεκδικήσεις επί της Ανταρκτικής λόγω των μικρών νησιών που και αυτή κατέχει σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Με μπλε στον παρακάτω χάρτη οι διεκδικήσεις της Γαλλίας επί της Ανταρκτικής. Η Γαλλία έχει επίσης βάσεις ή στρατιωτική παρουσία στην Δυτική Αφρική (Γκαμπόν, Γουινέα, Καμερούν, Σενεγάλη.

Χάρτης 3 Εδαφικές Διεκδικήσεις επί της Ανταρκτικής


 Οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Αφρικής ήταν αποικίες της Γαλλίας τους προηγούμενους αιώνες, και οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Αφρικής αποικίες της Αγγλίας. Με κόκκινο βλέπετε τις Γαλλικές, και με μπλε της Βρετανικές αποικίες στις αρχές του 20ου αιώνα.


Βλέπε επίσης “Οι Εδαφικές Διεκδικήσεις επί της Ανταρκτικής”

“The British Territories in the South Atlantic”, Οκτωβρίου 2015

“How France helped both sides in the Falklands War”, του Μαρτίου 2012Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου